Pierwiastek napisał(a):
W punkcie ósmym (8) mnie zaskoczyłeś... Ja zawsze jak liczyłem Marksa to przyjmowałem napięcie jakie jest sumą napięć oraz pojemność jaka wynika z połączenia szeregowego kondensatorów. Czyli dla 10 C będzie to jakoś 1/10 C składowego. Takie założenie będzie błędne ? Moim zdaniem w kondensatorze można zgromadzić określoną stałą energię i ona zależy od pojemności i napięcia więc dumałem sobie że skoro napięcie rośnie to pewnie pojemność spada. Ciężka sprawa jak widać projekt takiego Marksa
Owszem, ale - Marx to układ przełączany.
W trakcie ładowania jest połączony równolegle i gromadzi pewną energię, tu po prostu liczysz ją dla sumarycznej pojemności kondensatorów oraz napięcia wejściowego.
Podczas rozładowywania są łączone szeregowo -
ale dalej dysponujesz dokładnie tą samą ilością energii, bo przecież energia nie może zostać stworzona ani zniszczona. Więc im więcej stopni, tym więcej energii.
Pierwiastek napisał(a):
Kwestia bezpieczeństwa. Podobno to określony ładunek zabija czyli przepływ prądu przez określony czas. Można policzyć czy pojemność Marksa będzie już niebezpieczna dla zdrowia ?
Tak, bardzo łatwo: If(marx) = lethal.
Kondensatory naładowane do wysokiego napięcia to jeden z najbardziej niebezpiecznych obiektów w elektronice. Nawet pojedyncze nanofarady naładowane do dziesiątek kV mogą bez problemu wymusić impuls prądu o amplitudzie dziesiątek amperów. Tak duży impuls jeśli przepłynie przez serce, niezależnie jak jest krótki, to gwarancja katastroficznego rezultatu. A nawet jeśli nie przepłynie przez serce rezultaty będą paskudne - od koszmarnie silnego bólu po uszkodzenia układu nerwowego.
Założenie czegokolwiek innego niż "tak, to może mnie zabić" i podejście bez adekwatnego respektu to zwykła głupota.
Zawsze upewniaj się że kondensatory są kompletnie rozładowane zanim ich dotkniesz.
Pierwiastek napisał(a):
Iskra z cewki tesli nić nie robi jednak to miliony Volt.
Ani cewki tesli nie osiągają milionów woltów (a nawet nie są temu bliskie), ani dotykanie ich wyładowań nie jest w żadnym wypadku bezpieczne - jedynie się takie wydaje.
zjawiska-dotyczace-wysokich-napiec/bezpieczenstwo-cewek-tesli-oraz-innych-generatorow-hv-t562.html