Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 20 wrz 2018, 01:56

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

PostNapisane: 27 sty 2016, 17:09 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 21.01.2016
Posty: 34
Lokalizacja: Dolnośląskie
Witam. Mam następujący problem: na mierniku pokazuje mi, że na wyjściu generatora jest 0 V. Mierzyłem w różnych punktach napięcie i mi pokazywało tam gdzie były pin DIS 12 V, THR 2,12 V, TRIG 2,12 V, CTRL 0 V. Z czego wynika ten dziwny podział napięć? Czy ktoś wie co zrobić aby co 500 ms zmieniał się stan?


Góra
   
 

PostNapisane: 27 sty 2016, 19:11 
Dołączył(a): 16.01.2016
Posty: 49
Stan na wyjściu może się zmieniać tak szybko ,że nie zobaczysz tego na mierniku.
Jak kiedyś mówiłem - przyda się do tego oscyloskop nawet taki najprostszy kit.

Zobacz wszystkie połączenia, przebuduj układ od nowa - często to pomaga.

PS. Jak masz arduino czy coś podobnego to możesz sprawdzić stan pinu i wyświetlić to na terminalu. Spróbuj. Pamiętaj ,że częstotliwość próbkowania musi być szybsza od zamierzonej częstotliwości układu.


Góra
   
 

PostNapisane: 27 sty 2016, 19:49 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 21.01.2016
Posty: 34
Lokalizacja: Dolnośląskie
No musi być kit bo na taki analogowy za 400 zł to może mnie czekać długa, kilkumiesięczna walka z mamą o pieniądze a taki cyfrowy to przez najbliższy czas nie dostanę. Poza tym takie coś mi się przyda ponieważ często zmieniam otoczenie oraz to może być fajna zabawka podczas podróży.
Grzegorzm2121 napisał(a):
PS. Jak masz arduino czy coś podobnego to możesz sprawdzić stan pinu i wyświetlić to na terminalu. Spróbuj. Pamiętaj ,że częstotliwość próbkowania musi być szybsza od zamierzonej częstotliwości układu.

Chodzi Ci o zczytanie z pinów analogowych z Arduino sygnału? O takie coś: http://www.instructables.com/id/Arduino ... illoscope/? Niezłe.


Góra
   
 

PostNapisane: 29 sty 2016, 11:47 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 559
Pochwały: 2
hubot napisał(a):
Chodzi Ci o zczytanie z pinów analogowych z Arduino sygnału? O takie coś: http://www.instructables.com/id/Arduino ... illoscope/? Niezłe.


Takie pesudo "oscyloskopy" są zasadniczo bezużyteczne... Nawet generator na NE555 jest w stanie wygenerować bez trudu przebieg przekraczający ich możliwości.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 1 lut 2016, 09:16 
Dołączył(a): 13.12.2015
Posty: 88
W pełni zgadzam się z Yuri'm, kupowanie kitu mija się z celem, sam byłem "ofiarą" takiego kitu i nie polecam, a nawet odradzam, bo to strata pieniędzy.
Zbieraj kasę i szukaj jakiego analogowego, może uda Ci się wyrwać w dobrej cenie :-)


Góra
   
 

PostNapisane: 12 lut 2016, 22:44 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 21.01.2016
Posty: 34
Lokalizacja: Dolnośląskie
Ale kit mi się przyda ponieważ nie będę tony sprzętu targał ze sobą w podróże w jakieś walizki, więc mogę na to i na to.


Góra
   
 

PostNapisane: 13 lut 2016, 00:28 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 559
Pochwały: 2
Gdzie tu logika? Co Ci daje przenośność, skoro sprzęt nie nadaje się do wykonania sensownego pomiaru? Po co zabierać ze sobą coś bezużytecznego..? :)



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO