Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 19 sty 2018, 08:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna strona

PostNapisane: 24 kwi 2011, 15:44 
Dołączył(a): 29.06.2010
Posty: 67
Pochwały: 1
Witam.

Noszę się z zamiarem wykonania coilgun' a. znalazłem w ciekawy układ ładowania kondensatorów oparty na przetwornicy ZVS.
http://uzzors2k.4hv.org/projectfiles/ca ... harger.GIF

Mój kondensator przystosowany jest do napięcia co najwyżej 350V. Jakich zmian muszę dokonać w układzie by wytwarzał on 300V zamiast 380V? Proszę o dokładne wytłumaczenie, jeśli nie sprawi to kłopotu.
Muszę użyć tak silnego układu, ponieważ ładowanie kondensatora 30000uF/350V przetwornicą od lampy błyskowej to raczej marny pomysł.

Z góry dzięki za pomoc.


Góra
   
 

PostNapisane: 24 kwi 2011, 15:51 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Jeżeli ja dobrze rozumiem ten układ to napięcie na kondensatorach jest ustalane dzielnikiem 1M/5.6K/PRek 1K przy lewej połówce LMa. Należało by zwiększyć oporność sekcji z PRkiem czyli np wstawić tam PR 4,7k i sobie wyregulować


Góra
   
 

PostNapisane: 24 kwi 2011, 16:23 
Dołączył(a): 29.06.2010
Posty: 67
Pochwały: 1
Z tego co widać na schemacie to układ posiada jeszcze sygnalizator naładowania kondensatora (dwie diody LED). Czy ta część układu nie będzie wymagała modyfikacji?


Góra
   
 

PostNapisane: 24 kwi 2011, 16:25 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
Dokładnie dzielnik przy komparatorze trzeba zmienić. 5,6k rezystor na 6,8k być może deczko więcej. Wartość potencjometru do regulacji zostawił bym w spokoju gdyż pozwoli to na precyzyjniejsze ustawienie napięć. Chyba ze ktoś chce tam dać Pot precyzyjny :)

PS nie w tej sekcji nic sie nie zmienia zmieniasz tylko dzielnik. sygnalizacja zadziała dokładnie tak samo jak w pierwotnej wersji.


Góra
   
 

PostNapisane: 26 kwi 2011, 09:33 
Dołączył(a): 29.06.2010
Posty: 67
Pochwały: 1
Jaki najlepiej zastosować tyrystor do baterii 40000uF/350V? Nie chodzi mi o nazwę tylko o parametry.


Góra
   
 

PostNapisane: 26 kwi 2011, 09:55 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Przy takiej baterii wiatrówka będzie słabsza :D Jeśli chodzi o sam tyrystor to 400A pewnie pasowało by założyć albo i większy :D


Góra
   
 

PostNapisane: 30 kwi 2011, 16:01 
Dołączył(a): 29.06.2010
Posty: 67
Pochwały: 1
Mogę do tej przetwornicy dać dławik 100uH 10A? Nie może być na mniejsze natężenie?


Góra
   
 

PostNapisane: 30 kwi 2011, 18:01 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Na schemacie widać, że masz tolerancję od 47 do 250uH więc taki pasuje. Jeśli chciałbyś nawinąć sobie taki to weź rdzeń z zasilacza ATX, nawiń np. 30 zwojów drutem DNE 1mm i powinno grać :D Przetwornica ZVS lubi pobierać dużo prądu.


Góra
   
 

PostNapisane: 1 maja 2011, 22:43 
Dołączył(a): 29.06.2010
Posty: 67
Pochwały: 1
Trudno znaleźć tyrystor na 400A. Z tego co wiem to tyrystory w impulsie mogą wytrzymać dużo większe natężenie. Czy użycie tyrystora 320A nie spowoduje jego natychmiastowego zniszczenia przy pierwszym rozładowaniu lub po kilku strzałach? Myślę o tym tyrystorze: http://allegro.pl/tyrystor-t-171-320-32 ... 91073.html

Przepraszam za link z Alle.


Góra
   
 

PostNapisane: 1 maja 2011, 22:52 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 568
Pochwały: 4
Tyrystor wytrzyma ok 10 razy większy prąd w krótkim impulsie niż jego prąd znamionowy. Nie wiemy jakie parametry ma twoja cewka więc ciężko oszacować jaki będzie prąd, ale wydaje się, że 320A tyrystor wystarczy do twojej baterii kondensatorów.

Znasz zapewne: http://myzlab.pl/eim/coilgun/ ? Możesz sobie w przybliżeniu oszacować prąd w impulsie.


Góra
   
 

PostNapisane: 2 maja 2011, 10:14 
Dołączył(a): 29.06.2010
Posty: 67
Pochwały: 1
Ten tyrystor chyba będzie najlepszy http://allegro.pl/tyrystor-pastylkowy-t ... 17649.html Nie mogę znaleźć w internecie żadnych danych o tym tyrystorze. Co o nim myślicie? Dlaczego tyrystory pastylkowe są wytrzymalsze od tych z gwintem?


Góra
   
 

PostNapisane: 2 maja 2011, 10:43 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Moze dlatego, ze latwiej odprowadzic z nich cieplo i anoda z katoda lepiej na zewnatrz sa od siebie odizolowane. 630A wystarczy ci na wiele mocniejszego coilguna :D


Góra
   
 

PostNapisane: 2 maja 2011, 13:41 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 568
Pochwały: 4
Tyrystory pastylkowe muszą pracować pod odpowiednim naciskiem w specjalnym radiatorze.


Góra
   
 

PostNapisane: 8 maja 2011, 20:33 
Dołączył(a): 29.06.2010
Posty: 67
Pochwały: 1
Zaprojektowałem PCB do części tego schematu. Zamierzam podzielić układ na dwie oddzielone od siebie płytki. Wstawiam część schematu do której zrobiona jest płytka oraz wzór PCB z zaznaczonymi elementami i bez. Proszę o sprawdzenie, jeśli nie sprawi to kłopotu. Mogą być dwa kondensatory 2.2uF o tolerancji 20% połączone równolegle zamiast 4.2uF?

Z góry dzięki za pomoc.
SpisElementów.rtf [363 Bajtów]
Pobrane 227 razy





Góra
   
 

PostNapisane: 8 maja 2011, 23:23 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
kondensatory mogą być jak najbardziej składane byle dobrej jakości jednak co do pcb to te twoje ścieżki raczej zaświecą i odparują przy tej szerokości która zrobiłeś. IRFP250 są w obudowach TO247 i proponuję dać do nich radiatory. Ścieżki prądowe to w okolicach 3mm szerokości powinny mieć i jeszcze drut miedziany można przylutować - grube cynowanie nic nie daje.

ps. naprawdę do niczego nie jest potrzebne to całe białe puste miejsce dookoła twojego projektu płytki. Następnym razem przytnij plik do wymiarów płytki :)


Góra
   
 

PostNapisane: 12 maja 2011, 14:55 
Dołączył(a): 29.06.2010
Posty: 67
Pochwały: 1
Wykonałem drugi wzór PCB. Jeśli to nie sprawi kłopotu, to proszę o sprawdzenie. Ta płytka jest do pozostałej części schematu (z komparatorem).
SpisElementówKomparator.rtf [387 Bajtów]
Pobrane 208 razy
KomparatorPCBJPG.JPG
KomparatorPCBRozkładJPG.JPG


Link do lepszej jakości wzoru z rozkładem elementów: http://imageshack.us/photo/my-images/84 ... ozkad.png/


Ostatnio edytowano 12 maja 2011, 22:39 przez Aztek, łącznie edytowano 1 raz

Góra
   
 

PostNapisane: 12 maja 2011, 16:35 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
Bez urazy ... nie ogarniam powyższego PCB (z czerwonymi kreskami) :| czytelność zerowa wiec ze sprawdzaniem kiepsko


Góra
   
 

PostNapisane: 14 maja 2011, 22:38 
Dołączył(a): 29.06.2010
Posty: 67
Pochwały: 1
Jakie dać diody zabezpieczające tyrystor? Czytelniejszy wzór PCB z elementami:
PłytkaKomparatoraRozkładJPG.JPG
SpisElementówKomparator.rtf [399 Bajtów]
Pobrane 201 razy


EDIT:

Płytkę sprawdziłem już sam, ale i tak dzięki za wszelką pomoc. Brakowało rezystora 680Ω między bazą T3, a komparatorem.


Ostatnio edytowano 16 maja 2011, 16:28 przez Aztek, łącznie edytowano 1 raz

Góra
   
 

PostNapisane: 15 maja 2011, 13:09 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Ja już o tym raz wspominałem ale napiszę znowu i znowu i znowu aż do skutku. TE ŚCIEŻKI SĄ ZA CIENKIE. Poza tym to się zmieści na 1/4 tej powierzchni.


Góra
   
 

PostNapisane: 19 maja 2011, 17:29 
Dołączył(a): 29.06.2010
Posty: 67
Pochwały: 1
Witam.

Czy tyrystor na 350A nie ulegnie zniszczeniu w moim dziale? Impuls będzie wynosił ponad 5000A i będzie trwał około 5.2ms przy 300V. Nie widzę na allegro tyrystorów śrubowych na 400A. Niedługo pojadę na Wolumen to może coś znajdę. Dodam, że pastylkowe tyrystory mnie nie interesują, bo działo ma być w pełni przenośne.

Dzięki z góry za odpowiedź.


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO