Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 13 gru 2017, 08:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

PostNapisane: 12 sie 2017, 08:59 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 73
Witam
Mam następujący problem do rozwiązania: potrzebuję dostarczyć do 4 obwodów 4 różne napięcia:
13-14V @ 10A
18-28V @ 50mA
6-9V @300mA
5,1V @1A
Podane zakresy napięć nie oznaczają regulacji napięcia, lecz to, że muszę zmieścić się w danym przedziale, napięcie może być sztywne. Żeby było trudniej całość musi być zasilana z akumulatora lub baterii.
Zasilane będą: generator 2,4Ghz, wzmacniacz 30W do tego generatora i arduino. Te dwa wysokie napięcia do wzmacniacza. Układ generujący mikrofale. Cykle pracy to max. godzina, po tym czasie akumulatory będą ładowane.
Czy macie jakieś propozycje jak rozwiązać tą sprawę? Myślałem nad 4 osobnymi, gotowymi przetwornicami lub zbudowaniu dedykowanej przetwornicy zapewniającej od razu 4 napięcia.
Znalazłem takie zasilacz: http://www.tme.eu/pl/details/sd-200b-12 ... ean-well/.. Nadawałby się do zasilenia linii 13-14V @ 10A?
Lub ten: https://sklep.avt.pl/przetwornica-napie ... pe-25.html

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 12 sie 2017, 09:44 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
Osobiście z uwagi na duży rozstrzał prądu aby uprościć sprawę wykonał bym to w taki sposób
na te 3 napięcia wykonał bym pcb z użyciem gotowych przetwornic DCDC np delty czy mean whell
18-28V @ 50mA
6-9V @300mA
5,1V @1A

zaś zasilanie 13V - zaprojektował bym prostą przetwornice ,chociażby na LTC3780 czy MC34063 - można też użyć gotowca ale cena będzie taka sobie

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 12 sie 2017, 09:50 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 73
A co myślisz o tych przetwornicach z podanych przeze mnie linków? Wolałbym uniknąć projektowania od początku własnej przetwornicy ze względu na niezbyt odległy termin, w którym musi wszystko zadziałać oraz wymaganą wysoką dokładność.


Góra
   
 

PostNapisane: 12 sie 2017, 21:11 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
jestem za mean well'em ponieważ podali więcej parametrów i wielokrotnie korzystałem z ich przetwornic są praktycznie bezawaryjne.
Przetwornica będzie pracowała znacznie dłużej jeśli temperatura elementów nie przekroczy 40*C.


Góra
   
 

PostNapisane: 12 sie 2017, 22:32 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 73
Dla napięcia 5V myślałem zastosować tę przetwornicę: https://www.shemeck.pl/produkty/product/3634-sd-15b-5
Dla 6-9V taką: https://www.shemeck.pl/produkty/product/3021-ldd-1000hw

Co sądzisz? Czy przetwornica dedykowana dla LED będzie dobra do zasilania generatora?


Góra
   
 

PostNapisane: 13 sie 2017, 10:43 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
Jeśli chodzi o przetwornice do leadów to nie bardzo bo to jest CC a nie CV a chyba nie chodzi o to aby na wyjściu bez obciążenia mieć np pełne napięcie zasilania. Oczywiście wejście PWM to nie wiem poco byłoby. Kupujesz wszystkie przetwornice izolowane przez to troszkę uboższe w sprawność ale rozumiem że wiesz co robisz i to jest cześć założenia projektowego.


Góra
   
 

PostNapisane: 13 sie 2017, 12:02 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 73
Izolacja ze względu na to, że nie chcę żeby żadne zakłócenia przenosiły się między przetwornicami. Całość zasila układ b.w.cz. przez co nawet małe zakłócenia przynoszą duże skutki.
Staram się jednocześnie żeby sprawność była jak największa, ze względu na zasilanie akumulatorowe. Mam nadzieję, że dobrze ustaliłem priorytety. Co byś polecał zamiast przetwornicy do LED? Może jakiś zasilacz na LM317? Sprawność mała, ale poziom szumów na wyjściu niski.


Góra
   
 

PostNapisane: 13 sie 2017, 16:46 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
Midas , nie wiem jak dla mnie piszesz troszkę zagadkami jak projektuje się urządzenia to pod jakieś wytyczne (założenia projektowe)
np stwierdzenie bardzo małe zakłócenia (w przypadku bloków zasilania chyba chodzi o tętnienia) to wytycza się na jakimś "X" poziomie a później do tego przygotowuje sie obliczenia i dobiera komponenty. W urządzeniach W.CZ potencjał ziemi wręcz jest wymagany i niezbędny, znalezienie punktu w którym ma być wyprowadzona ziemia jest bardzo kłopotliwe i niejednokrotnie dobierane eksperymentalnie. Tak czy śmak będziesz musiał w którymś miejscu wprowadzić ziemie czy stronę pierwotną w obwód.
Nie polecam regulatorów jeśli urządzenie ma pracować z zasilania zewnętrznego jak aku.Jeśli rzeczywiste tętnienia napięć mają być mniejsze niż 150mV to moim zdaniem już powinieneś zacząć składać filtry dla bloku zasilania np filtr T które często widuje w urządzeniach krótkofalarskich albo potocznie zwane podwójne T czyli "pi".


Góra
   
 

PostNapisane: 13 sie 2017, 22:01 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 73
Założenie jest jedno: ma być zrobione jak najlepiej. Bez sensu jest zakładanie tutaj jakiegoś poziomu szumu, gdyż w sytuacji najlepszej powinien on wynosić 0, nie ma tutaj czegoś takiego jak próg akceptowalności, zawsze będzie źle, ale muszę wybrać to mniejsze zło. Mam nadzieję że rozumiesz.
Nie polecasz regulatorów, więc co mógłbym zastosować?
Jeżeli myślisz o wprowadzaniu ziemi w sensie uziemienia, to jest to niemożliwe. Układ ma być całkowicie odizolowany i samodzielny. W jakim celu łączyć obwód wtórny przetwornicy z pierwotnym skoro to niszczy izolację?
Mówiąc o filtrach masz na myśli te po stronie wtórnej przetwornicy? Jasne, będą.


Góra
   
 

PostNapisane: 13 sie 2017, 23:36 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
midas oczywiście , to mniejsze zło to właśnie kompromis wypracowany miedzy ceną urządzenia a np jego parametrami a założona minimalna wartość jest świętością ;)
w przeciwnym razie projektowanie niema sensu.
Z tą masą jest tak dla układów wcz że punktem masy dla nich są np izolowane obwody , obudowy tworzące pojemność dookoła różnych elementów wcale to musi być to ta właściwa ziemia.
z praktyki podpowiem że właśnie największy zgrzyt występuje pomiędzy stronami wtórną a pierwotną dlatego że występują duże relatywnie potencjały miedzy masami tych odizolowanych obwodów oraz te obwody nie są dostatecznie dobrze ze sobą sprzężone.
Co ciekawe nie występuje tam duża pojemność zatem wszystkie składowe wysokich częstotliwości przenikają przez sprzężenie pojemnościowe jakie tworzy transformator miedzy swoimi uzwojeniami.
trzeba je jakoś wyrównać często wtedy stosuje się kondensatory i układy LC miedzy stronami prim sec. Wcale nie chodziło o zwarcie mas.

Co do regulatorów 78 , 79 , 317 są świetne ale tracą dużo mocy dalej jest to bardzo niewskazane przy układach bateryjnych zatem DCDC rządzi


Góra
   
 

PostNapisane: 14 sie 2017, 17:57 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 73
Znalazlem coś takiego: http://propix.com.pl/mobile/pl/p/DC-DC- ... .2-35V/737
Myśle ze będzie Ok, skoro liniowe stabilizatory są raczej mało wydajne.
Zatem jak uważasz, lepiej wziąć przetwornice bez izolacji dla wzmacniacza?
Mógłbyś pokazać jak wyglądają te układy LC pomiędzy stronami przetwornicy?


Góra
   
 

PostNapisane: 16 sie 2017, 22:59 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
midas nie wiem ,dobrałeś komponenty widocznie są jakieś wskazania że izolacja miedzy stronami jest potrzebna.
co do przetwornicy jest raczej ok
W załączniku z takim czymś spotkałem się w radiotelefonie motoroli

TRAFO1.gif

Góra
   
 

PostNapisane: 24 sie 2017, 20:46 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 73
Jakie akumulatory polecacie do tej aplikacji, jakiej firmy? Mam zamiar zastosować 2 razy 12V 20Ah połączone w szereg.


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO