Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 18 wrz 2018, 18:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

PostNapisane: 26 paź 2010, 23:45 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Witam. Przedstawiam najnowszy projekt w trakcie realizacji jako że projekt advanced interruptera odwleka się o kolejne tygodnie z powodu braku obudowy a chcę jeszcze w tym roku zagrać podjąłem decyzje o budowie drugiego znacznie prostszego interruptera sterowanego po midi - tak samo jak robią to panowie w USA. Projekt ten po ukończeniu zostanie w całości udostępniony na forum. Jak na razie zrobiłem płytkę drukowaną i napisałem podstawowy fragment kodu - interpretację strumienia midi - efekty na filmiku. Zastosowałem procesor atmega128 po pierwsze dlatego że taki akurat miałem :) po drugie dlatego że nie znalazłem żadnego innego który miał by na pokładzie 2timery 8bit 2timery 16bit i ADC. Do obudowania urządzenia zostanie zastosowana aluminiowa puszka firmy hammond wykonana jako odlew z aluminium - grubość ścianki prawie 3mm umieszczenie wewnątrz telefonu komórkowego całkowicie odcina go od sieci więc o zakłócenia z zewnątrz się nie boję ;). tesle do sterownika będą podłączone światłowodami. Postanowiłem całkowicie zrezygnować z wyjść elektrycznych. Przewiduję także tryb pracy jako zwykły interrupter a także tzw tryb burst albo coś na wzór single shot - bardzo mała częstotliwość impulsów -rzędu 2 i mniej Hz oraz tryb dla dwóch cewek z regulowanym przesunięciem fazowym między nimi. Załączam fotki i próbki dźwięku na SSTC ;) Muszę przyznać że jest to obłędnie głośne filmik tego w ogóle nie oddaje. Nie mogę się doczekać uruchomienia na większych iskrach ;)




Góra
   
 

PostNapisane: 2 lis 2010, 22:57 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Ciąg dalszy prac nad tym wynalazkiem przebiegał całe ostatnie 2 tygodnie. Zakupiłem w TME odpowiednia obudowę oraz resztę brakujących elementów takich jak gałki potencjometry i inne drobiazgi. Złożyłem wszystko do kupy napisałem podstawowe tryby interruptera oraz midi i pojawił się nieoczekiwany problem mianowicie niektóre generowane impulsy są za długie. Jak sie później okazało jest to spowodowane błędem w mikrokontrolerze który gubi niektóre przerwania jeżeli wpisuje się w nieodpowiednim momencie dane do timerów a to właśnie robię podczas grania midami. Można to oczywiście obejść ale nie w języku w którym napisałem program tak więc całość trzeba przepisać na coś bardziej normalnego niż bascom niemniej jednak na SSTC można się pobawić ;) Załączam fotki gotowego interruptera i filmik z ostatniej zabawy. W sumie cewka przepracowała ponad 20min bez większych przerw - udało się wreszcie zagrzać w niej radiatory choć nie powiem żeby były gorące.




Góra
   
 

PostNapisane: 30 lip 2014, 15:08 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
Dzej mam pytanie a jakiej konfiguracji timerów używałeś ?
timer / counter / pwm ?

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 3 sie 2014, 19:40 
Dołączył(a): 08.12.2011
Posty: 60
Mania-C z tego co mi wiadomo to chyba najłatwiej (o ile wgl nie jest to jedyny sposób) robi się to w konfiguracji timer. Osobiście sam po wyjazdach wracam do pisania programu na MIDI interrupter i nie widze innej opcji konfiguracji timerów ;)



"Nie zamierzam dać satysfakcji owym, ograniczonym, zazdrosnym indywiduom, które próbują udaremnić me wysiłki. Nie są oni dla mnie niczym więcej, niż zarazkami jakiejś obrzydliwej choroby. " ~ Nicol Tesla


Góra
   
 

PostNapisane: 5 sie 2014, 11:12 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
ja widzę parę ale to wszystko kwestia kompromisów aktualnie rozglądam się za precyzyjnymi generatorami po magistrali i2c aby jeszcze tą drogę zbadać.
bdw kodu który mi podesłałeś jest ok ale jego dokładność w odzwierciedlaniu tej częstotliwości jest wątła. należy zmienić tego inputbin'a dodatkowo ja aby zmienić wypełnienie wyjścia o ile się da bo jeszcze nie próbowałem dodał bym coś takiego
W = Timer1
wypelnienie= lookup (B , duty)
if W<=wypelnienie than portb.1=1
else
portb.1=0
End if


(B to numer nuty która została wciśnięta)

od razu podkreślę nie wiem czy będzie działać ale niebawem się sam zabawie w to bo narzie intensywnie czytam na ten temat :D

Pozdrawiam


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO