Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 21 lis 2018, 07:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ] 

PostNapisane: 29 lut 2012, 18:48 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Dostałem do opracowanie nietypowe zadanie. Mam opracować dla znajomego urządzenie które będzie topić mosiądz. Mam tu na myśli coś prostego, jak sądzicie czy prądy wirowe poradzą sobie z tym? Czytałem w necie o jakiś piecykach niskich częstotliwości. Z góry dzięki za pomoc...



Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl


Góra
   
 

PostNapisane: 29 lut 2012, 22:32 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
Metale jak miedz czy aluminium albo cynk da się stopić w nagrzewnicach indukcyjnych ale potrzeba do tego dość dużo mocy powiedzmy 3kW i z tego co ja za obserwowałem to lepiej się rozgrzewa w granicach 100khz niż 40khz zresztą gdzieś niedawno czytałem książkę na temat pieców indukcyjnych i topieniu metali ... Spróbuje ją znaleźć ...

A tak doradze odemnie ... Zrób tak :)

1.Przetwornice ZVS
2.Nawin na karkas od trafopowielacza uzwojenie wtórne 180zw( zaokrąglę 200 :) ) drutem 0.5mm (pierwotne jak w zvs tyle ze drut minimum 6mm2)
3.Zasil to 40V z dobrą filtracją
4. Zrób formę z gipsu w kszałcie tulejki bez wieka
5. wywierć w górze 2 otwory
6. Włóż pręty jaki lub jaki kol-wiek przewodnik w te otwory (dobrze było by by był to grafit)
7.Podłącz te elektrody
8 Zasil przetwornice
9. Zapal łuk w kadzi z gipsu

Ja się bawiłem takim cudem to strasznie szybko topi metale moje elektrody miedziane którymi zapalałem łuk topiły się jak by były z Cyny wiec sądzę ze i w Twoim przypadku sprawdzi się ta maszynka ...

Acha jedna UWAGA ... Uważaj na oczy ... Strasznie oślepia ;)

Edit1:zapomniałem dodać ten przekrój 0.5mm2 to minimum i z tego co pamiętam to później nawijałem drutem powyżej 1mm2 bo trafo strasznie po tyłku dostawało ...

Pozdrawiam HVtowców


Ostatnio edytowano 1 mar 2012, 08:02 przez Mania-C, łącznie edytowano 1 raz

Góra
   
 

PostNapisane: 29 lut 2012, 22:52 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Nie wiem czy gips to dobry pomysł, kumpel użył jako tygla do aluminium w piecu kaflowym, skończyło się jego rozerwaniem (tygla oczywiście ; ).


Góra
   
 

PostNapisane: 29 lut 2012, 23:03 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
jest parę filmików na YT z topienia Zn i Cu do cementu/gipsu i jakoś to działa aczkolwiek rożne cuda mogą się wydarzyć o których nie wiem :) ... Rozerwanie tygla nastąpiło przy zastyganiu roztopionego metalu ? czy przy rozgrzewaniu ?


Góra
   
 

PostNapisane: 29 lut 2012, 23:25 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
To było dosyć dawno i nie pamiętam. Ale ogólnie sam gips jest mało wytrzymały na wysokie temperatury. W USA widziałem, że ludzie budują fajne piece gazowe do topienia aluminium i jako izolację używają głownie mieszaniny perlitu i cementu wysokotemperaturowego (do kominków).

Na allegro można dostać tygle grafitowe w wielu różnych rozmiarach, nawet niedrogie się wydają - ale odpadają jeśli chodzi o topienie indukcyjne.

Ogólnie polecam: http://www.backyardmetalcasting.com


Góra
   
 

PostNapisane: 1 mar 2012, 08:07 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
Nie rozumiem tylko dlaczego gips rozerwało hmm Wpływ bąbelków powietrza które znajduje się w strukturze odlewie gipsowego które pod temperaturą zaczęły zwiększać ciśnienie wewnątrz odlewu hmm tak sobie to tłumacze tymczasowo :D
Pomysł z cementem klinkierowym tez jest według mnie ok ... w koncu w kominie tez nie małe temperatury są :) ...


Góra
   
 

PostNapisane: 1 mar 2012, 09:42 
Dołączył(a): 23.07.2011
Posty: 11
gips powyżej 150 stopni traci wodę krystaliczną, to mogło być przyczyną jeśli nie wypalił wcześniej formy. Podobno tygle z zaprawy szamotowej całkiem nieźle się sprawdzają. Bierze się cylinder i walec jako formę i ubija się między nimi wilgotną zaprawę, tak aby powstał nasz kubkowaty tygiel. Suszymy, powoli wypalamy i daje radę przy topieniu stali jeśli dobrze zrobiony. Kiedyś topiłem w stalowym naczyniu mosiądz, brąz, miedź w piecu opalanym węglem drzewnym z nadmuchem, mogę powiedzieć, że brąz i miedź powodują straszne zżeranie stali, mosiądz dzięki cynkowi jako tako chroni przed utlenianiem.


Góra
   
 

PostNapisane: 1 mar 2012, 10:30 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Spróbuję wykonać układ z tym zmodyfikowanym ZVS-em, i tak właśnie myślałem o użyciu tygla grafitowego, elektrody grafitowe posiadam, także myśle że sprawdza sie w działaniu.



Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl


Góra
   
 

PostNapisane: 1 mar 2012, 18:53 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.04.2010
Posty: 78
jeśli robimy formę gipsową to trzeba ją najpierw rozgrzać w piecu (zresztą jak karzdą inną). Nie można lać metalu do zimnej formy, grozi to pęknięciem formy lub "wyszczeleniem ciekłaego metalu". Również swego czasu topiłem mosiądz i robiłem to w tyglu grafitowym obłożonym rozżarzonym węglem drzewnym i do tego jakaś mała dmuchawa.


Góra
   
 

PostNapisane: 31 maja 2012, 21:09 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
witam nie pamiętam kto ale ktoś opublikował tu taki fajny schemacik z przetwornicą zmodyfikowaną nie zdążyłem na niego zerknąć dokładnie mógłbym prosić o niego jeszcze raz ??
z góry dzięki :D



Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl


Góra
   
 

PostNapisane: 3 cze 2012, 16:56 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
A pamiętasz chociaż na jakim układzie pracowała ta przetwornica bo ciężko mi jest sobie coś przypomnieć ;)


Góra
   
 

PostNapisane: 3 cze 2012, 21:43 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
coś podobnego do tego http://www.moje-laboratorium.pl/laborat ... wornica-wn



Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl


Góra
   
 

PostNapisane: 4 cze 2012, 07:09 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
Tnz też samowzbudzalna. Może ZVS ROYER ? (jak w załączniku)

Edit1:
Ok Hvman rozumiem ze to tylko usterka




Ostatnio edytowano 4 cze 2012, 14:38 przez Mania-C, łącznie edytowano 1 raz
Góra
   
 

PostNapisane: 4 cze 2012, 12:30 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Zdjęcie nie działa, musisz zapisać i wrzucić normalnie jako załącznik.


Góra
   
 

PostNapisane: 4 cze 2012, 16:45 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Ten co był wrzucony działała zasadzie topienia plazmowego... Było trafo wysokiego na ferrycie, pierwotne kilka zwojów a na wtórnym kilkaset, własnoręcznie nawijane.... coś takiego...



Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl


Góra
   
 

PostNapisane: 4 cze 2012, 16:58 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
a może projekt uzzorsa ? jest strasznie dużo takich przetwornic wiec dlaczego jakiejkolwiek nie przerobisz na HV ?


Góra
   
 

PostNapisane: 4 cze 2012, 17:51 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
ooo możliwie to ta :D



Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl


Góra
   
 

PostNapisane: 4 cze 2012, 18:42 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
a wiec proszę schemat

a to film



Całość produkcji Uzzora


Góra
   
 

PostNapisane: 25 lip 2012, 22:18 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 10.07.2012
Posty: 63
Lokalizacja: łódzkie
Ja proponuję spróbować stopić to łukowo, do zasilania można wykorzystać zwykłą spawarkę, byle tylko dostarczała prądu stałego (inwerter) co jest korzystniejsze dla stabilności łuku. Elektroda wolframowa lub węglowa (biegun ujemny), należy tylko wytworzyć nad wsadem atmosferę z gazu obojętnego, np. argonu.


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO