Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 20 wrz 2018, 02:21

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

PostNapisane: 15 sty 2012, 11:35 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Witam, udało mi się stworzyć dosyć spory 10-stopniowy generator. Posiada takie parametry 10 kondensatorów rolkowych każdy z nich 8nF na napięcie max 50kV. Wszystko było by dobrze gdyby nie zasilanie, podczas pierwszych prób chciałem wykorzystać przetwornicę mazzillego dającą 30kV na wyjściu. Po podłączeniu wszystko działało prawie bez awaryjnie po kilku wyładowaniach nastąpiło takie jakby wyładowanie zwrotne, jakiś impuls cofnął się do przetwornicy powodując jej uszkodzenie, niestety popełniłem kardynalny błąd, do sieci by;l podłączony zegarek i router, jak wiadomo oba urządzenia uległy "porażeniu", elektronika poszła i nie było już co zbierać, dlatego tak ważne jest wyłączanie urządzeń elektronicznych z sieci podczas wykonywania doświadczeń z wysokim napięciem. Lecz moje pytanie do was dotyczy jaki rodzaj zasilania polecali byście do tego generatora i czy mogę zastosować ewentualnie jakieś zabezpieczenia? Na wejście podłączone są w szereg 5 rezystorów 1M z obu stron.







Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl
Góra
   
 

PostNapisane: 15 sty 2012, 12:05 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Napisałem do metha więc pewnie niebawem tutaj odpisze :D Co do routera pierwsze co sprawdź zabezpieczenia- pewnie poleciał warystor, bezpiecznik i ścieżka. Zegarek pewnie całkowicie niesprawny :D Co jak co ale routery pod tym kątem są całkiem dobrze zabezpieczone.



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 15 sty 2012, 12:38 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Mój router chyba dostał nieźle bo sygnalizuje działanie wszystkich portów diody raz się świecą raz nie, zerknę do niego może jeszcze uda się go uratować :D



Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl


Góra
   
 

PostNapisane: 15 sty 2012, 15:35 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.04.2010
Posty: 78
Ja taksamo uszkodziłem kilka rzeczy w pokoju, komputer radio i poleciały 3 z 4 portów w routerze. Przyczyną jest zbyt duża odległość między elektrodami wyładowczymi. A wściekłe elektrony szukają ujścia i dzieją się dziwne żeczy.


Góra
   
 

PostNapisane: 15 sty 2012, 16:12 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Najbezpieczniej ładować było by z przetwornicy zasilanej z akumulatora, uratujemy sprzęt ale przetwornice już niekoniecznie. Można też pogodzić się z ewentualnym wydłużeniem czasu ładowania i zastosować dobrze zaizolowany łańcuch rezystorów o sporej rezystancji i/lub zastosować odpowiedni dławik na wyjściu przetwornicy, który by zablokował impuls zwrotny.


Góra
   
 

PostNapisane: 15 sty 2012, 16:34 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.04.2010
Posty: 78
Też zasilałem go z przetwornicy laptopowej (20V; 7A) ale po kilku wyładowaniach i ona uległa uszkodzeniu, karzdy półprzewodnik był przebity na wylot. Moje zasilanie wygląda tak: Prostownik samochodowy--> ZVS --> Powielacz chyba 6x --> Marx Uziem dobrze rdzeń transformatorka WN oraz radiator z mosfetami, ja miałęm jeszcze problem ponieważ na radiatorze mosfety są blisko siebie i iskrzyło się między drenami. To uziem również źródło. Ogólnie wszystko co się da.


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO