Trafopowielacz

Falowniki, spawarki, przetwornice niskonapięciowe i inne.
Pierwiastek
Posty: 83
Rejestracja: 27 cze 2021, 16:46

Trafopowielacz

Post autor: Pierwiastek »

Mam pytanie odnośnie trafopowielacza. Zasilam ogólnie taki trafopowielacz z ZVS 1kW (mała mi sie spaliła ;p) Jednak chciałbym w jakiś kontrolowany sposób regulować napięcie na trafopowielaczu. Wiem, że można to robic poprzez ilość nawiniętych zwoi na uchwyt trafo jednak moje pytanie czy można to robić napięciem na ZVS ? Moja przetwornica ma napięcie 12-48 V więc spokojnie mogę je podnosić tylko czy trafo to wytrzyma ? Można gdzieś znaleźć informacje jakie napięcia może generować trafopowielacz tak by nie spalić diod prostujących ? Z doświadczenia wiem że np chińskie przetwornice okrzyknięte na Allegro 400kV mają napięcie zalecane 3-6 V jednak można śmiało dać do 10,5V i sie nie palą (albo 11,5- nie pamiętam). Ma ktoś może doświadczenie w tym ?
Ogólnie ile można wykręcić kV z takiego trafo? Czy trzeba to wyznaczać eksperymentalnie.

Mam trafo AFS-312
Awatar użytkownika
Yuri
Administrator
Posty: 763
Rejestracja: 22 mar 2013, 20:12

Re: Trafopowielacz

Post autor: Yuri »

Tak, możesz regulować napięcie zasilania. Napięcie szczytowe na uzwojeniu pierwotnym układzie Mazzilliego to około pi*Uwej i bezpośrednio przekłada się na potencjał HV.

Co do tego ile wytrzyma trafopowielacz - znamionowo jest to zwykle 22-33kV zależnie od rozmiaru CRT. Ale ile wytrzyma przewoltowania? To da się sprawdzić tylko eksperymentalnie. Zależy od konkretnego trafa i porcji szczęścia.
Pierwiastek
Posty: 83
Rejestracja: 27 cze 2021, 16:46

Re: Trafopowielacz

Post autor: Pierwiastek »

Czyli jeśli mam napięcie zasilania 48 Volt wchodzące do przetwornicy ZVS to napięcie na wyjściu przyjmie wartości ok 3,14 * 48 = 150,72 Volta.

Tutaj nasuwa sie wniosek, że napięcie na wyjściu ZVS'a jest juz niebezpieczne dla zdrowia. Wiadomo, że dochodzi jeszcze kwestia wysokiej częstotliwości liczonej w kiloHercach(kHZ).

Napięcie na swoim trafo podkręciłem do 17 Volt i wszystko grało. Jednak dokladnie to sprawdzę gdy wykonam prowizoryczną sondę do pomiarów wysokich napięć(dzielnik napięcia).
ODPOWIEDZ