Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 20 wrz 2018, 01:27

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

PostNapisane: 4 sty 2013, 14:40 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Witam, ostatnio wszedłem w posiadanie bardzo pokaźnego transformatora ochronnego trój-fazowego. Jego parametry to:
Napięcie wejściowe: 220V
Napięcie wyjściowe: 24V
Prąd wyjściowy 60A
Moc: 2,5 k VA

W niedalekiej przyszłości chciałbym przewinąć go na transformator wysokiego napięcia. Mam dylemat czy pozostawić go w układzie trójfazowym czy też wykonać transformator jednofazowy. I stąd pytanie jak rozplanować uzwojenia, ja sam raczej opowiadałbym się za jednofazowym. Trafo ma trzy kolumny i teraz tak rozparcelować
-->uzwojenie pierwotne na 3 kolumny i na trzech również uzwojenia wtórne
-->Uzwojenie wtórne na 1 środkowej kolumnie a pierwotne na zewnętrznych
-->uzwojenie pierwotne na 1 środkowej kolumnie a wtórne na dwóch skrajnych


Poniżej dodaję fotkę.....






Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl
Góra
   
 

PostNapisane: 4 sty 2013, 17:17 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 298
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
To nie jest transformator trojfazowy lecz jednofazowy z rdzeniem trojkolumnowym (trzykolumnowym).



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 4 sty 2013, 17:32 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 10.08.2010
Posty: 123
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 1
Jak to poznałeś :?: ja tam widzę trafo trójfazowe Yy.
Z mojej strony proponuję zrobić pewien myk i wykonać trafo zasilane z 3 faz, a dające na wtórnym 1 fazę czyli trafo w układzie Vv, resztę możesz poczytać tutaj:
http://www.elhand.pl/pub/File/Poradnik_ ... zie_Vv.pdf


Góra
   
 

PostNapisane: 5 sty 2013, 00:31 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Noo to jest trafo 3 -fazowe na pewno... na tabliczce nawet jest ....



Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl


Góra
   
 

PostNapisane: 16 kwi 2013, 20:54 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Ja bym zostawił 3 fazowe i zrobił prostownik 6pulsowy po stronie HV. Zależy do czego to ma być. Jak do klasycznej tesli to DCSGTC zasilane w taki sposób byłoby całkiem niezłe ;) Jak chcesz się tylko pobawić w ciągnięcie łuku to można zrobić tak jak pisze HAZ.


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO