To mój pierwszy post na tym forum, więc witam wszystkich!
Widzę, że pokazujecie tutaj piękne konstrukcje, związane z wysokim napięciem.
Otóż mam kilka pytań.
Chcę zbudować generator WN, dający napięcie rzędu 100 - 200kV, ale dość dużej mocy rzędu 1kW.
I tu zaczynają się moje pytania:
Myślę nad zastosowaniem trafka z TV (starego, bez powielacza czy diody) i zasileniu go np. czymś takim:
http://danyk.wz.cz/igbt_1.htmlLub trochę przerośniętym ZVS np. na IRFP450 (czy musiałbym coś zmienić w układzie?) i zasilaniu układu napięciem rzędu 80 - 100V. Ale niestety nie posiadam zbyt dużej wiedzy w tych sprawach i nie wiem czy tego typu układy mają sens, czy lepiej pomyśleć o czymś zupełnie innym.
No i jeszcze, czy takie trafko z TV w ogóle da radę przenosić moc około 1kW (miało by to pracować po parę minut)?
Albo stworzyłbym coś podobnego jak Pan Mania-C:
http://teslacoil.pl/viewtopic.php?f=9&t=313No i kolejne pytania:
Jak to jest z tymi diodami...
Tzn. czy przy tych mocach łączenie np. 60 diod BA-159 (1A/1000V 300ns), zalanych olejem w wężyku PCV i użycie takich szeregów jako pojedynczych diod do powielacza kaskadowego ma sens, czy one się będą przepalać/grzać?
Robiłem już takie testy, ale na mocy rzędu 200W - 300W i całkiem dobrze się to spisywało (kondensatory jakich użyłem to szeregi po 10szt. 10nF 3kV (takie niebieskie ceramiki, raster 10mm) , każdy z 10 kondensatorów równolegle z rezystorem kilka MΩ - nie pamiętam dokładnie). Jak na wylocie dawałem połączone szeregowo/równolegle rezystory, to nagrzewały się tak, że potrafiły się rozlutować, wyładowania miały długość około 10 - 14cm (5 stopni to miało). Niestety dość często szlag trafiał kondensatory. (całość nie była niczym zalana)
I ostatnie pytanie:
Jak to jest z tymi kondensatorami...
Tzn. chciałbym samemu je zrobić, ale nie wiem jakiej foli użyć. Myślałem by zrobić niezalewane, ale po zwinięciu zanurzył bym w oleju transformatorowym i wytworzył podciśnienie (aby olej wszedł gdzie może wleźć), ale używał bym ich po wyjęciu - czy coś takiego ma w ogóle sens, czy to nic nie poprawi?
Jaką folię polecacie do robienia kondensatorów(myślę żeby zrobić coś około 5nF na 30 - 50kV)?
Sorry za tyle pytań... Ale gdzie indziej mam się dopytywać, jak nie tutaj.
Pozdrawiam wszystkich pasjonatów