Zaznaczam, że pracę nadal trwają jednak wrzucą co mam.
Zdjęcia są robione w innych warunkach niż normalnie był testowany generator. Mój garaż nie jest fotogeniczny że tak powiem.
Ciekawe prawda, że nie ma kondensatorów ani rezystorów w Europejskich sklepach?
Zależy jakie podzespoły dostaniecie. Trzeba sobie wymiary dobrać drucików i oszacować. Mój 15 stopniowy ma 60 cm długości.
Ważne !!! To High Voltage !!! Więc należy pamiętać że prąd płynie od minusa do plusa tak naprawdę !!! Na schematach przyjmujemy umownie. Mój układ sprawia że żarówka(świetlówka nie LED czy zwykła) zapala sie od EMP jednak należy pamiętać by nie uruchamiać tego przy urządzeniach ani kablach (nawet w ścianie) Najlepiej stół/ akumulator/ ogród.
Nie ma problemu z upływem (zwiększona pojemność)/ przerywanym przeskokiem (kulki).
Wszystko śmiga
1. Iskiernik. Wykonany jest z stalowej kulki(średnica 6mm) oraz drutu miedzianego(średnica 1mm). Długość drutu jaką ja przyjąłem to 35 mm. Drut można wyjąć z transformatora mikrofali, wazne by był nie za cienki bo musi utrzymać kulkę w powietrzu oraz przerwa musi być stała. Co ważne ! Kulkę trzeba zeszlifować trochę bo inaczej nie przylutujecie drutu. Łapiemy ją kombinerkami i cyk papierem ściernym. Co ważne ! kulka może sie obrócić i możemy zniszczyc powierzchnię gdzie będzie zachodzić iskrzenie. Trzeba to tak zrobić by było ścięcie bez uszkodzeń powierzchni samej kulki. Drut juz w tedy elegancko lutujemy do środka. (Mój pomysł) Z drutu oczywiście zdejmujemy emalię. Ja miałem papier ścierny przyklejony rzepem do uchwytu napędzanego wiertarką(bez problemu do kupienia).
Kulki 6 mm są w łożyskach rowerowych koła i takich ja użyłem.
2. Kondensator - ja w celu wyeliminowania upływów zastosowałem połączenie 6 kondensatorów. Połączenie szeregowe zwiększa napięcie na jakim może pracować z 20kV do 40 kV a natomiast równoległe rekompensuje spadek pojemności. Połączenie 6 kondensatorów 1nF/20kV daje jeden 40kV/1,5nF. Z tym że najpierw lutowałem Generator Marksa a potem dolutowałem dodatkowe 4 kondensatory. Lutowanie zaczynamy od połączenia 2 kondensatorów szeregowo. Wychodzi fajny podwójny. Kondensatory dostałem na Allegro jednak wysyłka z Chin. [zdjęcie]
3. Rezystory musiałem zamawiać z Chin (Ali). Nie mogłem nic dostać w Europie. Wymiary rezystora to 24 mm długości / 7 mm średnicy/5 Wat (Takich dużych trzeba szukać !) Cos kupiłem na allegro jednak są bardzo małe i straszne są przebicia. Poza tym ulegają wewnątrz przebiciom i zostaja na nich dziurki (nie polecam). Wszystkie rezystory to 10 Mohm. Iskra dla 15 stopni przeskakuje co ok 30 sekund.
4. Zasilanie to ZVS 1000 Wat i trafo. Do trafa jak jest to zalecane jest dołączony dławik. Dławik robiłem sam z toroidu i zwykłego kabla. Jego Indukcyjność to 100 mH. Zasilanie najlepiej z paczki ogniw/akumulator/baterie by nie przeskoczylo do sieci. Prąd jaki bierze mój układ to poniżej 1 Ampera (coś koło 0,8A przy 17V).
5. Lutowanie wykonałem przy użyciu dwóch "trzecich rąk" [widac na zdjęciu co i jak]. Tylko musiałem troche pozmieniać uchwyty. Warunkiem jest to, ze kondensator sam stoi na stole. Dwa rezystory trzymają łapki, iskrownik trzyma trzecia łapka. Potem jak juz zrobimy połączenie można spokojnie dolutować dodatkowe 4 kondensatory po bokach tylko trzeba pamiętać że dlugości wyprowadzen z rezystorów muszą być wystarczające.
6. Ważne jest by ilość rezystorów oddzielajacych zasilanie od Marksa była wystarczająca (jeden nie wystarczy jak jest to w schematach internetowych) Ciąg musi być dłuższy niż długość wyliczona iskry ( to minimum ). Wiadomo - nie musza to być 10 Mohm bo nie rezystancja sie liczy tylko sama jego wielkość.
7. Wyzwalanie - najbezpieczniej jest zastosować "układ pneumatyczny/ hydrauliczny" czyli na końcu gdzie ma być wyzwolenie umieszczamy nad Marksem łuk w zwięczeniu którego jest zamocowana np szczykawka tłokiem w dół. Na tłoku jest metal . Jak sie wysuwa tłok to zwiera dwa iskrowniki i jest przeskok. Jak to zrobić ? połączyć dwie szczykawki węzykiem gumowym. Tak otrzymujemy wyzwalacz.
8. Połaczenie jest ważne i należy zrobić zgodnie ze schematem dołączonym.
9. Cewkę wykonałem z przeowdu HV z mikrofali ( jest go okolo 2 metry - potrzeba dwa). Nawinięta była na rurkę kanalizacyjną 32 mm średnicy. Więc gotowej cewki średnnica to okolo 37 mm ( 2,5 mm ma przewód ) oraz długość 70 mm. Jeśli użyjecie przewodów zapłonowych to wam nie wyjdzie bo one maja 5mm lub 7 mm średnicy więc całkowita długość cewki wyniesie 140 mm albo nawet 210 mm.
10. Iskierniki wyginamy i jak juz ptrzeba regulujemy długość przerwy. Sprawdzałem

muszą być kulki .. dla stożkowych odległości przy 40 kV musiały by być tak duże sam generator nie miałby sensu.
11. Kondensatory jakie ja mam maja sprytne zabezpieczenie w swojej budowie przed przebiciem gdyż nóżki są po zlutowaniu od siebie oddalone o 7 mm co daje 22,4kV - po prostu wam będzie przebijać. Zauważyłem przy kręceniu napięcia na trafo w górę.
12. Szyba zabezpiecza przed porażeniem od przewodów - jest obowiązkowa ! Nawet nie przysuwajcie sie z żarówką bez tego. Odległość to nawet 30 cm od cewki gdzie widać błysk w żarówce.
13. Ozon - wiadomo

wszyscy przed tym ostrzegają jednak wystarczy umieścić elektrody iskiernika w korkach gumowych (laboratoryjnych) a korki w rurce szklanej i ozon nie wydostanie sie na zewnątrz[chodzi o długą wynikową iskrę]. Jak wykonać elektrody ? Z drutu uziemiającego 3 mm np. Wystarczy tylko naostrzyć jak ołówek papierem ściernym.
14. Można opcjonalnie wyłożyć stół szkłem ( ja tak mam ). Bezwzględnie nie może być metalowych przedmiotów w pobliżu (kable/narzędzia). Nie można tego kłaść na zbrojonym betonie ! W betonie jest zbrojenie do którego iskra może przebić.
Zastosowano :
* kondensator 20kV / 1nF ( średnica kondensatora 7 mm) (Aledrogo/Chiny)
* rezystor 10 Mohm/5Wat - 35 mm/7mm (Ali)
* cewka - drut z mikrofali HV(czerwony izolowany - 3 mm średnica).
Szczegóły na zdjęciu.
Kiedyś trafi to pewnie na YouTube.