Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 22 wrz 2020, 22:26

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

PostNapisane: 23 sty 2016, 10:38 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 21.01.2016
Posty: 34
Lokalizacja: Dolnośląskie
Czy ktoś wie w jaki sposób robi się ścieżki na płytce uniwersalnej? Mam taką małą płytkę z otworami i potrzebuję w niej zrobić ścieżki.


Góra
   
 

PostNapisane: 23 sty 2016, 14:11 
Dołączył(a): 16.01.2016
Posty: 49
Na płytce uniwersalnej ścieżki można zrobić na kilka sposobów:

-Połączyć dwa wyprowadzenia kablami- przydaje się przy skomplikowanych projektach bo
można je krzyżować
-Użyć cyny i poprowadzić linię- lecz ta metoda wymaga sporej ilości cyny i często ścieżka wygląda nieestetycznie.

Ja osobiście polecam metodę pierwszą.


Góra
   
 

PostNapisane: 23 sty 2016, 21:59 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 21.01.2016
Posty: 34
Lokalizacja: Dolnośląskie
A czy opłaca się kupować pisak do cyny? I co sądzisz o kitach http://sklep.jabel.com.pl/kategorie/2/Z ... ntazu.html? Czy to jest uczciwy sklep?


Góra
   
 

PostNapisane: 24 sty 2016, 14:03 
Dołączył(a): 16.01.2016
Posty: 49
Pisak do cyny? Chodzi ci o pisak z topnikiem? Nie - chyba ,że będziesz się zajmował SMD ale do tego potrzebujesz dużego doświadczenia, dobrej lutownicy i dużej wiedzy.

Z tą stroną się nie spotkałem- zobacz jaką mają opinię w internecie.
Wiem ,że dużo ludzi kupuje kity z https://sklep.avt.pl
Z ATVsklep ja też kupowałem kiedyś elementy- dobry sklep ale jak chcesz kupować same elementy elektroniczne to polecam TME.


Góra
   
 

PostNapisane: 9 gru 2019, 20:53 
Dołączył(a): 06.08.2017
Posty: 3
ścieżki mozna jeszcze robić gołym drutem, prowadząc go na prostych odcinkach, a łączenia robiąc na padach tak samo jak łączy sie elementy. Idzie też krzyżować - wtedy jeden z drutów jest po stronie elementów a drugi po stronie druku.


Góra
   
 

PostNapisane: 10 gru 2019, 11:00 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 231
Lokalizacja: Warszawa
Czemu się tak wzbraniasz przed samodzielnym wykonaniem PCB?


Góra
   
 

PostNapisane: 10 gru 2019, 16:24 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 674
Pochwały: 5
Może chodziło tylko o szybki prototyp? Tak czy inaczej, obawiam się że po 3 latach odpowiedź jest już dość poważnie spóźniona... :)



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO