Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 21 lut 2024, 12:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna strona

PostNapisane: 19 lis 2022, 12:40 
Dołączył(a): 19.11.2022
Posty: 15
Witam
Jak podłączyć do , tranzystora , rezystora ,diody szybkoprzełanczającej , cewkę pierwotną o 10 zwojach i 2 wyprowadzeniach , nawiniętą na rdzeń trafopowielacza.Jak podłączyć cewkę o 3 wyprowadzeniach to już wiem. Na YouTube był film gdzie pokazano to połączenie , było ze sobą połączonych kilka trafopowielaczy ,tego filmu już nie ma , jego twórca usuną konto z YouTube.
Jak jest lepiej , dać cewkę o 2 , czy 3 wyprowadzeniach ?.
Za pomoc z góry dziękuję
Pozdrawiam
Alek40


Góra
   
 

PostNapisane: 19 lis 2022, 13:56 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.12.2015
Posty: 171
Cześć.
Generalnie chodzi o to, że mając cewkę o wyprowadzeniach musisz podłączać do niej napięcie raz w jedną stronę, raz w drugą. Trzeba zmieniać kierunek płynięcia prądu, więc jeden koniec raz podłączasz do masy, a raz do (powiedzmy) 12V. 2 tranzystory z jednej, 2 z drugiej, dosyć skomplikowane sterowanie. Układ ten nazywa się mostkiem H.
Jest też prostszy sposób, jednakże zaraz do niego wrócimy.
W przypadku uzwojenia z odczepem na środku, wystarczy że na środkowe uzwojenie podasz stałe 12V, i raz zewrzesz do masy jedną stronę cewki, a raz drugą. Cewki nawinięte są w przeciwne strony, więc wytwarzają one przeciwne strumienie magnetyczne w rdzeniu. Dużo prostsze sterowanie, 2 tranzystory zamiast 4, ogólnie jest to dużo łatwiejsze w konstrukcji i działaniu. W załączniku obrazek:
Obrazek
Możesz też zrobić podobny układ jak w uzwojeniu z odczepem środkowym, ale mając tylko uzwojenie bez odczepu. Tutaj już przyda się obrazek:
Obrazek
Ważną rolę grają tutaj 2 cewki na górze. Gdy załączasz jeden tranzystor, przez cewkę przy tym tranzystorze zaczyna płynąć prąd. Nie powoduje to zwarcia, ale prąd tej cewki na razie nie płynie przez uzwojenie trafopowielacza, a jedynie sprawia że cewka magazynuje energię. Prąd drugiej cewki w tym czase płynie przez uzwojenie trafopowielacza, przez ten sam tranzystor... W momencie przełączenia tranzystorów energia zmagazynowana w pierwszej cewce jest oddawana do uzwojenia trafopowielacza, a druga cewka magazynuje energię. Generalnie obie te cewki są tam tylko po to, by załączenie tranzystora nie powodowało natychmiastowego zwarcia zasilania do masy.


Góra
   
 

PostNapisane: 19 lis 2022, 20:33 
Dołączył(a): 19.11.2022
Posty: 15
Dziękuję za opis i wytłumaczenie .
Chodzi mi o to jak podłączyć do nawiniętej cewki na trafopowielaczu te częśći : tranzystor , opornik ,dioda szybkoprzełanczająca , do dwuch wyprowadzeń , bez środkowego trzeciego wyprowadzenia którego nie ma , zasilanie od 12V - do 20 Volt.


Góra
   
 

PostNapisane: 19 lis 2022, 23:47 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.12.2015
Posty: 171
Układ który pokazałeś to przetwornica w topologii Flyback. Przyjrzyj się - tam nie ma jednego uzwojenia z odczepem na środku. To są 2 osobne uzwojenia, jedno zasilające, drugie do sterowania tranzystorem. Nie da się tego na jednym uzwojeniu w ten sposób zrobić.


Góra
   
 

PostNapisane: 20 lis 2022, 11:05 
Dołączył(a): 19.11.2022
Posty: 15
Ja widzę na tym schemacie 3 odczepy.
https://www.gotronik.pl/przetwornica-wy ... -4444.html
https://pl.aliexpress.com/item/32691158 ... pt=glo2pol
Chodzi mi o to czy można ,tranzystor,diodę i opornik podpiąć do 1 cewki pierwotnej o 2 wyprowadzeniach na trafopowielaczu aby to dało plazmę na wyjściu trafopowielacza.


Góra
   
 

PostNapisane: 20 lis 2022, 11:07 
Dołączył(a): 28.05.2020
Posty: 40
3 odczepy ale 2 różne uzwojenia jedno pierwotne a drugie sprzężenia zwrotnego, czy można to zależy co to w ogóle za trafo jest, na tym linku co wysłałeś będzie bo do tego jest stworzone. A bez środkowego odczepu nic nie zrobisz musisz mieć inną topologie forward, classe e, itp. tak jak kolega wyżej mówi.


Góra
   
 

PostNapisane: 20 lis 2022, 11:36 
Dołączył(a): 19.11.2022
Posty: 15
Chcę podłączyć do 1 uzwojenia pierwotnego o 10 zwojach nawiniętego na rdzeń trafopowielacza o 2 wyprowadzeniach takie 3 elementy , tj.tranzystor ,diodę szybką ,opornik , aby na wyjściu trafopwielacza była plazma.
Czy da się to zrobić i jak podłączyć.


Góra
   
 

PostNapisane: 20 lis 2022, 12:40 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.12.2015
Posty: 171
Tłumaczę Ci, że na schemacie który wysłałeś oraz w podanych linkach są 2 niebieskie uzwojenia, tylko są połączone razem. Na jednym uzwojeniu tego nie zrobisz.


Góra
   
 

PostNapisane: 20 lis 2022, 14:32 
Dołączył(a): 19.11.2022
Posty: 15
Nie chodzi mi o schemat i transformator na tym schemacie ,ale o trafopowielacz. którego tam nie ma.


Góra
   
 

PostNapisane: 20 lis 2022, 21:23 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.12.2015
Posty: 171
Ostatni raz Ci tłumaczę, na jednym uzwojeniu tego nie zrobisz.
I w czym masz problem by na rdzeniu nawinąć jeszcze jedno uzwojenie?


Góra
   
 

PostNapisane: 26 lis 2022, 17:56 
Dołączył(a): 19.11.2022
Posty: 15
Jakie zadanie ma to co jest na tym schemacie , co robi ?
Czy to można zastosować z napięciem 12-20 Volt do trafopowielacza ?
Jakie jest napięcie i częstotliwość na wyjściu przed trafem.
Czy można, zastosować do trafopowielacza diodę szybką UF4007 , 1N4148 , zamiast 1N4742A ? .




Ostatnio edytowano 30 lis 2022, 14:01 przez Alek40, łącznie edytowano 2 razy
Góra
   
 

PostNapisane: 27 lis 2022, 18:04 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.12.2015
Posty: 171
Alek40 napisał(a):
Jakie zadanie ma to co jest na tym schemacie , co robi ?
Czy to można zastosować z napięciem 12-20 Volt do trafopowielacza ?
Jakie jest napięcie i częstotliwość na wyjściu przed trafem.
Czy można, zastosować do trafopowielacza diodę szybką UF4007 , 1N4148 , zamiast 1N4742A ? .


Moim zdaniem - spalić się. Nie ma absolutnie żadnego feedbacku, układu który sprawi że obwód wpadnie w oscylacje. Tranzystor się włączy, pociągnie tak duży prąd jaki jest w stanie dostarczyć źródło i tyle. Do tego uzwojenie wtórne transformatora jest totalnie zwarte.


Góra
   
 

PostNapisane: 27 lis 2022, 21:18 
Dołączył(a): 19.11.2022
Posty: 15
Chcę wylutować cewkę o 4 wyprowadzeniach z 1 linku i w to miejsce wlutować transformator o 6 wyprowadzeniach z 2 linku , lub 3 linku , jak to zrobić , jak połączyć przewody.
Jakie 3 diody zastosowano na wyjściu ( 2CL71A , ?) i kondensator ( 35kV222 , ? ) , aby mieć stałe napięcie ,bo w 3 linku niewyraznie widać ,lub jakie mogą być zamienniki ?.
https://pl.aliexpress.com/item/33032000 ... pt=glo2pol
https://pl.aliexpress.com/item/10050045 ... pt=glo2pol
https://pl.aliexpress.com/item/33035731 ... pt=glo2pol


Góra
   
 

PostNapisane: 30 lis 2022, 10:54 
Dołączył(a): 19.11.2022
Posty: 15
Już się dowiedziałem jak to można zrobić , cytuję odpowiedz jednego forumowicza z innego portalu.

"Transformator o sześciu wyprowadzeniach ma trzy uzwojenia, pierwotne, wtórne i pomocnicze, to trzecie to mało zwojów cienkim drutem i to powinieneś pominąć.Pierwotne podłączasz do układu, ale w czym problem skoro układ z trzeciego linku opiera się na generatorze samodławnym. Jaka to dla ciebie różnica czy wykorzystujesz trzecie uzwojenie i układ samowzbudny czy 555?
Diod 2CLxx jest cała rodzina, np 2CL77 mogą być inne diody szybkie wysokiego napięcia, nie wiem jakie tam jest napięcie, daj z zapasem oni dali 3 diody na 8kV czyli zakładali że więcej niż 24kV nie będzie, są i pojedyncze diody na takie napiecie "


Góra
   
 

PostNapisane: 30 lis 2022, 14:02 
Dołączył(a): 19.11.2022
Posty: 15
wesolyyyy napisał(a):
Alek40 napisał(a):
Jakie zadanie ma to co jest na tym schemacie , co robi ?
Czy to można zastosować z napięciem 12-20 Volt do trafopowielacza ?
Jakie jest napięcie i częstotliwość na wyjściu przed trafem.
Czy można, zastosować do trafopowielacza diodę szybką UF4007 , 1N4148 , zamiast 1N4742A ? .


Moim zdaniem - spalić się. Nie ma absolutnie żadnego feedbacku, układu który sprawi że obwód wpadnie w oscylacje. Tranzystor się włączy, pociągnie tak duży prąd jaki jest w stanie dostarczyć źródło i tyle. Do tego uzwojenie wtórne transformatora jest totalnie zwarte.

Poprawiłem obrazek i z zamkniętego wyjścia HV zrobiłem otwarte.


Góra
   
 

PostNapisane: 30 lis 2022, 14:14 
Dołączył(a): 19.11.2022
Posty: 15
Alek40 napisał(a):
wesolyyyy napisał(a):
Alek40 napisał(a):
Jakie zadanie ma to co jest na tym schemacie , co robi ?
Czy to można zastosować z napięciem 12-20 Volt do trafopowielacza ?
Jakie jest napięcie i częstotliwość na wyjściu przed trafem.
Czy można, zastosować do trafopowielacza diodę szybką UF4007 , 1N4148 , zamiast 1N4742A ? .


Moim zdaniem - spalić się. Nie ma absolutnie żadnego feedbacku, układu który sprawi że obwód wpadnie w oscylacje. Tranzystor się włączy, pociągnie tak duży prąd jaki jest w stanie dostarczyć źródło i tyle. Do tego uzwojenie wtórne transformatora jest totalnie zwarte.

Poprawiłem obrazek i z zamkniętego wyjścia wtórnego zrobiłem otwarte, co dalej chyba nie da plazmy na wyjściu transformatora .
Jak by dać tam szybką diodę , kondensator ,opornik , to by chyba dało plazme , tylko w których miejscach je dać i o jakich wartościach ?


Góra
   
 

PostNapisane: 30 lis 2022, 16:17 
Dołączył(a): 28.05.2020
Posty: 40
nic nie zmieni to że wyjście trafa nie jest zwarte, tranzystor będziesz w odłamkach zbierać, czemu się tak uparłeś na jakieś dziwne rozwiązania? czemu nie zrobisz tego choćby na ne555 ?


Góra
   
 

PostNapisane: 1 gru 2022, 16:37 
Dołączył(a): 19.11.2022
Posty: 15
Zobaczyłem na YouTube film gdzie pokazano połaczenie kilku trafopowielaczy sterowane : opornikiem ,tranzystorem,diodą szybką, i chyba kondensatorem.Tego video już nie ma.
Chcę to poznać dla wiedzy ,czy to możliwe i czy twórca video miał rację.
Obecnie używam ZVS z Chin który ma 2 wyprowadzenia , i trafopowielacz z TV.
Mam też z Chin ZVS o 3 wyprowadzeniach.
https://pl.aliexpress.com/item/10050048 ... _ext_f=%7B"ship_from":"CN","sku_id":"12000030585047819"%7D&&scm=1007.25281.317569.0&scm_id=1007.25281.317569.0&scm-url=1007.25281.317569.0&pvid=0d070d59-dc06-4d3c-88da-3015cfcfe5ed&utparam=%257B%2522process_id%2522%253A%25221%2522%252C%2522x_object_type%2522%253A%2522product%2522%252C%2522pvid%2522%253A%25220d070d59-dc06-4d3c-88da-3015cfcfe5ed%2522%252C%2522belongs%2522%253A%255B%257B%2522floor_id%2522%253A%252223811812%2522%252C%2522id%2522%253A%2522968188%2522%252C%2522type%2522%253A%2522dataset%2522%257D%252C%257B%2522id_list%2522%253A%255B%25221000072031%2522%255D%252C%2522type%2522%253A%2522gbrain%2522%257D%255D%252C%2522pageSize%2522%253A%252212%2522%252C%2522language%2522%253A%2522pl%2522%252C%2522scm%2522%253A%25221007.25281.317569.0%2522%252C%2522countryId%2522%253A%2522PL%2522%252C%2522scene%2522%253A%2522TopSelection-Waterfall%2522%252C%2522tpp_buckets%2522%253A%252221669%25230%2523265320%25239_21669%25234190%252319167%2523968_15281%25230%2523317569%25230%2522%252C%2522x_object_id%2522%253A%25221005004812012890%2522%257D&pdp_npi=2%40dis%21PLN%2163%2C51%20zł%2147%2C02%20zł%21%21%21%21%21%402100bb4a16698443476094624ed0d5%2112000030585047819%21gdf

Wolę to zrobić na CD4047 , od 1minuty 38 sekundach video jest pokazane jak to zrobić na 2 wyprowadzeniach , a na początku video na 3.
https://www.youtube.com/watch?v=e-5RC61mYIw
Wylutowałem cewkę z tego urządzenia na NE555 , i chce podłączyć do niego trafopowielacz TV, czy można i co się stanie jak podłączę?
https://pl.aliexpress.com/item/33032000 ... pt=glo2pol


Ostatnio edytowano 2 gru 2022, 20:33 przez Alek40, łącznie edytowano 2 razy

Góra
   
 

PostNapisane: 1 gru 2022, 23:05 
Dołączył(a): 19.11.2022
Posty: 15
Na tym Video pokazano jak to zrobić z : tranzystorem , opornikiem i dławikiem.
https://www.youtube.com/watch?v=MD1lwCHoKU0


Góra
   
 

PostNapisane: 4 gru 2022, 13:29 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 282
Lokalizacja: Warszawa
Pochwały: 1
To co zrobił ten salam alejkum to oscylator na topologii slayer albo katcher jak kto woli nazywać. Jak najbardziej ma prawo chodzić prawie każde trafo typu flyback, tylko musi być uzwojenie pierwotne i wtórne wysokonapięciowe musi być od strony rdzenia podpięte, nigdy to wyjściowe zewnętrzne, bo tranzystor ulegnie uszkodzeniu. Ten dławik nie jest potrzebny, bo zamiast niego wystarczy potencjometr do bazy tranzystora i nim się dostraja optymalny prąd bazy. Dławik jest potrzebny w sytuacji, kiedy impedancja uzwojenia pierwotnego jest bardzo niska, zaś częstotliwość pracy jest niska i napięcie zasilania dość wysokie. Uzwojenie pierwotne już w pierwszym cyklu osiągnie nasycenie i tranzystor robi zwarcie.


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO