Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 19 wrz 2020, 22:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

 Tytuł: Interruptory
PostNapisane: 5 maja 2011, 21:15 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 788
Pochwały: 8
Witam

Mam takie sprawy do przedyskutowania dla was .
Jakich gniazd używacie w swoich interruptorach. Raczej BNC czy Toslink nowej ery gniazda i światłowody ?
Prostymi słowami co według was jest lepsze bądź lepiej się z tym pracuje ? ;)

Co myślicie o wprowadzeniu czegoś w rodzaju sztandaru gniazda. :) tzn gniazda i połączeń dzięki którym dowolna osoba z forum mogła by podpiąć swój interruptor i pracować z czyjąś teslą ?

Pozdrawiam HVtowców


Góra
   
 

PostNapisane: 6 maja 2011, 14:03 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 575
Pochwały: 4
Sam też myślałem nad "wprowadzeniem" standardu. Wiadomo - MIDI, zrobić koncert na parę cewek tesli to było by niezłe widowisko :D Jednak jeśli mamy się w to bawić to tylko na światłowodach i albo od razu instalować w sterowniku albo przejściówkę dorobić jeśli ma się np BNC. Coś podobnego widziałem na pewnym teslathonie w USA.

Zastanawia mnie toslink - tani i łatwo dostępny. Jednak Dżejwor wspominał, że miał z nim problemy - pytanie jakie i w jakich modelach odbiorników/nadajników.


Góra
   
 

PostNapisane: 6 maja 2011, 14:28 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 788
Pochwały: 8
Właśnie buduje klase E no i oczywiście będzie możliwość pracy" interrupted " przy 4mhz zastanawiam się nad gniazdem bo wiem już ze nowego interruptora na pewno nie zdążę zrobić. Dotychczas stosowałem do eksperymentów Toslinki no i wiem ze co niektórzy mają z nimi problem ale tylko Ci którzy stosowali OP Ampy do odbiorników które to wprowadzały mnóstwo śmieci. Więc nie wiem jak przy DRce ale przy SSTC wystarczy jako amplifikacje zastosować zwykły npn.

Powyższe info o OPAmpach gdzieś czytałem na 4HV

Ja jestem za tym by wprowadzić jakiś standart i według mnie byśmy wszyscy z tego skorzystali.


Góra
   
 

PostNapisane: 6 maja 2011, 16:39 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 555
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Tia... a nad tym trwają prace u krokusa. Bez sensem jest jednak stosować światłowody w SSTC, po prostu mija się to z celem. Co do prac u krokusa jeszcze nie będę nic wspominać :) Standard by się przydał, ja jestem za czinczami ;P w DRSSTC siedzą złącza F. Co do słania czegokolwiek przez światło wy wszyscy gadacie że nie ma sensu stosować modulacji... więc wg. mnie krzyż na drogę !



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 6 maja 2011, 18:27 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 575
Pochwały: 4
Jeśli chodzi o SSTC to zastosowanie światłowodu nie mija się z celem, chodzi o ochronę interruptera. Chyba, że zastosować BNC i transoptory, jednak nie próbowałem i trudno mi powiedzieć czy to wystarczy by MCU się dziwnie nie zachowywał.


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO