Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 28 lis 2022, 15:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

PostNapisane: 19 lis 2022, 12:40 
Dołączył(a): 19.11.2022
Posty: 7
Witam
Jak podłączyć do , tranzystora , rezystora ,diody szybkoprzełanczającej , cewkę pierwotną o 10 zwojach i 2 wyprowadzeniach , nawiniętą na rdzeń trafopowielacza.Jak podłączyć cewkę o 3 wyprowadzeniach to już wiem. Na YouTube był film gdzie pokazano to połączenie , było ze sobą połączonych kilka trafopowielaczy ,tego filmu już nie ma , jego twórca usuną konto z YouTube.
Jak jest lepiej , dać cewkę o 2 , czy 3 wyprowadzeniach ?.
Za pomoc z góry dziękuję
Pozdrawiam
Alek40


Góra
   
 

PostNapisane: 19 lis 2022, 13:56 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.12.2015
Posty: 145
Cześć.
Generalnie chodzi o to, że mając cewkę o wyprowadzeniach musisz podłączać do niej napięcie raz w jedną stronę, raz w drugą. Trzeba zmieniać kierunek płynięcia prądu, więc jeden koniec raz podłączasz do masy, a raz do (powiedzmy) 12V. 2 tranzystory z jednej, 2 z drugiej, dosyć skomplikowane sterowanie. Układ ten nazywa się mostkiem H.
Jest też prostszy sposób, jednakże zaraz do niego wrócimy.
W przypadku uzwojenia z odczepem na środku, wystarczy że na środkowe uzwojenie podasz stałe 12V, i raz zewrzesz do masy jedną stronę cewki, a raz drugą. Cewki nawinięte są w przeciwne strony, więc wytwarzają one przeciwne strumienie magnetyczne w rdzeniu. Dużo prostsze sterowanie, 2 tranzystory zamiast 4, ogólnie jest to dużo łatwiejsze w konstrukcji i działaniu. W załączniku obrazek:
Obrazek
Możesz też zrobić podobny układ jak w uzwojeniu z odczepem środkowym, ale mając tylko uzwojenie bez odczepu. Tutaj już przyda się obrazek:
Obrazek
Ważną rolę grają tutaj 2 cewki na górze. Gdy załączasz jeden tranzystor, przez cewkę przy tym tranzystorze zaczyna płynąć prąd. Nie powoduje to zwarcia, ale prąd tej cewki na razie nie płynie przez uzwojenie trafopowielacza, a jedynie sprawia że cewka magazynuje energię. Prąd drugiej cewki w tym czase płynie przez uzwojenie trafopowielacza, przez ten sam tranzystor... W momencie przełączenia tranzystorów energia zmagazynowana w pierwszej cewce jest oddawana do uzwojenia trafopowielacza, a druga cewka magazynuje energię. Generalnie obie te cewki są tam tylko po to, by załączenie tranzystora nie powodowało natychmiastowego zwarcia zasilania do masy.


Góra
   
 

PostNapisane: 19 lis 2022, 20:33 
Dołączył(a): 19.11.2022
Posty: 7
Dziękuję za opis i wytłumaczenie .
Chodzi mi o to jak podłączyć do nawiniętej cewki na trafopowielaczu te częśći : tranzystor , opornik ,dioda szybkoprzełanczająca , do dwuch wyprowadzeń , bez środkowego trzeciego wyprowadzenia którego nie ma , zasilanie od 12V - do 20 Volt.


Góra
   
 

PostNapisane: 19 lis 2022, 23:47 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.12.2015
Posty: 145
Układ który pokazałeś to przetwornica w topologii Flyback. Przyjrzyj się - tam nie ma jednego uzwojenia z odczepem na środku. To są 2 osobne uzwojenia, jedno zasilające, drugie do sterowania tranzystorem. Nie da się tego na jednym uzwojeniu w ten sposób zrobić.


Góra
   
 

PostNapisane: 20 lis 2022, 11:05 
Dołączył(a): 19.11.2022
Posty: 7
Ja widzę na tym schemacie 3 odczepy.
https://www.gotronik.pl/przetwornica-wy ... -4444.html
https://pl.aliexpress.com/item/32691158 ... pt=glo2pol
Chodzi mi o to czy można ,tranzystor,diodę i opornik podpiąć do 1 cewki pierwotnej o 2 wyprowadzeniach na trafopowielaczu aby to dało plazmę na wyjściu trafopowielacza.


Góra
   
 

PostNapisane: 20 lis 2022, 11:07 
Dołączył(a): 28.05.2020
Posty: 39
3 odczepy ale 2 różne uzwojenia jedno pierwotne a drugie sprzężenia zwrotnego, czy można to zależy co to w ogóle za trafo jest, na tym linku co wysłałeś będzie bo do tego jest stworzone. A bez środkowego odczepu nic nie zrobisz musisz mieć inną topologie forward, classe e, itp. tak jak kolega wyżej mówi.


Góra
   
 

PostNapisane: 20 lis 2022, 11:36 
Dołączył(a): 19.11.2022
Posty: 7
Chcę podłączyć do 1 uzwojenia pierwotnego o 10 zwojach nawiniętego na rdzeń trafopowielacza o 2 wyprowadzeniach takie 3 elementy , tj.tranzystor ,diodę szybką ,opornik , aby na wyjściu trafopwielacza była plazma.
Czy da się to zrobić i jak podłączyć.


Góra
   
 

PostNapisane: 20 lis 2022, 12:40 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.12.2015
Posty: 145
Tłumaczę Ci, że na schemacie który wysłałeś oraz w podanych linkach są 2 niebieskie uzwojenia, tylko są połączone razem. Na jednym uzwojeniu tego nie zrobisz.


Góra
   
 

PostNapisane: 20 lis 2022, 14:32 
Dołączył(a): 19.11.2022
Posty: 7
Nie chodzi mi o schemat i transformator na tym schemacie ,ale o trafopowielacz. którego tam nie ma.


Góra
   
 

PostNapisane: 20 lis 2022, 21:23 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.12.2015
Posty: 145
Ostatni raz Ci tłumaczę, na jednym uzwojeniu tego nie zrobisz.
I w czym masz problem by na rdzeniu nawinąć jeszcze jedno uzwojenie?


Góra
   
 

PostNapisane: 26 lis 2022, 17:56 
Dołączył(a): 19.11.2022
Posty: 7
Jakie zadanie ma to co jest na tym schemacie , co robi ?
Czy to można zastosować z napięciem 12-20 Volt do trafopowielacza ?
Jakie jest napięcie i częstotliwość na wyjściu przed trafem.
Czy można, zastosować do trafopowielacza diodę szybką UF4007 , 1N4148 , zamiast 1N4742A ? .


Góra
   
 

PostNapisane: wczoraj, 18:04 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.12.2015
Posty: 145
Alek40 napisał(a):
Jakie zadanie ma to co jest na tym schemacie , co robi ?
Czy to można zastosować z napięciem 12-20 Volt do trafopowielacza ?
Jakie jest napięcie i częstotliwość na wyjściu przed trafem.
Czy można, zastosować do trafopowielacza diodę szybką UF4007 , 1N4148 , zamiast 1N4742A ? .


Moim zdaniem - spalić się. Nie ma absolutnie żadnego feedbacku, układu który sprawi że obwód wpadnie w oscylacje. Tranzystor się włączy, pociągnie tak duży prąd jaki jest w stanie dostarczyć źródło i tyle. Do tego uzwojenie wtórne transformatora jest totalnie zwarte.


Góra
   
 

PostNapisane: wczoraj, 21:18 
Dołączył(a): 19.11.2022
Posty: 7
Chcę wylutować cewkę o 4 wyprowadzeniach z 1 linku i w to miejsce wlutować transformator o 6 wyprowadzeniach z 2 linku , lub 3 linku , jak to zrobić , jak połączyć przewody.
Jakie 3 diody zastosowano na wyjściu ( 2CL71A , ?) i kondensator ( 35kV222 , ? ) , aby mieć stałe napięcie ,bo w 3 linku niewyraznie widać ,lub jakie mogą być zamienniki ?.
https://pl.aliexpress.com/item/33032000 ... pt=glo2pol
https://pl.aliexpress.com/item/10050045 ... pt=glo2pol
https://pl.aliexpress.com/item/33035731 ... pt=glo2pol


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO