Witajcie
Jako początkujący elektronik-amator często spotykałem się z problemem "Dlaczego to kur** nie działa?!"
Po wielu godzinach prób modyfikacji i szukania pomocy na forum oraz w innych internetach, kiedy cierpliwość wędkarza zostaje wystawiona na najcięższą próbę okazuje się, że błędem był jakiś kompletny banał. Rzecz tak oczywista, że zupełnie wyparta ze świadomości i nie poddawana sprawdzeniu nawet gdy w rozpaczy sprawdzamy czy pasek na diodzie to katoda czy anoda.
Z tego powodu postanowiłem stworzyć układ eksperymentalny, za pomocą którego będzie można łatwo dobrać wartości elementów do projektu, który chcemy stworzyć. Po konsultacji z Slu w celu szybkiego zasięgnięcia rady zabrałem się do roboty.
To co mam zamiar sprawdzać za pomocą swojego układu to jak zachowuje się TL494 (zwany dalej TL-em) podczas pracy ze sprzężeniem zwrotnym. Zanim jednak popełnię płytkę chciałbym porozmawiać z wami o tym zagadnieniu.
A więc oto schemat, który niestety rani oczy:
Teraz kilka słów wyjaśnienia.
Jak widać jest możliwość zmiany trybu pracy za pomocą zwory "tryb_pracy", zwierając odpowiednio z masą lub Vref
Można również wybrać miejsce pobierania sygnału i siepać z kolektora lub emitera. Jest to zorganizowane również za pomocą zworek.
Częstotliwość i wypełnienie regulowane są standardowo.
Teraz pora na ten mętlik w lewym górnym rogu. Oczywiście są to dzielniki napięcia oraz pinhead-y do jego pomiaru.
Cel jest taki, żeby np. na nogę 1 podać napięcie x, a na nogę 2 y i zobaczyć co odpowie na to kostka gdy coś zmienimy. To samo jeśli chodzi o drugi komparator oraz feedback.
Wszystkie elementy będą tak dobrane, żeby można było zmieniać parametry w szerokim zakresie. Również kondensator Ct będzie "wsadzany" żeby można było zmieniać jego pojemność/rodzaj. Zworki zastąpię dip-switch'ami
Co wy sądzicie o tym schemacie? Co dodać? Co wyrzucić?
Czy ktoś z was mógłby prosto i dosadnie wytłumaczyć jak działają te wzmacniacze błędu? Tzn. jak na +IN1 podam napięcie takie, a na -IN1 inne to układ zareaguje tak to a tak... a na feedback podam takie to stanie się to a tamto...
Po skończeniu projekt udostępnię tutaj w całości, żeby było dla potomnych.