Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 20 wrz 2018, 01:31

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

PostNapisane: 26 cze 2012, 19:53 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Witam mam do was pytanko o opinie na temat tego cudeńka. Otóż to co widzicie na zdjęciach było niegdyś dławikiem, górna belka rdzenia była oddzielona od kolumn 5 mm kawałkiem ebonitu.

Jak sądzicie czy ten rdzeń nada się na wykonanie transformatora wysokiego napięcia?

Na jednej kolumnie pierwotne na drugiej wtórne...

Czekam na wasze sugestie i pytania...







Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl
Góra
   
 

PostNapisane: 26 cze 2012, 21:17 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
Witam
Nada się choć obecne rdzenie mają dużą gęstość a jak będzie Twój miał mniejszą to będzie mniejsza sprawność i tyle ;) . Tak propos jakie wymiary ma kolumna ? Oraz w jakiej odległości są od siebie ?
Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 28 cze 2012, 14:31 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
w załączniku przedstawiam wymiary mojego transformatorka...





Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl
Góra
   
 

PostNapisane: 22 lip 2012, 09:36 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 10.08.2010
Posty: 123
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 1
Nawet dobra baza pod budowę transformatora wysokiego napięcia, przy tym przekroju kolumny spokojnie 2-2,5kVA przez niego przeciągniesz, chociaż odległość pomiedzy kolumnami przydałaby się troche większa. Wszystko zależy od tego, jakie napięcie chcesz mieć na wtórnym, co determinuje grubość izolacji pomiędzy warstwami uzwojenia. Zerknij na link poniżej, powinno się przydać:

http://www.hvtesla.com/radartransformer.html (warto również przeglądnąć linki na tej stronie :!: )


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO