Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 1 gru 2020, 06:24

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

 Tytuł: GDT pytanie.
PostNapisane: 4 gru 2010, 20:25 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 559
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Otóż moje pytanie jest następujące bo tego zjawiska nie rozumiem. Czemu gdy zmieni się wypełnienie impulsów z 50% na inne to sygnał od razu zmienia się z prostokątnego na coś czego chyba opisać się nie da. Od razu maleje amplituda, widać tzw. wykop do wartości napięcia zasilania sterowników a potem napięcie opada. Mówiąc szybko, po prostu prostokąt jest strasznie zniekształcony a moc strat na sterownikach jest taka duża że od razu są gorące a na wyjściu- uzwojeniu wtórnym sygnał ma niewielką amplitudę, i jeszcze bardziej jest zniekształcony, zarówno podłączając impedancje, rezystancje a także bez obciążenia. Składowa stała oczywiście jest odcięta.
Spotkałem się kiedyś z stwierdzeniem że transformatory ferrytowe nie "łykają" niczego innego prócz 50% wypełnienia, ale wiem że Dżejwor twierdzi inaczej, zmieniał wypełnienie w DRSSTC sygnału przełażącego przez dwa GDT i mówił że wszystko jest okej, chyba że ja coś pomyliłem. Więc jak to jest i czemu się tak dzieje ? jedyny mój pomysł to że część pola magnetycznego jest zwracane w pierwotne przy innym wypełnieniu jest to inny stosunek tego napięcia samo indukcji i na przykład kiedy podamy 70% wypełnienia, po przejściu stanu wysokiego będzie zero i wtedy nasze napięcie samoindukcji wepchnie się zniekształcając przebieg ?



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 5 gru 2010, 02:34 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 793
Pochwały: 8
Takie coś masz na wyjściu zamiast prostokąta ?

Obrazek

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 5 gru 2010, 10:34 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 559
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
No powiedzmy, wykop trochę większy, a na końcu mniejsza amplituda.



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 5 gru 2010, 12:00 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 793
Pochwały: 8
no to prawdopodobnie musisz zwiększyć/zmniejszyć indukcyjność przez wybranie innego rdzenia lub :
Opcja A rozmieścić mniejszą ilość zwoi po całym rdzeniu łącząc np dwa przewody skrętki komputerowej jako 1 co da Ci większe pokrycie rdzenia.
opcja B rozmieścić dużo większą ilość zwoi po całym rdzeniu.

Obrazek

Pewnie tak to wygląda ?


Góra
   
 

PostNapisane: 5 gru 2010, 16:56 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 559
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
No podobnie. Tyż tak myślałem i zmieniałem stosunki zwoi, ilość ich. Oczywiście zawsze na całym rdzeniu rozmieszczam uzwojenia. Dodanie równoległego uzwojenia pierwotnego skutkuje zmniejszeniem impedancji a to zwiększa wykop, niewiele ale zawsze :P Pobawię się jeszcze jak będzie oscyloskop na stanie bo teraz leży u właściciela :P



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 5 gru 2010, 17:20 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Weź większy rdzeń ja robiłem na TN32 i TN58 i problemów nie było. na mniejszym są jaja.


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO