Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 20 wrz 2018, 01:54

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

PostNapisane: 12 mar 2012, 17:30 
Dołączył(a): 28.12.2011
Posty: 29
Witam

Pisałem że pokarze te wypociny+kawał przypadkowych zdarzeń :D

Więc tak najpierw rodziły się cieniutkie niebieskie iskierki później kombinacje z kondensatorem w układzie generatora(właściwie to zmieniłem z powodu starszej siostry bo jej nie pasowała jej ƒ ;) )

Następnie coś kombinowałem z kondensatorami w stylu cewek zapłonowych, w końcu doszło do 20 zwojów skrętką ethernet tzn. dwoma naraz tak jak są "oryginalnie" i do tego kondensator 1μF MKP
i wyszedł taki ognisty "zwierzak"



To chyba tyle...

Ps. Przepraszam za 2 rzeczy:

-bałagan w kadrze lecz to były ok. 2 ostatnie minuty życia układu więcej materiałów nie posiadam :evil: :evil: :evil:

A propo może ktoś powiedzieć co się stało z układem gdy zwarłem w mostku + z ~?

zdjęcia wyładowań w 150W żarówce :) :
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

schemat.pdf [20.71 KiB]
Pobrane 346 razy

Góra
   
 

PostNapisane: 12 mar 2012, 19:18 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
Początkujący ? witamy na forum ;)
Całkiem ładnie popracuj nad stabilnością układu perę elementów jak ten induktor na bazie czy Vrka na zasilaniu są dla mnie niezrozumiałe ale rozumiem, eksperymenty ;)

Siostrze piszczenie przetwornicy nie pasowało :D ?


Góra
   
 

PostNapisane: 12 mar 2012, 19:51 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
rewida17 napisał(a):
A propo może ktoś powiedzieć co się stało z układem gdy zwarłem w mostku + z ~?


Zrobiłeś zwarcie, pewno poleciał mostek.

Jeśli chcesz poeksperymentować, nie masz oscyloskopu, to przed budową i popaleniem układów ; ) polecam pobawić się w jakimś symulatorze, osobiście polecam LTSpice: http://www.linear.com/designtools/software/#LTspice


Góra
   
 

PostNapisane: 12 mar 2012, 20:49 
Dołączył(a): 28.12.2011
Posty: 29
Mania-C

Owszem początkujący myślący nad technik elektronik :) , W załączniku znajduje się wyjaśnienie tego i owego jest w załączniku. Właściwie stopień mocy to kawalątek modułu MH-1001 wygląda on tak http://www.sklep.monster.pl/Img.ashx?Id=15420.

A ta prka to droga by była jeśli bym ją kupił ;) , a jest to właściwie mocarny opornik (solenoid uformowany w kształt S z drutu oporowego ok 1.3mm przybity gwoździami do deski lipowej) służący do ograniczenia mocy max.

Równolegle do B-E BU407D wpięty był kondensator 47nF 630V

Z siostrą to to dokładnie tak było ...

hvman

Co do palenia scalaków to w całej mej historii spaliłem ne555 później go znienawidziłem pokochałem 4011 spalonych 5szt.

Osobiście korzystam z symulatorów min. yenka i słynny krokodylek

CO PRAWDA UKŁAD ZOSTAŁ ROZŁOŻONY (jeszcze przed sylwkiem) Z POWODU TAKIEGO ŻE POMIMO WYMIANY MOSTKA NA NÓWKĘ NIE POKAZAŁ SIĘ "ZWIERZAK" W MIEDZY CZASIE EMITER ODLECIAŁ

źródlo pomysłu.jpg

Komentarz: trochę wyjaśnienia dla mani (fragment schematu modułu MH-1001)

Góra
   
 

PostNapisane: 13 mar 2012, 12:26 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
początkujący w formie że nowy ;) źle to określiłem
Ah te schematy telewizorów fakt tam jest tak zrobione choć według mnie to cudotwórstwu i wróżbiarstwo
i ten element tak na prawdę nie jest tam niezbędny (według mnie)


Góra
   
 

PostNapisane: 13 mar 2012, 12:34 
Dołączył(a): 28.12.2011
Posty: 29
Nie gniewam się :) chodź ten dławik może formować/flirtować impulsy.

Choć do głowy przychodzi mi jeszcze jedna rzecz zwiększanie oporu cewek przy AC.


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO