Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 20 wrz 2018, 01:24

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna strona

PostNapisane: 8 lut 2011, 11:37 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 25.01.2011
Posty: 18
Lokalizacja: Łorsoł
Pochwały: 3
Jako iż na forum nikt nie zamieścił tak prostego acz ciekawego urządzenia jakim jest generator Marxa, ja czyn ten popełnię.
Zasada działania jest prosta, opisywać chyba nie trzeba. W razie wątpliwości odpowiedź na wszystkie pytania znajdziesz tutaj : http://www.google.com

Generator poniższy składa się z 8 kondensatorów 5,5nF wytrzymujących ok 35-40kV.
Ładowane są przez szereg rezystorów o wartości 2MΩ do napięcia ok 25kV. W celu zwiększenia wytrzymałości na napięcie, każdy z nich składa się z dwóch oporników połączonych szeregowo o wartości 1MΩ.
Dodatkowo zostały zasmarkane HOTglutem co całkowicie rozwiązało problem przebić po ich obudowach.
Docelowo generator będzie miał 15, może 20 stopni. Na tym etapie, maksymalna długość wyładowania to ok 25cm. W planach jest całkowita zmiana iskiernika.





Efekty działania na pudełko zapałek. Energia jest na tyle duża że uszy puchną a tekturę rozrywa.


Ładowanie baterii, expresowe ;)





No i to chyba tyle. Jak Marx podrośnie do pół MV to wkleimy kolejne foty.


Aha, jest i film z pierwszego odpalenia, jeszcze nie do końca zestrojone.


Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
   
 

PostNapisane: 15 lut 2011, 09:15 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.04.2010
Posty: 78
Cześć dawno mnie niebyło na forum.
Też buduje generator marxa tylko większy :) Tylko mam pytanko o rezystorki. Gdzieś czytałem że teoretycznie 1W wytrzymuje około 10kV. Do swojego marxa chciałby dać takie rezystroy http://www.tme.eu/html/PL/rezystory-met ... pelny.html
3W 1MOhm tylko napięcie mają 600V w impulsie i czy one mogą być. A mogę się pochwalić żę wysamplowałem kondensatory 40kV 1nF piękne czerwone kondensatory.
Obecnie chodzę do elektronia i niemam czasu ale postaram się coś poskładać w wolną chwilę


Góra
   
 

PostNapisane: 15 lut 2011, 16:39 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 25.01.2011
Posty: 18
Lokalizacja: Łorsoł
Pochwały: 3
Trzaska fantasto.
Zamiast się przechwalać się że zbudujesz większy to może coś w końcu pokaż. Póki co to już budowałeś chyba nawet reaktor ale jakoś w gazetach i na forach o tym cisza ;)
A Twoje pytanie, hmmm dowodzi iż albo zaczynasz ten elektronik albo niczego tam nie uczą.
Rezystory są różne i moc ich niewiele ma do rzeczy jeśli chodzi o wytrzymałość napięciową.
Sugeruję stosowanie rosyjskich MŁT albo węglowych w plastykowych obudowach.
Jak już będziesz budował tego swojego wielkiego marxa to zastosuj po 2-3 rezystory szeregowo co zwiększy wytrzymałość na przebicie a dodatkowo koniecznie albo owiń każdy rezystor papierem i nasącz gorącą parafiną ew. tak jak ja pokryj gorącym klejem czy żywicą.

A co do Twojej przechwałki to uznaję to za chęć rywalizacji.
Rękawica podjęta. Informuję iż mój MARX osiąga w tej chwili 60cm wyładowanie i co jakiś czas dokładam stopnie. Czekam na próbę pobicia rekordu :D

P.S. Na rosyjskim forum HV mają taki temat "marx 20, 40, 100cm kto więcej? " Może i tu coś takiego powstanie?

Pozdrawiam.


Góra
   
 

PostNapisane: 15 lut 2011, 17:18 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Projekt ładnie wykonany, a 60cm to już nie byle wyczyn :D Co do kondensatorów to ile cm po bokach zostawiałeś folii? W swoim dałem 2cm, ale myślę że to trochę mało bo z mota go nie naładuje, a z trafo WN od TV działa dobrze.

Co do przechwałek to lepiej ujawniać się już z jakimiś zdjęciami :D


Góra
   
 

PostNapisane: 15 lut 2011, 19:44 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 25.01.2011
Posty: 18
Lokalizacja: Łorsoł
Pochwały: 3
Kondensatory robiłem specjalnie pod marxa. Marginesy ok 2,5 cm. Pojemność wyszła 5,4-5,5 nF na sztukę.
Robiąc duży generator marxa warto stosować kondensatory na trochę wyższe napięcia i ładować trochę wyższym napięciem. Optymalnie jest to moim zdaniem 25-30kv. Przy wyższych napięciach pojawiają się silne uloty i marx ładowany wyższymi napięciami musi być wykonany bardzo starannie. A przy niższych napięciach trzeba wielu stopni aby uzyskać ciekawe wyładowania :)

Marxa zbudowałem do doświadczeń z impulsowym źródłem promieniowania rentgenowskiego.
Może powstanie kiedyś jakiś temat o tym ;)


Góra
   
 

PostNapisane: 16 lut 2011, 11:16 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.04.2010
Posty: 78
Wcale nie miałem zamiaru się przechwalać i też rywalizować.
Po prostu chcę zbudować marxa mniej więcej coś na wzór http://www.ctc-labs.de/html/body_marx300.html
są to kondensatory 715C40KTD10 sampluje z z vishay jak narzazie 10 sztuk i dalej przysłali mi wiadomość że niemożna zrealizować zamówienia w tym tym czasie.


Góra
   
 

PostNapisane: 16 lut 2011, 13:06 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
biedny ViSzay's xD ciągle ktoś coś od nich chce xD
Ja tam nie widzę nic złego w chęci rywalizacji bynajmniej zdrowej rywalizacji ale z kolei popieram tekst "Nie pożądaj generatora kolegi swego!" ;)

PS. a przekładki w kondach na 30kv to z czego są wykonane i jakiej grubości ?


Góra
   
 

PostNapisane: 17 lut 2011, 08:57 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 25.01.2011
Posty: 18
Lokalizacja: Łorsoł
Pochwały: 3
Kondensatory mają izolator z folii formatu A4 stosowanej w drukarkach laserowych i ksero.
Folia ta jest bardzo odporna na przebicie i wysoką temperaturę.
Grubość izolatora między okładkami to tylko 0,2mm. Jak widać do marxa wystarcza.


Góra
   
 

PostNapisane: 17 lut 2011, 14:45 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
odradzam folie do bindowania.... często przebija...



Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl


Góra
   
 

PostNapisane: 18 lut 2011, 18:12 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 25.01.2011
Posty: 18
Lokalizacja: Łorsoł
Pochwały: 3
Nie testowałem nigdy folii do bindowania ale wiem że folia paroizolacyjna z marketu w postaci 2 warstw dawała radę do marxa. Ale to jednak jest folia PE wiec ładnie się ładuje ale za wytrzymałość nie ręczę .
Mi jednak nie przebijało. Całkiem ładnie strzelało. Ostatnio znalazłem w szufladzie jeden taki kondensator HV zrobiony przed kilkoma latami. Zara wkleję :D

Obrazek


Góra
   
 

PostNapisane: 18 lut 2011, 18:37 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Jako ciekawostkę podam, bo być może nie każdy wie, że stosując folie na dielektryk najlepiej stosować jak najwięcej warstw. Dzięki temu uzyska się znacznie większą odporność na przebicie niż przy pojedynczej warstwie o tej samej grubości. Jak znajdę tabelkę to umieszczę potem.


Góra
   
 

PostNapisane: 18 lut 2011, 23:17 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 25.01.2011
Posty: 18
Lokalizacja: Łorsoł
Pochwały: 3
To oczywiste ze wraz z grubością dielektryka rośnie napięcie przebicia.
Ale zwiększając grubość dielektryka tracimy na pojemności kondensatora.
Sztuką jest znaleźć kompromis.
Na wytrzymałość takiego zwijanego kondensatora ma wpływ bardzo wiele czynników.
Najważniejszy to właśnie grubość i rodzaj dielektryka.
Następnie minimalizacja ostrych krawędzi i pustych kieszeni powietrznych.
Pole elektryczne musi rozkładać się równo. Jeśli gdzieś na okładce kondensatora zostawimy coś odstającego, ostrokrawędziastego to przebije właśnie tam z uwagi na największe natężenie pola.
Ciasne zwinięcie i nasycenie olejem pod próżnią działa cuda. Olej wypełnia kieszenie powietrzne likwidując wyładowania niezupełne grzejące dielektryk. Zbudowanie kondensatora na nawet 200kV nie jest wcale takie trudne. Niestety bez oleju izolacyjnego nie da rady bawić się w wyższe napięcia.


Góra
   
 

PostNapisane: 19 lut 2011, 00:04 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Mi chodziło o zastosowanie na jedną przekładkę np. 10 warstw folii o grubości 0,1mm zamiast pojedynczej foli o np. grubości 1mm (i nie chodzi tu o to, że w pojedynczej grubej folii może znaleźć się jakiś defekt). Gdzieś o tym czytałem, ale nie mogę odnaleźć (a może to tylko fałszywe wspomnienie :D).

EDIT:
A jednak nie jest tak różowo: http://www.kronjaeger.com/hv-old/hv/tbl/prop.html
Z tego wynika, że odporność dielektryczna nie jest liniowa, tzn. im dielektryk cieńszy, tym odporność dielektryczna większa. I tu właśnie można by szukać kompromisu, a wyższe napięcia uzyskiwać przez łączenie takich kondensatorów szeregowo.

Swoją drogą zawsze mnie zastanawiało jakie technologie są zastosowane w kondensatorach impulsowe o takich pojemnościach, że energie jakie są zdolne oddać liczone są w kJ. Np. niektóre kondensatory impulsowe z dielektrykiem papierowo-olejowym mają znacznie większe pojemności elektryczne, licząc dla objętości, niż to wynika z wyliczeń. Może właśnie sposób jaki opisałem wcześniej jest kluczem do sukcesu.


Góra
   
 

PostNapisane: 22 lut 2011, 12:50 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.04.2010
Posty: 78
Zamieszczam obrazek narzazie 10 sztuk kondensatorków, kupiłem też tak jak radził methyl rezystory MŁT 1W 1.5MOhm. Tylko niema pomysłu na czym by to zamontować rozglądałem się za pleksą ale najgrubszą jaką mieli 4mm i trochę się gięła, macie jakieś pomysły?
Obrazek


Góra
   
 

PostNapisane: 22 lut 2011, 16:13 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Bakelit albo tekstolit jest twardy i mocny. Ładne kondensatorki :D


Góra
   
 

PostNapisane: 23 lut 2011, 14:45 
Nie da rady skorzystać z sampli poraz kolejny bo w vishay sprawdzają adresy IP. z wielu miejsc probowałem zamówić kondy no i na drugi dzień zawsze przychodził mail z odmową.


Góra
  
 

PostNapisane: 23 lut 2011, 16:17 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.04.2010
Posty: 78
A jak bym zamówił je z zupełnie innego koma na inny adres?


Góra
   
 

PostNapisane: 23 lut 2011, 17:24 
trzaska456 napisał(a):
A jak bym zamówił je z zupełnie innego koma na inny adres?

Jak tam chcesz. spróbować nigdy nie zaszkodzi.


Góra
  
 

PostNapisane: 23 lip 2011, 21:54 
Dołączył(a): 23.07.2011
Posty: 11
Czy za mała pojemność może skutkować wadliwym działaniem generatora? W swoim podłączyłem po 10 szeregowo MKT 680pF 2kV, co daje 68pF 20kV na stopień. Stopni jest 5, między każdym stopniem wsadziłem 2 oporniki 470kOhm 2 waty. Ciągle iskrzy na przerwach iskrowych, a iskra końcowa takiej samej długości z jakiej łapie łuk z mojego ZVS.


Góra
   
 

PostNapisane: 23 lip 2011, 22:10 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
68pF to trochę mało jak na marxa. Im większa pojemność tym będziesz miał wyżej energetyczną iskrę. Podejrzewam ze poniżej pewnej pojemności na stopień to nie będzie w ogóle działać bo zauważ ze kondensatory są ładowane równolegle a rozładowywane szeregowo tak więc twoja pojemność jeszcze spada w tym wypadku do zaledwie 14pF a to jest już bardzo niewiele więc energia iskry będzie znikoma w przybliżeniu równa energii zgromadzonej w kondensatorach..


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO