Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 20 wrz 2018, 02:44

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

PostNapisane: 12 lip 2013, 10:14 
Dołączył(a): 03.07.2013
Posty: 7
Witam
Jeśli dotknę tak podpiętego do masy przewodu, który nie będzie w polu rażenia łukiem elektrycznym, to czy coś powinno mi się stać? Chcę wykorzystać ten generator jako iskrownik w motorze, więc masa to będzie cały motor (czerwone kółko jest tylko po to, żeby zaznaczyć dołączoną masę).

http://obrazki.elektroda.pl/9957315200_1373575925.jpg


Góra
   
 

PostNapisane: 12 lip 2013, 17:27 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 298
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Teoretycznie nic ci się nie powinno stać. Jak dasz zylke wysokonapieciowa np z telewizora i zachowasz odpowiednie odstepy to będzie dobrze.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 12 lip 2013, 17:47 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 559
Pochwały: 2
Opisz jak chcesz to podłączyć do instalacji w motorze, bo przetwornica Mazzilliego jako cewka zapłonowa wydaje mi się pomysłem raczej dziwnym. Wiesz, że zapłon i gaśnięcie łuku muszą być idealnie zsynchronizowane z cyklem pracy silnika oraz, że ten układ potrzebuje dobre 10A prądu do pracy?



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 12 lip 2013, 18:06 
Dołączył(a): 03.07.2013
Posty: 7
Witam
Przewód masowy będzie podłączony blisko cylindra, a świeca wiadomo jedną elektrodą do masy(cylindra) a drugą do świecy. U mnie pobiera ona 1,72A, co daje ok. 200mA na obrót wału co daje 2,4W na prądnicę która generuje 15W na sam zapłon. Tak zdaję sobie sprawę, że musi być idealnie wyregulowane, ale o to się proszę nie martwić, nie jestem w tym zielony :P Czy to, że motor ma duże gabaryty, tj podłączony do dużej masy ma wpływ na to, że jest mniejsze prawdopodobieństwo kopania? W sęsie, gdyby nie było motoru, tylko jedna elektroda była by podłączona do akumulatora to wtedy mogłoby mnie kopnąć?


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO