Duży rdzeń transformatora

Wszelkiej maści przetwornice, powielacze napięcia, trafopowielacze, transformatory WN itp. oraz związane z nimi zagadnienia.
madis
Posty: 84
Rejestracja: 29 paź 2013, 13:56

Duży rdzeń transformatora

Post autor: madis »

Witam
Ostatnio wpadł mi w ręce dość pokaźny rdzeń EI. Zastanawiam sie czy mogę go wykorzystać np do budowy sgtc. Wymiary kolumny środkowej 10x8cm, bocznych 10x4cm. Z tego wynika ze maksymalna moc jaka moze przepłynąć przez ten rdzeń to ponad 6kw (80*80=6400)
Czy uzwojenia mogę nawijać na bocznych kolumnach zamiast na środkowej?

Pozdrawiam
Załączniki
image.jpg
image.jpg
image.jpg
Awatar użytkownika
Yuri
Administrator
Posty: 763
Rejestracja: 22 mar 2013, 20:12

Re: Duży rdzeń transformatora

Post autor: Yuri »

Nadać by się nadał, ale izolacja będzie poważnym problemem. Najlepiej stosować papierowe przekładki a potem w próżni całość zalać olejem transformatorowym, ale to nie takie proste...
Awatar użytkownika
lodzik1990
Posty: 316
Rejestracja: 30 sty 2012, 16:33
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195

Re: Duży rdzeń transformatora

Post autor: lodzik1990 »

Uzwojenie wtorne nawijasz jako dzielone czyli potencjal wzgledem ziemi jest mniejszy. Jako przekladek to uzylbym folii cieniutkiej. Przydaloby się od razu impregnowac czyms warstwy.
Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar od 0.125mm.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574
madis
Posty: 84
Rejestracja: 29 paź 2013, 13:56

Re: Duży rdzeń transformatora

Post autor: madis »

Mówisz o tym, żeby zrobić odczep na środku uzwojenia i podłączyć do ziemi bądź rdzenia?
Założyłem identyczny temat na elektrodzie. Haha ciekawe co mi tamtejsi znawcy powiedzą. :)
Awatar użytkownika
Yuri
Administrator
Posty: 763
Rejestracja: 22 mar 2013, 20:12

Re: Duży rdzeń transformatora

Post autor: Yuri »

Niepotrzebnie, dla tych profanów 6kW SGTC to tylko na YouTubie. :)

Nie wiem, jak to dokładnie wygląda, ale podobnie są robione trafa RTG - wtórne jest złożone z dwóch połówek w szeregu i środek uziemiony.
madis
Posty: 84
Rejestracja: 29 paź 2013, 13:56

Re: Duży rdzeń transformatora

Post autor: madis »

Ja tak robiłem w przypadku mojej jeszcze niedokończonej tesli, kiedy połączyłem 6 motów w szereg i połączenie 3 i 4 uziemiłem.
Awatar użytkownika
slu_1982
Administrator
Posty: 560
Rejestracja: 5 kwie 2010, 17:49
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Duży rdzeń transformatora

Post autor: slu_1982 »

Jeżeli będziesz to nawijał to użyj mylaru :) Ciekawy jestem efektów :)
Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!
madis
Posty: 84
Rejestracja: 29 paź 2013, 13:56

Re: Duży rdzeń transformatora

Post autor: madis »

Możesz przybliżyć mi trochę temat mylaru? Nigdy nie słyszałem o tym materiale. Sam myślałem albo nad preszpanem albo ceratką.

Pozdrawiam

A co byście powiedzieli na podłączenie jednej koncówki wtórnego do rdzenia? Tak jak jest to zrobione w MOT. Powinno to zmniejszyć możliwość przebicia do rdzenia.
ODPOWIEDZ