Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 23 kwi 2018, 15:58

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

PostNapisane: 1 mar 2015, 17:45 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 83
Witam
Ostatnio wpadł mi w ręce dość pokaźny rdzeń EI. Zastanawiam sie czy mogę go wykorzystać np do budowy sgtc. Wymiary kolumny środkowej 10x8cm, bocznych 10x4cm. Z tego wynika ze maksymalna moc jaka moze przepłynąć przez ten rdzeń to ponad 6kw (80*80=6400)
Czy uzwojenia mogę nawijać na bocznych kolumnach zamiast na środkowej?

Pozdrawiam




Góra
   
 

PostNapisane: 1 mar 2015, 19:37 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
Nadać by się nadał, ale izolacja będzie poważnym problemem. Najlepiej stosować papierowe przekładki a potem w próżni całość zalać olejem transformatorowym, ale to nie takie proste...



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 1 mar 2015, 20:07 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 297
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Uzwojenie wtorne nawijasz jako dzielone czyli potencjal wzgledem ziemi jest mniejszy. Jako przekladek to uzylbym folii cieniutkiej. Przydaloby się od razu impregnowac czyms warstwy.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 1 mar 2015, 20:17 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 83
Mówisz o tym, żeby zrobić odczep na środku uzwojenia i podłączyć do ziemi bądź rdzenia?
Założyłem identyczny temat na elektrodzie. Haha ciekawe co mi tamtejsi znawcy powiedzą. :)


Góra
   
 

PostNapisane: 1 mar 2015, 20:35 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
Niepotrzebnie, dla tych profanów 6kW SGTC to tylko na YouTubie. :)

Nie wiem, jak to dokładnie wygląda, ale podobnie są robione trafa RTG - wtórne jest złożone z dwóch połówek w szeregu i środek uziemiony.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 1 mar 2015, 20:38 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 83
Ja tak robiłem w przypadku mojej jeszcze niedokończonej tesli, kiedy połączyłem 6 motów w szereg i połączenie 3 i 4 uziemiłem.


Góra
   
 

PostNapisane: 2 mar 2015, 11:41 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Jeżeli będziesz to nawijał to użyj mylaru :) Ciekawy jestem efektów :)



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 4 mar 2015, 16:45 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 83
Możesz przybliżyć mi trochę temat mylaru? Nigdy nie słyszałem o tym materiale. Sam myślałem albo nad preszpanem albo ceratką.

Pozdrawiam

A co byście powiedzieli na podłączenie jednej koncówki wtórnego do rdzenia? Tak jak jest to zrobione w MOT. Powinno to zmniejszyć możliwość przebicia do rdzenia.


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO