Generator NE555 nie działa

Falowniki, spawarki, przetwornice niskonapięciowe i inne.
Awatar użytkownika
hubot
Posty: 34
Rejestracja: 21 sty 2016, 22:31
Lokalizacja: Dolnośląskie
Kontakt:

Generator NE555 nie działa

Post autor: hubot »

Witam. Mam następujący problem: na mierniku pokazuje mi, że na wyjściu generatora jest 0 V. Mierzyłem w różnych punktach napięcie i mi pokazywało tam gdzie były pin DIS 12 V, THR 2,12 V, TRIG 2,12 V, CTRL 0 V. Z czego wynika ten dziwny podział napięć? Czy ktoś wie co zrobić aby co 500 ms zmieniał się stan?
Załączniki
P1270051.JPG
Grzegorzm2121
Posty: 49
Rejestracja: 16 sty 2016, 12:13

Re: Generator NE555 nie działa

Post autor: Grzegorzm2121 »

Stan na wyjściu może się zmieniać tak szybko ,że nie zobaczysz tego na mierniku.
Jak kiedyś mówiłem - przyda się do tego oscyloskop nawet taki najprostszy kit.

Zobacz wszystkie połączenia, przebuduj układ od nowa - często to pomaga.

PS. Jak masz arduino czy coś podobnego to możesz sprawdzić stan pinu i wyświetlić to na terminalu. Spróbuj. Pamiętaj ,że częstotliwość próbkowania musi być szybsza od zamierzonej częstotliwości układu.
Awatar użytkownika
hubot
Posty: 34
Rejestracja: 21 sty 2016, 22:31
Lokalizacja: Dolnośląskie
Kontakt:

Re: Generator NE555 nie działa

Post autor: hubot »

No musi być kit bo na taki analogowy za 400 zł to może mnie czekać długa, kilkumiesięczna walka z mamą o pieniądze a taki cyfrowy to przez najbliższy czas nie dostanę. Poza tym takie coś mi się przyda ponieważ często zmieniam otoczenie oraz to może być fajna zabawka podczas podróży.
Grzegorzm2121 pisze:PS. Jak masz arduino czy coś podobnego to możesz sprawdzić stan pinu i wyświetlić to na terminalu. Spróbuj. Pamiętaj ,że częstotliwość próbkowania musi być szybsza od zamierzonej częstotliwości układu.
Chodzi Ci o zczytanie z pinów analogowych z Arduino sygnału? O takie coś: http://www.instructables.com/id/Arduino ... illoscope/? Niezłe.
Awatar użytkownika
Yuri
Administrator
Posty: 763
Rejestracja: 22 mar 2013, 20:12

Re: Generator NE555 nie działa

Post autor: Yuri »

hubot pisze: Chodzi Ci o zczytanie z pinów analogowych z Arduino sygnału? O takie coś: http://www.instructables.com/id/Arduino ... illoscope/? Niezłe.
Takie pesudo "oscyloskopy" są zasadniczo bezużyteczne... Nawet generator na NE555 jest w stanie wygenerować bez trudu przebieg przekraczający ich możliwości.
Siwykrzywy
Posty: 88
Rejestracja: 13 gru 2015, 12:41

Re: Generator NE555 nie działa

Post autor: Siwykrzywy »

W pełni zgadzam się z Yuri'm, kupowanie kitu mija się z celem, sam byłem "ofiarą" takiego kitu i nie polecam, a nawet odradzam, bo to strata pieniędzy.
Zbieraj kasę i szukaj jakiego analogowego, może uda Ci się wyrwać w dobrej cenie :-)
Awatar użytkownika
hubot
Posty: 34
Rejestracja: 21 sty 2016, 22:31
Lokalizacja: Dolnośląskie
Kontakt:

Re: Generator NE555 nie działa

Post autor: hubot »

Ale kit mi się przyda ponieważ nie będę tony sprzętu targał ze sobą w podróże w jakieś walizki, więc mogę na to i na to.
Awatar użytkownika
Yuri
Administrator
Posty: 763
Rejestracja: 22 mar 2013, 20:12

Re: Generator NE555 nie działa

Post autor: Yuri »

Gdzie tu logika? Co Ci daje przenośność, skoro sprzęt nie nadaje się do wykonania sensownego pomiaru? Po co zabierać ze sobą coś bezużytecznego..? :)
ODPOWIEDZ