Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 1 gru 2020, 06:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

PostNapisane: 10 kwi 2013, 19:54 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Witam, niedawno zaopatrzyłem się w dość spory autotransformator jednakże nie do końca jestem pewien gdzie podłączyć napięcie 230 V. Wydaje mi się że na zaciski 1,4 podam napięcie sieciowe to między 1 a 3 będę miał regulację od 0 do napięcia takiego jak w sieci około 230 V, nie jestem pewien gdzie się podłączyć by autotransformatorem można było uzyskać napięcie większe od 0 V do około 260 V, czy będzie to styk np. 4,5?

http://allegro.pl/show_item.php?item=3128717126



Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl


Góra
   
 

PostNapisane: 11 kwi 2013, 02:09 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 314
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
W autotransformatorze regulacje zawsze będziesz miał od 0V. Nie ma tak, że będziesz miał od np 50V. No chyba, że się mylę.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar od 0.125mm.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 11 kwi 2013, 09:32 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
To wiem chodziło mi o trochę inny problem :D ale mam już odpowiedź, tak na przyszłość jakby ktoś miał problem... http://www.weschler.com/_upload/sitepdfs/voltpac/voltpac_catalog.pdf link od Pawła...



Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl


Góra
   
 

PostNapisane: 11 kwi 2013, 18:56 
****
Dołączył(a): 17.08.2010
Posty: 60
Lokalizacja: przed kompem :P
Żeby uzyskać więcej niż napięcie sieci musiałbyś podać sieć na krótszą część uzwojenia, np. 1-2 (z tego co patrzę na rysunku w aukcji).

lodzik1990 napisał(a):
W autotransformatorze regulacje zawsze będziesz miał od 0V. Nie ma tak, że będziesz miał od np 50V. No chyba, że się mylę.

To zależy gdzie się suwak zatrzymuje :)


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO