Cześć wszystkiem ludziom
Więc jak już próbujemy wyciągać jakieś wnioski które mogą służyć w przyszłości należy to jakoś odpowiednio opisać. Grzesiek, na przyszłość opisuj lepiej zdjęcia oscylogramów bo trzeba długo się namyślać żeby było wiadomo co i jak... No więc ja zrobiłem na szybko trzy testy. Od początku jeszcze raz:
Pół mostek sterowany z GDT o zmiennych czasach martwych. Obciążenie dwa rezystory 100 Ohm drutowe, bardzo indukcyjne, połączone szeregowo i 100VDC na Pół mostku.
Najpierw sygnał sterujący i różnica z dodaną i bez dodanej diody shottky 1N5819 równolegle do rezystora bramkowego o wartości ok.16 Ohm Przebieg bramkowy mierzony za pomocą oscyloskopu, masa na dren, sygnał pobrany z bramki.
Pierwsze zdjęcie z diodą:
Bez diody:
Jak widać jest pewna różnica w drobnych szpilkach. Musicie mi uwierzyć że one nie wiele zmieniają jednak przebiegu wyjściowego w żaden sposób.
Przebiegi wyjściowe wypada podzielić na trzy, o małym, średnim i dużym wypełnieniu

Przebiegi wyjściowe z obciążeniem 200 Ohm, różnią się od tych z pierwszej strony bo.. rezystory drutowe które zastosowałem są w sumie cewkami nawiniętymi drutem oporowym

Przebieg wyjściowy jest mierzony za pomocą oscyloskopu

masa oscyloskopu między kondensatorowy dzielnik czyli na połączeniu dwóch kondensatorów pół mostka, a sygnał w miejscu łączenia dwóch tranzystorów.
Pojawiły się dodatkowe oscylacje z powodu rezystorów. ale to nic...
Wyjście o dowolnym ustawionym czasie martwym ( nazwijmy to jakoś, wypełnienie nie pasuje, czas martwy jest trochę nazwą nie na miejscu, nazwijmy to martwoczasem wypełnienia

) Wyjście bez obciążenia dokładnie tak samo mierzone.. Tak, macie uwierzyć że podając sygnał sterujący o martwoczasie wypełnienia niskiej wartości tak jak w ostatnim zdjęciu....
...wygląda tak, bez obciążenia:
Kombinując sprawdziłem ponownie dodanie elementów RC między DS tranzystorów MOSFET. Rezystor wunglowy 150 Ohm, kondensator 15nF na jeden mosfet, łączone szeregowo. Widać na obrazku niżej:
To jest taki patent podkradziony ze spawarek. Mogę powiedzieć że próbowałem kiedyś różnych kombinacji RC typu kondensatory 2.2nF....15nF i podobnie z rezystorami które zawsze się spalały. Śmiało można powiedzieć że przy dobrym, fartownym dobraniu RC szpile i śmieci znikały. Ten moment jest tylko eksperymentalny żeby pokazać wam że taki zabieg jak dodanie pierwszych lepszych RC równolegle do mosfetów już daje takie duże zmiany.. RAZ NAWET TO DZIAŁAŁO NA PEŁNYM NAPIĘCIU 320VDC przez kilka minut, przestało bo jeden z rezystorów się przepalił

Są różnice, nie okłamuję was, nie miało by to sensu

Obciążenie, napięcie zasilania, częstotliwość pracy... NICZEGO nie zmieniałem. Jeszcze przebieg wyjściowy bez obciążenia:
Samo ponowne odpalenie pół mostka to był eksperyment pierwszy. Kolejny eksperyment to zmiany z diodami schottky, następny eksperyment to RC równolegle do mosfetów. Jeszcze kolejny eksperyment którego nie ma sensu zbytnio dokumentować... A sprawdzę na pewno ( relacja na żywo

)
Więc wpięcie na wyjście pół mostka transformatora z 3C90 które jest dosyć wielkie i z pewnością pociągnie koło 2-4KW... Trafo, na wyjściu rezystor ten sam co wcześniej.
Pierwotne czyli wyjście mostka
Wtórne z obciążeniem
i podgląd na zabawki..
I ten ostatni eksperyment przeprowadzony z dodatkowymi RC równolegle do DS mosfetów.. Bez RC sytuacja wracała, pojawiało się to samo co na pierwszych oscylogramach... Sam jestem zdziwiony, że zdjęcie przebiegu uzwojenia pierwotnego przedstawia nam całkiem ładny sygnał. Rezystory 150 Ohm w RC równoległym do DS już prawie przepalone, 5W sztuka/100V zasilania pół mostka, a pamiętajcie że te rezystory są szeregowo z kondensatorami.
Jakie wnioski ? Chyba trzeba poeksperymentować z dobraniem rezystorów, np. dać kilka równolegle by rozłożyć moc strat, obniżyć pojemność kondensatorów. Nie mam na to tranzystorów. Wole już zaprojektować pełny mostek. Lenistwo mi nie pozwala, a nie chcę pełnego mostka robić na pająka. Dlatego dzisiaj piszę w tym temacie, żeby nie było że nic nie robię