Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 21 lut 2018, 00:42

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2

PostNapisane: 15 lip 2015, 11:49 
Dołączył(a): 10.07.2015
Posty: 18
Witaj Grzegorzu ! :)
decyzja co do budowy mostka podjęta. Niebawem załączę schematy.
Zalałem kaskadę (8 stopni) i z ZVS daje to iskierki podobne do tych, które można uzyskać z cewki zapłonowej kluczowanej jedynym tranzystorem - jednym zatem słowem: kompletne rozczarowanie, ale ostrzegaliście mnie :D

Natomiast mam jedną ważna kwestię do przedyskutowania, sprawa rozchodzi się o transformatorek GDT. Opcje ugryzienia tego tematu są dwie:

1) wykonać takowy samemu na popularnym rdzeniu 3E25 dostępnym w ofercie TME http://www.tme.eu/pl/details/tn25_15-3e25/ferryty-pierscieniowe/ferroxcube/tn251510-3e25/
Nawinąć 16-18zw skrętką tak by powstał GDT 1:1:1. Jest tu jednak moja wątpliwość, którą potwierdziło przeczytanie Twojego grzegorzewskipl swoją drogą bardzo interesującego tematu :D. Boje się czy nie będę miał problemów ze sterowaniem przez ten transformatorek, czy nie będzie "kwiatków" na oscyloskopie, raz już taki robiłem i były problemy, chociaż innym razem udało się bez problemów.

2) Opcja druga to zakup fabrycznego, dedykowanego GDT do IGBT, kiedyś kupiłem taki firmy SIRO do sterowania trystorem, którego użyłem do generatora na cewkach zapłonowych na 230V i do sterowania mosfetami dla generatorka na trafie z TV zasilanego bezpośrednio z sieci, sprawowały się świetnie. Nie są strasznie drogie i można je kupić tu:http://www.dacpol.eu/pl/sirio

I teraz pytanie, czy lepiej postarać się i wykonać taki GDT samemu czy kupić gotowy ?
Bo oczywiście nie jest dla mnie problemem zrobić taki i nie chcę też iść na łatwiznę ale boje się ze ostatecznie będę musiał kupić gotowy. Z drugiej strony robiąc samemu można zwiększyć liczbę zwojów...

Co myślicie ?


Komentarz: marynata na 80kV :D

Góra
   
 

PostNapisane: 15 lip 2015, 17:34 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Cześć!

Budowa pół lub pełnego mostka nie koniecznie będzie prosta w realizacji, tym bardziej gdy będziesz chciał zastosować rezonans. Przedstaw nam swoją koncepcję, powiedz co chcesz dokładnie zrobić. Marynata wygląda całkiem dobrze, ale mam wrażenie, że nie pomyślałeś o przebiciu pojemnika od spodu. Powielacz powinien być zamontowany na dystansach względem dna pojemnika. Przebicie może nawet pojawić się do drewnianego biurka.

GDT z pewnością dasz radę samemu zbudować ;)



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 16 lip 2015, 13:16 
Dołączył(a): 10.07.2015
Posty: 18
slu_1982 napisał(a):
Cześć!
Marynata wygląda całkiem dobrze, ale mam wrażenie, że nie pomyślałeś o przebiciu pojemnika od spodu. Powielacz powinien być zamontowany na dystansach względem dna pojemnika. Przebicie może nawet pojawić się do drewnianego biurka.


Pomyślałem :D płytka jest ciasno spasowana do ścianek pojemnika na pewnej wysokości od podłoża, także mam nadzieje, że to wystarczy :D

Natomiast co do półmostka to domyślam się, że nie będzie to proste i chyba na początek odpuszczę temat rezonansu.
Liczę ze z waszą pomocą uda mi się to wykonać. Nie mam nic do stracenia, chce spróbować to uruchomić, a przy okazji nauczyć się czegoś nowego.

Powiedz mi slu_1982 czy to może Twój filmik :D ?


Dokładnie tak sobie wyobrażałem działanie takich powielaczy ale to co ujrzałem napędzając mój ZVS-em to była totalna porażka.


Góra
   
 

PostNapisane: 16 lip 2015, 23:08 
Dołączył(a): 15.07.2014
Posty: 213
Jeśli chcesz z półmostka zasilać obwód rezonansowy to jak mówił slu będzie trudno. Ja dodam jeszcze, że również bez sensu, ponieważ będziesz musiał obniżać napięcie zasilania lub przewijać transformatory.
Pierwsza opcja to bardzo okrężna droga do drogiego zvsa :)
Druga ma równie wiele wad.

Układ rezonansowy jest wielkim dobrodziejstwem , ale tutaj to jak ferrari na polskiej drodze.

Ja polecam zrobić tak: generator -> drivery bramek -> gdt -> półmostek na irfp460 -> transformatory

To co na filmiku to jeszcze nie ostatnie słowo tego układu :D


Góra
   
 

PostNapisane: 17 lip 2015, 11:03 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Cześć,

Cytuj:
Natomiast co do półmostka to domyślam się, że nie będzie to proste i chyba na początek odpuszczę temat rezonansu.
Liczę ze z waszą pomocą uda mi się to wykonać. Nie mam nic do stracenia, chce spróbować to uruchomić, a przy okazji nauczyć się czegoś nowego.

Powiedz mi slu_1982 czy to może Twój filmik :D ?


Pół mostek bez wprowadzania rezonansu będzie dobrym rozwiązaniem na początek. Projektując schemat pamiętaj o dodaniu odpowiednich zabezpieczeń. Najlepiej, jak już stworzysz pierwszą wersję schematu pół mostka to pomogę Ci utworzyć kolejną 8-) :D
Rozważ też użycie tranzystorów IGBT TO-247 na napięcie 1200V o jak najmniejszym RDS i prądzie ok.35A ?

Obecnie robimy z Grześkiem 25-50KVDC 50mA max przetwornicę do spektrometrii, generalnie już dawno zrezygnowałem z powielacza. Puki co udało się zaimplementować w końcu trafko :) Miało być z rezonansem LLC, ale trochę nie wyszło. Na filmie trafo, 20 zwojów pierwotne, 150VDC zasilania pół mostka, częstotliwość 30KHz. Jednak mój zapał zgasł bo..... brakuje rezystora 1Mohm który wytrzyma 2.5KW stałego obciążenia, te wspomniane 50KV i 50mA...


https://youtu.be/tILuUSjQOJI

Ale planuję po skończeniu tej przetwornicy zrobić kolejną, regulowaną do 70KVDC na powielaczu i o jak największej sprawności do kilku mA, dla sportu, do zasilenia jonolotów i filtrów jonowych. No i tu już na bank będzie musiał być rezonans.

Tak, wszystkie filmy z tego kanału są mojego autorstwa.


https://youtu.be/gchLtj1VGIg

Kurcze... nie wiedziałem że mam tyle filmów zapisane jako "prywatne" :? Jakby z forum się nie odtwarzał, to na dole pod filmem jest link



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 18 lip 2015, 01:18 
Dołączył(a): 15.07.2014
Posty: 213
Trzeba by sprawdzić jak się ma sprawność przetwornic WN do powielaczy. Z tego co mi wiadomo to powielaczy już się nie spotyka w nowszych sprzętach tylko trafo WN + prostownik. Z drugiej strony miałem z rok temu do czynienia z powielaczem, który na wyjściu miał 60kV 8mA i zasilany był z... mostka (tak bez trafa WN). Prosto z mostka prostokąt x kHz o napięciu wyprostowanej sieci był powielany 60000/320 razy na zapewne nieco większej ilości stopni niż wspomniane 60000/320.

Kupiłem go bo chciałem wyłuskać z niego diodki i kondensatory WN, a tu zonk :lol: zalane w żywicy setki zwykłych małych diodek i kondziołków :P
Zatem komuś opłacało się zrobić takie coś i nawet działało to to w jakiejś zębówce...

Czekamy kolego na mostek :)


Góra
   
 

PostNapisane: 18 lip 2015, 12:30 
Dołączył(a): 10.07.2015
Posty: 18
Wydaje mi się, że w lekkich małych aparatach RTG jak weterynaryjne stosuje się z powodzeniem powielacze bo jednak bądź co bądź czyni to całe urządzenie lekkim i przenośnym.

Natomiast jeśli możecie to przybliżcie sprawę spektrometru nad którym to pracujecie :)
Cytuj:
Obecnie robimy z Grześkiem 25-50KVDC 50mA max przetwornicę do spektrometrii


Sam swojego czasu pracowałem trochę w Zakładzie Spektrometrii Mas Instytutu Fizyki UMCS w Lublinie przy kwadrupolowym spektrometrze masowym. Technika próżniowa to mój konik więc ciekaw jestem co tam opracowujecie, oczywiście jeśli możecie cokolwiek powiedzieć na tą chwilę.

Ja biorę się za rysowanie schematów, potem jak mówił slu_1982 pewnie będą do narysowania od nowa z uwzględnieniem Waszych uwag. Niemniej zobaczymy co uda mi się wypocić samemu a potem ocenicie na ile i czy w ogóle to ma szanse zadziałać :lol:


Góra
   
 

PostNapisane: 18 lip 2015, 21:17 
Dołączył(a): 10.07.2015
Posty: 18
Swego czasu wykonałem taki oto generator WN. Budowa prosta jak przysłowiowego cepa, ale
...
właśnie, ale efekty miło mnie zaskoczyły. Są to 2 trafopowielacze z monitorów CRT zalane w oleju elektroizolacyjnym, na każdy z nich zostało nawinięte po 5 zwojów na stronie pierwotnej i podłączone jak na schemacie narysowanym przez Yuri-ego.

Wiem, że podłączenie takie nie jest poprawne ale jakoś zadziałało. Całość zasilana z ZVS-a na tranzystorach IGBT. Ale to tak wrzucam jako off-top. Po prostu zdziwiło mnie, że tak fajnie będzie to działać, a na filmie nie jest to jeszcze pełne napięcie zasilania. No ale ja tu gadam głupoty powiecie, zamiast brać się za rysowanie schematów :D
Twoje filmy slu_1982 robią ogromne wrażenie, zarówno powielacz, jak i dużej mocy nagrzewnica indukcyjna :!: Widać, że masz dużą wiedzę.


Góra
   
 

PostNapisane: 18 lip 2015, 21:55 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Ja mam w planach budowę takiego pełnego mostka. Zaraz zabiorę się za płytkę. W sumie to 4 IGBT i każdy na osobnym radiatorze.


Ale to już off-topic trochę. Mówi się, że warto dodać kondensatory między D-S czy tam C-E. Jednym z takiego rodzaju kondensatorów jest połączenie radiatorów do masy oraz przykręcenie tranzystorów za pomocą podkładek, najlepiej ceramicznych. W sumie, połączył bym tak radiatory. Dolna część mostka i podłączenie radiatorów do masy jeszcze rozumiem. Ale nie rozumiem, nie wiem co zrobić z górnymi tranzystorami... W sumie, do rezystorów które są szeregowo podłączone z kondensatorami brakuje dostawionych równolegle szybkich diod jeszcze :idea: Robię listę na jutrzejszą wizytę na tym chujowym wolumenie...


Ps. Wywal ten szkliwiony rezystor 22K bodajże z marynaty, ten na początku powielacza ;)



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 19 lip 2015, 14:11 
Dołączył(a): 10.07.2015
Posty: 18
slu_1982 napisał(a):
Ps. Wywal ten szkliwiony rezystor 22K bodajże z marynaty, ten na początku powielacza ;)


Kurcze serio :( bede musiał wszystko wygrzebać z oleju, no nic trudno :(
Czyli on pogarsza sprawność kaskady ?


Góra
   
 

PostNapisane: 19 lip 2015, 14:15 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
Oczywiście. Powoduje to, co każdy rezystor wstawiony w szereg z zasilaniem - straty. ;)



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 19 lip 2015, 14:33 
Dołączył(a): 10.07.2015
Posty: 18
Fakt :D ale kurcze po coś go tam dali, pierw miałem właśnie myśl lutować się za nim, ale myślę sobie jak mam spalić to lepiej zrobię jak było.

Ale jako, że moja wiedza w temacie jest jaka jest, czyli niewielka :lol: Idę więc za waszymi radami i pozbędę się go.

EDIT:
Tak myślę nad układem IR2153, scalonym driverem półmostka, czy nie zacząć od czegoś takiego. Oczywiście wiem, że nie jest to chyba najlepsze rozwiązanie ale może pod ten układ byłoby zdatne ?

Czy lepiej będzie sterownik na tl494 tudzież UC3845 z regulacją prądu ->TC4421/2-> GDT->półmost ?


Góra
   
 

PostNapisane: 19 lip 2015, 14:47 
Dołączył(a): 15.07.2014
Posty: 213
Pogarsza :) rezystor daje się na wyjściu gdzie masz wysokie napięcie. Jest tam po to żeby kondensatory rozładowując się gwałtownie nie zniszczyły diod. Gdy zewrzesz zaciski WN te kondziołki dają w piku duży prąd i mogą prądowo uszkodzić diody, a jeśli nie to zagotuje Ci się olej :) Rezystor te piki ogranicza to sensownego poziomu choć moim zdaniem jest za mały. Ja bym dał większy. Ten powielacz fabrycznie daje nie więcej niż 10mA więc można wycisnąć więcej :D Ustal rezystorem prąd max 20mA przy pełnym napięciu i będzie git :P

Za to rezystor na wejściu ogranicza prąd ładowania kondensatorów i przy względnie niskim napięciu wejściowym jest pasożytem strasznym :lol:

Ten zasilacz to nie do spektrometrii :P zbudowałem dyfraktometr monokrystaliczny i potrzebuję do niego DOBRE źródło zasilania WN. Obecnie korzystam z kiepskiego, ale to nic nie szkodzi bo... poprosiłem o pomoc slu :D
Wiesz... stabilizacja prądu i napięcia to pestka, którą można zrealizować na jednym scalaku. Problemy się zaczynają jak sprecyzujesz o jakie napięcie i prąd dokładnie chodzi :lol:

_________________________________________________________________________

PWM bez różnicy. Pamiętaj tylko, że wypełnienie musi być 50% bez możliwości zmiany. TC-ki i GDT są sprawdzone i mało kłopotliwe przy warunku DTC=50%


Ostatnio edytowano 19 lip 2015, 14:52 przez grzegorzewskipl, łącznie edytowano 1 raz

Góra
   
 

PostNapisane: 19 lip 2015, 14:52 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
Na mostku sterowanym przez GDT możesz używać tylko wypełnienia 50% - nie ma opcji regulacji.

Poczytaj te tematy:
elektronika-ogolna/gdt-vs-scalone-drivery-igbt-mosfet-t487.html
elektronika-ogolna/gdt-vs-czas-martwy-vs-wypelnienie-t483.html



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 19 lip 2015, 17:41 
Dołączył(a): 10.07.2015
Posty: 18
Ok zagalopowałem się z tym wypełnieniem, już to widzę :D Głupio mi ale trudno jak mówiłem uczę się ;)


Góra
   
 

PostNapisane: 20 lip 2015, 08:07 
Dołączył(a): 15.07.2014
Posty: 213
Głupio Ci? Poczytaj moje posty z początków "kariery" energoelektronika (bardzo)amatora :D kilka perełek się znajdzie i to prawie takich dobrych jak ojca Eliasza z jego filmu promującego wynalazek :lol:

______________________________________________________

P.S. Ale tylko ojciec Eliasz szuka szpilek napięcia na mostku mocy badając przebiegi bramkowe :lol:

Ok sorry za offtop, ale nie mogłem się powstrzymać :P przywołuję się do porządku!


Góra
   
 

PostNapisane: 24 lip 2015, 08:48 
Dołączył(a): 10.07.2015
Posty: 18
Ten Eliasz to kto ?
Ten z tematu podwieszonego na forum, co to uważa siebie za wynalazcę DRSSTC ? :lol:
Jak napisałeś to zwróciłem uwagę na temat na forum :D


Góra
   
 

PostNapisane: 26 lip 2015, 19:14 
Dołączył(a): 15.07.2014
Posty: 213
Tak to znany i ceniony w świecie specjalista :D

Jak tam prace? Ciekaw jestem jaką taki układ mostek - trafo - powielacz ma sprawność...


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO