Dawno temu wpadł w moje ręce (kupiony na allegro) pewien transformator całkiem pokaźnych rozmiarów. W końcu nadszedł czas aby go do czegoś wykorzystać

No ale niestety jak zawsze są jakieś problemy. Moc tego trafa jest zbyt duża jak na moją instalacje, pobór prądu przy maksymalnym obciążeniu jest większy niż 16A na co nie pozwalają moje bezpieczniki (w najbliższym czasie wymienię je na 20A, zobaczymy czy to pomoże ale i tak trafo miałoby wtedy za dużą moc, potrzebuje coś w przedziale 3-3,5kW). Coś z tym trzeba zrobić, szkoda aby takie ładne trafo dające na wyjściu około 8-9kV się zmarnowało

Jedyne wyjście to zmniejszenie jego mocy, mam co do tego pare koncepcji:

Nawinięcie kolejnego uzwojenia drutem takiej samej grubości jak drut uzwojenia pierwotnego w ilości około 100 zwoi. Potrzebuje w tym przypadku około 1kg drutu DNE 1,7mm na co wydam jakieś 65zł. Następnie gotowe uzwojenie połączę w odpowiednim kierunku z uzwojeniem pierwotnym dzięki czemu zmniejszę moc trafa najprawdopodobniej o 15-20%. Z tym że nie wiem jak będzie działać taki układ uzwojeń nawiniętych w warstwach:
pierwotne||wtórne||pierwotne
nie wiem jak będzie to wpływać na działanie trafa.

Podłączenie szeregowo do uzwojenia pierwotnego jakiegoś dławika, mam dość sporo drutu 1,5mm więc coś mogę sobie nawinąć.

Zakupienie autotransformatora o mocy 1,5-2kW koszt około 200zł jak nie więcej.

Wykonanie jakiegoś innego ograniczenia mocy, ograniczenia prądowego, tutaj prosiłbym o jakieś pomysły!
Którą opcje proponujecie?
Wg. mnie najciekawsza byłaby opcja pierwsza, trafo da się rozłożyć bezproblemowo więc z dowinięciem nie będzie kłopotu.
PS. Na forum został dodany nowy panel z buttonami promującymi oraz pozycjonującymi je w wyszukiwarkach, więc zachęcam wszystkich posiadaczy własnych "www" do umieszczania ich na swoich stronach. Pod każdym z nich znajduje się gotowy kod do wklejenia. Aktualnie pracuje jeszcze nad wyświetlaniem tego panelu jedynie na stronie głównej, ewentualnie w kategoriach, jeśli ten problem nie zostanie rozwiązany, panel przeniosę do stopki.
PSS: Trafo wygląda tak: