Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 18 wrz 2018, 18:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2

PostNapisane: 4 cze 2015, 22:57 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
"przez to ma wielkie złącze i bardzo dużą pasożytniczą pojemność, nawet większą od bramki tranzystora" jak by tak było, to byłby bardzo powolny i nie reagował by w ciągu p...n...sekund :lol:



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 5 cze 2015, 10:12 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 558
Pochwały: 2
Cóż, niskonapięciowe potrafią iść w nanofarady...



Ale widać czegoś nie wiem, przyznaję się bez bicia. :P



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 5 cze 2015, 11:01 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Dla najpopularniejszej naszym względem rodziny 1.5KExxx podaje się "- Fast response time:typically less than 1.0 ps from 0 Volts to Bv min " niezależnie od napięcia pracy TVS-a :)



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 5 cze 2015, 12:00 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 558
Pochwały: 2
To był właśnie wykres dla 1,5KE od Vishaya. :)

Nie mniej, nie potrafię odpowiedzieć na pytanie Mania-ca. Czy raczej - nie chcę ryzykować, że znów palnę głupotę. :roll:



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 5 cze 2015, 18:58 
Dołączył(a): 15.07.2014
Posty: 213
Yuri nie ryzykujesz to tracisz wiele :P

Ok koniec mojego teoretyzowania bez podstawowej wiedzy, bo zaraz stracę resztkę godności :lol:

Dziś naprawiłem pełny mostek sterujący do mojego sterownika trafa z RTG. Co prawda to pełny mostek, ale on steruje półmostkiem przez duże GDT więc potraktujmy go jak driver bramek typu 2x TC4422 i zobaczmy co się dzieje podczas pracy z wypełnieniem <50%

Zatem układ wygląda tak:

TL494+2x TC4422 > małe GDT > pełny mostek sterujący > duże GDT > półmostek na SKM semikrona

O elementach:

Małe GDT TN32 3E25, a duże to TX58 3E25

W mostku sterującym są WSZYSTKIE zabezpieczenia MOSów łącznie z transilami 1.5KE47. Tranzystory to IRFP044N, snubbery wima 4.7uF 100V, a kondensator odcinający składową stałą to wima 2.2uF 100V - duuuuży zapasik mocy :) rezystory bramkowe dobierałem eksperymentalnie, aż przebieg bramkowy był gładki niczym dupa niemowlaka i wyszło 27R (rezystory węglowe 2W).

Półmostek jest na SKM75GB063 z diodkami szybkimi na 40A 800V 35ns, a kondy w dzielniku to 2x wima 5uF 1000V

Każdy wrzucony teraz oscylogram zawiera dwie linie. Jedna z nich to ZAWSZE na każdym z oscylogramów jest przebiegiem na losowo wybranej bramce tranzystora w pełnym mostku sterującym od teraz zwanym PMS.
Druga linia to przebiegi w różnych punktach, które będę opisywał.

Pierwszy to wyjście z PMS bez obciążenia. Czasów martwych nie widać.



Kolejny to wyjście z PMS obciążone rezystorem 150R



Tutaj to samo co na poprzednim tylko przebieg na bramce tranzystora rozciągnięty amplitudą.



Przejdźmy zatem do obciążenia PMS bramkami klocka. Tutaj przebieg na bramce jednego z tranzystorów półmostka, który nie jest podłączony do zasilania.



Teraz podłączam półmostek do autotrafa i zaczyna się sypać, choć ogólnie nie ma biedy. Tutaj widzimy wyjście z półmostka bez obciążenia przy napięciu zasilania ok. 15VAC. Sygnał na bramce w PMS dostaje umiarkowanych oscylacji.



A tutaj wyjście z półmostka obciążone rezystorem 75R 20W przy napięciu 90VAC.



Dla mnie osobiście widać przede wszystkim, że na wyjściu z PMS musi być rezystor ponieważ bramki klocka to zbyt małe obciążenie, żeby sygnał miał w rzeczywistości wypełnienie narzucane poprzez driver. Manipulując wypełnieniem zaobserwowałem tylko przesunięcie fazy sygnału z półmostka, a rezystory żarzyły się cały czas tak samo :lol: więc zmiany współczynnika mocy raczej nie było :(

Za to żadnych potężnych oscylacji czy przedwczesnego załączania tranzystorów nie ma. Wszystkie elementy w PMS oraz półmostku zimne, że do czoła można przyłożyć.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Wieczorem wrzucę jeszcze jakieś oscylogramy tylko dajcie sugestie w jakiej konfiguracji.


Góra
   
 

PostNapisane: 5 cze 2015, 19:30 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
Aj ludziska niema czego takiego jak głupia odpowiedz
podstawą jest to że TVS przy wzroście temperatur zwiększa znacznie (o paręnaście V) swoje napięcie przebicia , zaś zenerka zmniejsza swoje napięcie przebicia o 0.7V ten stan rzeczy nazywa się "junction effect"
Jest jeszcze coś takiego jak rozrzut napięć przebicia określa on napięcie przy jakim dioda zacznie działać i jest on opisany w skali paru V
Mają też relatywnie dużą pojemność jeśli a dość duża pojemność dla układów małej mocy może wcale nie być potrzebna po prostu będzie jak pojemność pasożytnicza
A w ramach ciekawostki dodam w jednej książce opisywali że TVS diody dużo większą odporność na impulsy elektromagnetyczne wywołane wybuchem nuklearnym :D
no ale chyba tego nie będzie z nas nikt testował (Parametr NEMP Pulse) :D

Edit 1
Jak widać na załączonych obrazkach na pełnym mostku sygnał jest piękny całość sypie się w w momencie gdy jest na pół mostku

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 5 cze 2015, 21:47 
Dołączył(a): 15.07.2014
Posty: 213
Żeby wymusić na sygnale wyjściowym ze sterownika zmienne wypełnienie dałem w szereg z G-E rezystor 220R co było klapą bo się spalił. Dałem więc 440R i oto wyniki:

Na górze bramka sterownika, a na dole wyjście z półmostka mocy obciążonego żarówką. Wypełnienie zmieniane na oko po trochu.









Czyli klapa... i tu przypomnę, że bez podłączonego półmostka na wyjściu ze sterownika jest cud-miód (oscylogramy z poprzedniego posta).


Góra
   
 

PostNapisane: 6 cze 2015, 16:14 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Cześć wszystkiem ludziom :)

Więc jak już próbujemy wyciągać jakieś wnioski które mogą służyć w przyszłości należy to jakoś odpowiednio opisać. Grzesiek, na przyszłość opisuj lepiej zdjęcia oscylogramów bo trzeba długo się namyślać żeby było wiadomo co i jak... No więc ja zrobiłem na szybko trzy testy. Od początku jeszcze raz:

Pół mostek sterowany z GDT o zmiennych czasach martwych. Obciążenie dwa rezystory 100 Ohm drutowe, bardzo indukcyjne, połączone szeregowo i 100VDC na Pół mostku.
Najpierw sygnał sterujący i różnica z dodaną i bez dodanej diody shottky 1N5819 równolegle do rezystora bramkowego o wartości ok.16 Ohm Przebieg bramkowy mierzony za pomocą oscyloskopu, masa na dren, sygnał pobrany z bramki.


Pierwsze zdjęcie z diodą:

Bez diody:


Jak widać jest pewna różnica w drobnych szpilkach. Musicie mi uwierzyć że one nie wiele zmieniają jednak przebiegu wyjściowego w żaden sposób.

Przebiegi wyjściowe wypada podzielić na trzy, o małym, średnim i dużym wypełnieniu ;)
Przebiegi wyjściowe z obciążeniem 200 Ohm, różnią się od tych z pierwszej strony bo.. rezystory drutowe które zastosowałem są w sumie cewkami nawiniętymi drutem oporowym :)

Przebieg wyjściowy jest mierzony za pomocą oscyloskopu :lol: masa oscyloskopu między kondensatorowy dzielnik czyli na połączeniu dwóch kondensatorów pół mostka, a sygnał w miejscu łączenia dwóch tranzystorów.




Pojawiły się dodatkowe oscylacje z powodu rezystorów. ale to nic...
Wyjście o dowolnym ustawionym czasie martwym ( nazwijmy to jakoś, wypełnienie nie pasuje, czas martwy jest trochę nazwą nie na miejscu, nazwijmy to martwoczasem wypełnienia :lol: ) Wyjście bez obciążenia dokładnie tak samo mierzone.. Tak, macie uwierzyć że podając sygnał sterujący o martwoczasie wypełnienia niskiej wartości tak jak w ostatnim zdjęciu....

...wygląda tak, bez obciążenia:


Kombinując sprawdziłem ponownie dodanie elementów RC między DS tranzystorów MOSFET. Rezystor wunglowy 150 Ohm, kondensator 15nF na jeden mosfet, łączone szeregowo. Widać na obrazku niżej:


To jest taki patent podkradziony ze spawarek. Mogę powiedzieć że próbowałem kiedyś różnych kombinacji RC typu kondensatory 2.2nF....15nF i podobnie z rezystorami które zawsze się spalały. Śmiało można powiedzieć że przy dobrym, fartownym dobraniu RC szpile i śmieci znikały. Ten moment jest tylko eksperymentalny żeby pokazać wam że taki zabieg jak dodanie pierwszych lepszych RC równolegle do mosfetów już daje takie duże zmiany.. RAZ NAWET TO DZIAŁAŁO NA PEŁNYM NAPIĘCIU 320VDC przez kilka minut, przestało bo jeden z rezystorów się przepalił :D




Są różnice, nie okłamuję was, nie miało by to sensu :D Obciążenie, napięcie zasilania, częstotliwość pracy... NICZEGO nie zmieniałem. Jeszcze przebieg wyjściowy bez obciążenia:


Samo ponowne odpalenie pół mostka to był eksperyment pierwszy. Kolejny eksperyment to zmiany z diodami schottky, następny eksperyment to RC równolegle do mosfetów. Jeszcze kolejny eksperyment którego nie ma sensu zbytnio dokumentować... A sprawdzę na pewno ( relacja na żywo :lol: )

Więc wpięcie na wyjście pół mostka transformatora z 3C90 które jest dosyć wielkie i z pewnością pociągnie koło 2-4KW... Trafo, na wyjściu rezystor ten sam co wcześniej.
Pierwotne czyli wyjście mostka

Wtórne z obciążeniem

i podgląd na zabawki..


I ten ostatni eksperyment przeprowadzony z dodatkowymi RC równolegle do DS mosfetów.. Bez RC sytuacja wracała, pojawiało się to samo co na pierwszych oscylogramach... Sam jestem zdziwiony, że zdjęcie przebiegu uzwojenia pierwotnego przedstawia nam całkiem ładny sygnał. Rezystory 150 Ohm w RC równoległym do DS już prawie przepalone, 5W sztuka/100V zasilania pół mostka, a pamiętajcie że te rezystory są szeregowo z kondensatorami.

Jakie wnioski ? Chyba trzeba poeksperymentować z dobraniem rezystorów, np. dać kilka równolegle by rozłożyć moc strat, obniżyć pojemność kondensatorów. Nie mam na to tranzystorów. Wole już zaprojektować pełny mostek. Lenistwo mi nie pozwala, a nie chcę pełnego mostka robić na pająka. Dlatego dzisiaj piszę w tym temacie, żeby nie było że nic nie robię :lol:



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 6 cze 2015, 22:48 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
A co powiecie jeżeli taki pełny mostek:

Z i bez takiego kondensatora od składowej stałej:

Daje taki przebieg :


:?: :?: :?: :?: :?: :?:

Chyba trzeba jeszcze raz zobaczyć co z tym sterowaniem...



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 7 cze 2015, 00:50 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
Slu zaczyna mnie dziwić ten problem proszę sprawdź co się stanie jak do każdej bramy na pająka dodasz taki układ

Pozdrawiam


Komentarz: fragment 2kW przetwornicy

Góra
   
 

PostNapisane: 7 cze 2015, 11:20 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Tyle że widzisz, tam jest inaczej zrealizowane GDT. Pewnie środkowy odczep leci do masy lub vzas sterownika. Pokaż jeszcze ten dalszy fragment to porozmawiamy :) No nie wydaje mi się że te dodatkowe elementy mogą coś zmienić ;)

Gadałem z kimś z forum kto chyba tu nie zagląda, albo nie lubi pisać na forum. Ponoć przyczyną jest sposób wyłączania i włączania tranzystorów, wszystkiemu winien schodek. Nawet pokazał mi przebieg wyjściowy, taki jak byśmy chcieli mieć o amplitudzie +320,0,-320V bez żadnych smieciów, czyli to do czego dążymy. Niby mam teraz dwa sterowniki scalone któe można by było pod to podłączyć tylko zasilania mi brakuje. Kombinuje, może coś uda się zdziałać



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 7 cze 2015, 20:48 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
No więc zmieniłem sterowanie na dwa scalone separowane drivery, każdy z odseparowanym napięciem +20VDC i -10VDC. Oto przebiegi bramkowe. Poprawny jest ten z ostrymi zboczami, drugi przebieg jest zdjęty starą beznadziejną sondą :)



Tak powinny wyglądać dwa przebiegi bramkowe. Rozsunąłem je wysokością żeby się nie myliło.
A tak wygląda wyjście z półmostka obciążonego rezystorem :




Jak widać da się z pół mostka wyciągnąć to co jest potrzebne :)

Więcej może napiszę jutro.
Sterowniki bramkowe... opiszę w odpowiednim temacie który już założyłem :)



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 17 cze 2015, 09:25 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Nie wiem za bardzo jak napisać tu kolejną odpowiedź.

Mianowicie dowiedziałem się kilku rzeczy na temat efektu mullera i sterowania tranzystorów.

Naleźy koniecznie zapoznać się z tym dokumentem:

http://rohmfs.rohm.com/en/products/data ... ppli-e.pdf
" 7.2 Bridge arm short circuit by self turn-on "
Opis samego zjawiska, i kilka sposobów na usunięcie włączeń czyli dodanie RC równolegle. Wszystko pasuje. Jest wspomniane o ujemnym biasie dla wyłączania tranzystora.

http://www.cree.com/sitecore%20modules/ ... WRAN10.pdf
Trochę odnośnie samego biasu...


http://www.st.com/st-web-ui/static/acti ... 170577.pdf
I tu bardziej opisane sposoby radzenia sobie z włączeniami, dodanie dodatkowej diody w kierunku przewodzenia do bramki, dodanie pojemności.

No i każdy z was powinien zapoznać się z tymi dokumentami.

GDT i sposób sterowania, taki jak próbowałem uzyskać w tym temacie jest OPATENTOWANY tylko zerknijcie:

http://www.google.com/patents/US5481219

Pozdrawiam :D



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO