Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 21 lis 2018, 07:46

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

PostNapisane: 18 sie 2010, 17:03 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Kolejny udany projekt, udany po 1,5 zmagań nad uruchomieniem, popalone MOSFETY, złe części, brak odpowiedniego wypełnienia sygnału to tylko kilka problemów na które natknąłem się przy budowie tej nagrzewnicy. Zainspirowany publikacją w EDW zawziąłem się i w końcu zbudowałem. Nie jest to łatwe ani tanie urządzenie. Poniżej jak zwykle link do filmu zdjęcia urządzenia i efektów pracy.

http://www.youtube.com/watch?v=aoMhh5IdU74










Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl
Góra
   
 

PostNapisane: 18 sie 2010, 17:04 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Opisz więcej szczegółów, parametry uzwojenia, dławika, pojemność kondensatora rezonansowego itp. Czy jest tu zastosowany jakiś sposób ograniczenia prądowego oprócz prazy pod/nad rezonansem ? Bo 45A w rezonansie to maluuutko. Jakie błędy popełniłeś wcześniej ? Wiadomo, wypełnienie sygnału inne niż 50% na GDT skutkuje tym:
gdt.jpg

Jest to przebieg sygnału na bramce, 5V/ DIV Złe wypełnienie powoduje straty w rdzeniu, straszne grzanie się driverów, zniekształcony sygnał i niewysterowanie tranzystorów= zgon falownika :P Na fotce obok prawidłowy sygnał na bramce.
gdt2.jpg


Jeszcze jest jeden błąd, bardzo ciekawą strone ostatnio przeglądałem i tam autor zaleca stosowanie takiego patentu:
Obrazek
MA to na celu zwiększenie indukcyjności :)

W ogóle polecam poczytać to :
http://www.mindchallenger.com/inductionheater/

Pozdrawiam ;)



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 18 sie 2010, 17:05 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
indukcyjności uzwojenia roboczego nie mierzyłem, średnica 9 cm 7 zwojów, miedzianą rurką 6 mm. dławik nawinięty drutem emaliowanym 2,5 na rdzeń ferrytowy, indukcyjność 45 uH. bateria kondensatorów rezonansowych 25 sztuk impulsowych WIMA 15 nF/2000V łącznie 375 nF. Błędy jakie popełniłem:
Kondensator filtrujący złożony był z wielu mniejszych, przewody były zbyt długie do połączeń tranzystorów, dławika cewek itd., zły rdzeń na transformator separujący z ATX był, brak odpowiedniego wyregulowania wypełnienia, A więcej to nie pamiętam na razie cieszę się ze działa.



Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl


Góra
   
 

PostNapisane: 18 sie 2010, 17:07 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Hm, a jakie klucze masz ? Mierzyłeś moc ? Na jakie napięcie są kondensatory w MMC ? I tak jak pytałem czy nagrzewnica pracuje w rezonansie czy pod/nad ? Jaką f rezonansową ma twój obwód (inna trochę niż liczona) i z jaką pracuje? W ogóle podłączałeś oscyloskop przez przekładnik pod tą nagrzewnicę ?



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 18 sie 2010, 17:07 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Wiesz żadnych pomiarów nie robiłem, jedyne co mierzyłem to cęgami prądowymi na cewce roboczej pokazuje ok. 50A, f nie liczyłem, a oscyloskopu jeszcze nie podłączałem.



Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl


Góra
   
 

PostNapisane: 18 sie 2010, 17:08 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
No to mnie teraz rozczarowałeś, podłączaj szybko bo to jest istotne ;) Z drugiej strony to nawet nie wiesz nawet jak wygląda przebieg prądowy ani napięciowy w Twojej nagrzewnicy. To też jest bardzo ważne.



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 18 sie 2010, 17:08 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Niestety nie mam teraz takiej możliwości oscyloskop który dotąd miałem odmówił posłuszeństwa czekam na nowy.



Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO