Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 30 wrz 2022, 09:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

 Tytuł: ZVS 2500
PostNapisane: 17 sty 2022, 16:27 
Dołączył(a): 27.06.2021
Posty: 10
WItam :)
Chciałbym sobie zrobić przetwornice ZVS tylko o mocy okolo 2500W. Ma mi służyć do wytopu metali w tyglu.
Mam kupioną taką 1000 W więc są tam dwa IRFP260N. Każdy z nich może wytrzymać 50V i 20A wiec suma sumarum wyjdzie 1KW.
Ja chciałbym użyć 6-8 takich w swoim układzie, tylko rodzą sie pytania. Czy moge to tak po prostu powielic i będzie działac?
Z tego co podpatrzyłem u chińczyka na zdjęciach to na każdy IRFP Przypada 1 rezystor 5W, dioda zenera i rezystor oraz 12 kondensatorów czyli analogicznie jak w tej 1KW.
Spytacie dlaczego kopiuje zamiast kupić? Wiem jak awaryjne one bywają i na dłuższą eksplatacje wolałbym sam ogarniać jak je naprawiać. (tak, w swojej 1KW juz rozwaliłem 5 kondensatorów).


Góra
   
 

 Tytuł: Re: ZVS 2500
PostNapisane: 6 lut 2022, 15:48 
Dołączył(a): 28.05.2020
Posty: 38
napewno musisz dorobić jakiś porządny składający się z dużej ilości bank kondensatorów bo przy takiej mocy i prądzie będą się grzać ogólnie chyba można tak połączyć równolegle więcej tych tranzystorów ale nie wiem czy przy takiej mocy nie lepiej już jakiś pełny mostek zrobić do tego układ sterowania i przekładnik prądowy koszt dość duży ale na pewno lepiej będzie to działać


Góra
   
 

 Tytuł: Re: ZVS 2500
PostNapisane: 6 lut 2022, 23:47 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.12.2015
Posty: 140
M4ti napisał(a):
napewno musisz dorobić jakiś porządny składający się z dużej ilości bank kondensatorów bo przy takiej mocy i prądzie będą się grzać ogólnie chyba można tak połączyć równolegle więcej tych tranzystorów ale nie wiem czy przy takiej mocy nie lepiej już jakiś pełny mostek zrobić do tego układ sterowania i przekładnik prądowy koszt dość duży ale na pewno lepiej będzie to działać

A ty o znakach interpunkcyjnych słyszałeś?


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO