Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.
Z okazji wolnego wieczoru postanowiłem wkońcu pokazać mojego Marxa Konstrukcja ta powstała kilka miesięcy temu. Pomysł na zbudowanie marxa przyszegł wraz z paczką z vishay, pięknymi czerwonymi kondensatorami 1nF/40kV. Generator składa się z 15sztuk tych kondensatorów i rezystorów połączonych równolegle 4,3M oraz 1,5M co daje nam 5,8M. Były drobne problemy z ich izolacją, próbowałem je zalewać hot glutem ale niewyglądało to zbyt estetycznie, aż w końcu z pomocą przyszło forum 4hv gdzie podpowiedziano mi żeby je wsadzić w koszulki termo. Przerwy iskoreowe to nakrętki kołpakowe. Układ zasilany jest przetwornicy flayback i 6 krotnego powielacza, dzięki temu uzyskujemy około 35kV.
heh biedna kamera aż mikrofon nie wyrabia A tak to ładny max zastanawia mnie tylko dlaczego wszyscy maxy budują a nikt nie chce podjąć się budowy powielacza CW