Najwyższy czas przenieść ten temat z czatu na forum, zwłaszcza, że przywróciłem temu staruszkowi status projektu rozwojowego.

Otóż mam prosty sterownik do cewki zapłonowej zbudowany wedle tego schematu:
Jak nietrudno się domyślić, zbyt efektywny nie jest, pragnę zwiększyć jego skuteczność, głównie zależy mi na uzyskaniu na tyle stabilnego łuku, aby zasilić drabinkę Jakoba. Dioda D1 to efekt eksperymentów, trochę poprawiała prace generatora. Chcę go w tym celu przebudować na wzór tego schematu:
Aktualnie planuję przebudowę w ten sposób:
Tutaj mam jednak parę wątpliwości:
-Czy mogę jako tranzystora mocy użyć BUZ90AF? Mam go akurat na składzie. Datasheet w załączniku.
-Czy warto układ czasowy w ogóle zostawiać w obecnej formie, czy od razu przerobić na wzór schematu nr. 2?
D1 została zamontowana eksperymentalnie i tak zapewne zostanie usunięta, jeśli nie będzie dawać dobrych efektów.

Mam jeszcze tranzystor K2761 (również datasheet w załączniku), chyba byłby lepszy, ale póki co nie mogę potwierdzić anu czy jest sprawny, ani martwy, więc na razie niech będzie w odwodzie.
PS
Ta neonówka w schemacie nr.2 to chyba jednak sygnalizator pracy układu, zasilany szpilkami z pierwotnego.

EDIT:
Wedle komentarzy neonówka jednak pełni funkcję snubbera. Rozwiązanie ciekawe, ale może dało by się tam coś innego wymyślić?
D2 wywaliłem dość bezceremonialnie, ale wbudowana dioda tranzystora chyba wystarczy.
Jeśli ma to jakieś znaczenie, w tej chwili C2 jest ceramiczny.
EDIT2
Sprawdziłem, oba tranzystory są sprawne.

EDIT3
Nie wiem, czy obecny zasilacz jest wystarczający, ale dobranie silniejszego nie stanowi żadnego problemu.
Pozdrawiam.