Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 20 wrz 2018, 02:18

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

PostNapisane: 30 cze 2012, 14:05 
Dołączył(a): 30.06.2012
Posty: 5
Witam,
potrzebuję pomocy w rozszyfrowaniu układu wysokiego napięcia na cewkach zapłonowych pokazanego w filmie z youtube.



Jaki może być układ sterujący tymi cewkami?
Po filmiku wywnioskowałem tylko tyle, że są podłączone bipolarnie.

Pozdrawiam,
Michał.


Góra
   
 

PostNapisane: 30 cze 2012, 20:46 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
Według mnie to jest tak samo podłączone jak zrobił kolega C4R0 w swoim projekcie z tą różnicą że zamiast SCR jest mosfet czy tam bjt. PS Podobno cewy zapłonowe dają piękne łuki przy 1khz i wypełnieniu ponad 65% wypełnienia ale tego nigdy nie stwierdziłem osobiście ...

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 30 cze 2012, 21:05 
Dołączył(a): 30.06.2012
Posty: 5
Tylko u c4r0 są tylko takie iskry, a tu ten ktoś pierw ma iskry potem jakby zmienia częstotliwość i uzyskuje piękny łuk przy 100kV i większym prądzie. Chciałbym takie coś sobie sprawić ale niestety ten Pan nie pochwalił się schematem :(

Zaś układ c4r0 jest bardzo dobry, wykonałem taki i nawet przy 230V zasilania i wysterowaniu można uzyskać iskry 10cm. Po zasileniu lampy rtg z żarzeniem udało mi się nawet uzyskać w miarę wyraźny cień na ekranie wzmacniającym ;)

Z tym, że wiadomo jak każdy tutaj chciałbym czegoś więcej a ten układ na cewkach z tego linka do YT wygląda obiecująco.

Może masz jakiś pomysł jeszcze jak to mogło zostać rozwiązane.
Myślisz ze to może być 65% przy 1kHz?


Góra
   
 

PostNapisane: 1 lip 2012, 08:25 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
rdzeń z cewek zapłonowych nie działa co prawda na jakiś kolosalnych częstotliwościach ale podnoszenie tego parametru oczywiście w pewnych granicach daje pewne korzyści ... Więcej impulsów w sekundzie tym bardziej zacznie to przypominać prąd ciągły(stały) na wyjściu. Stąd ta widzialna różnica miedzy 50hz a 1khz to samo było by jakbyś przestroił generator C4R0 na większą częstotliwość i zmienił SCRa (bo one wyłączają się tylko gdy prąd jest = 0 w dodatku są wolne... ) wiec wszystko co ma większą częstotliwość niż sieciową 50hz to odpada. Co nie znaczy że SCR pracuje tylko przy 50hz i wyżej nie ;)

Widziałem cewkę zapłonową podłączoną do generatora (częstotliwość 13khz) + IGBT łuk był ładny ale pisk straszliwie nieznośny wiec wolał bym żeby to pracowało niżej.

A jeszcze jedna kwestia może po modernizacji nie odpalał bym tego od razu na 230V ;) lepiej powpinać oscyloskop i popatrzyć co się dzieje

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 1 lip 2012, 11:09 
Dołączył(a): 30.06.2012
Posty: 5
Zdecydowanie nie od razu z ~230V ;)

Tylko, że tu w tym układzie c4r0 jak da się za dużą częstotliwość to tylko kondensatory się będą nie w pełni ładowały.

Próbuję w tą stronę iść z zasilaczem do lampy rentgenowskiej. Wiadomo ze z elementami do kaskady ciężko.

Myślę, że spróbuję jak polecasz pokombinować układ na wyższej częstotliwość. Pokombinuje ze schematem i jeśli będziesz mógł zaglądaj to jak go zamieszczę ocenisz czy to ma szanse zadziałać. Z góry dzięki za pomoc :)


Góra
   
 

PostNapisane: 28 sie 2012, 00:14 
Dołączył(a): 28.12.2011
Posty: 29
Witam

Ja zbudowałem generator na cewce zapłonowej (biazet 101) dający ok. 50kV przy 15V na zasilaniu.

EDIT:

Jeszce do głowy przyszła mi jedna jeszcze rzecz mianowicie ściemniacz na triaku+kondensator (Ok. 20uF) i oczywiście 2 zelmotów BE200B


Komentarz: spis części,schemat i opis... Schemat-Spis-Opis.rar [472.69 KiB]
Pobrane 448 razy

Film z pracy.rar [7.35 MiB]
Pobrane 322 razy

Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO