Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 19 sty 2018, 08:26

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna strona

 Tytuł: Torus
PostNapisane: 29 wrz 2015, 19:47 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 161
Lokalizacja: Warszawa
Na początku zaznaczam, że temat nie pasuje do tego działu, ale niestety brakuje działu, który byłby poświęcony samej budowie i kwestiom konstrukcyjnym uzwojenia pierwotnego i oraz wtórnego, torusa, stelażu i tym podobnych spraw. Niby są to banalne sprawy ale pewne rzeczy są warte uwagi, stąd warto by moderator założył dział poświęcony temu.

Temat dotyczy torusa, czyli jak wykonać dobrej jakości oraz elegancko wyglądający torus. Oczywiście nie mam na myśli torusa robionego z rury wentylacyjnej, gdyż wykonanie z niej torusa sprawia pewne problemy techniczne jak i jego paskudne połączenie trzeba potem maskować materiałem, który psuje wygląd i kłuje amatorszczyzną.

Mam na myśli torus w całości wykonany z dwóch aluminiowych połówek, wykonanych na tokarce. Zakup nie wchodzi w grę bo sprzedawcy życzą sobie za kawałek aluminium kosmiczne ceny:

http://www.ebay.pl/itm/Toroid-200mm-Alu ... 3f3313ee84

http://www.ebay.pl/itm/Toroid-Set-100mm ... 3f3313ee82

Jak zrobić samemu porządny torus pokazują te filmy, wystarczy tokarka do drewna, forma i odrobinę umiejętności tokarskich:





Szczegóły wykonania:

http://www.megavolts.nl/en/projects/tes ... slacoils-2



Jak widać inwestycja jest tylko jednorazowa w tokarkę, narzędzia i formę, którą z drewna można wykonać. Potem można taśmowo robić torusy.

Ktoś bawił się w robienie tym sposobem torusów i może coś więcej powiedzieć?


Góra
   
 

 Tytuł: Re: Torus
PostNapisane: 30 wrz 2015, 12:08 
Dołączył(a): 15.07.2014
Posty: 213
Można wytłoczyć na prasie dwie identyczne połówki i zespawać i oszlifować.

Można też zrobić torus z żywicy epoksydowej z dodatkiem pyłu aluminium. Po wyszlifowaniu wygląda jak metal. Nie jest odporny na wysokie temperatury.


Góra
   
 

 Tytuł: Re: Torus
PostNapisane: 1 paź 2015, 19:55 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 161
Lokalizacja: Warszawa
Myślę, że spawanie jest absolutnie zbędne, jeśli obydwie połówki będą pasować do siebie idealnie, z czego jedna ma nieco zawężone krawędzie tak, że wejdą na wcisk, Zresztą otwór w środku można śrubą skręcić.
Na prasie też pewno dobry pomysł ale zbyt duże koszta jeśli tylko na taką inwestycję, stąd tokarka wydaje się być najlepszym rozwiązaniem.
Do tego bardzo życzliwy autor strony udostępnia szczegółowy plan DIY torusa:
http://www.megavolts.nl/images/stories/ ... inning.pdf


Góra
   
 

 Tytuł: Re: Torus
PostNapisane: 2 paź 2015, 11:51 
Dołączył(a): 15.07.2014
Posty: 213
A z jakiego powodu chcesz kupować prasę/tokarkę? Przeca idziesz do tokarza i za 20zł to zrobi...


Góra
   
 

 Tytuł: Re: Torus
PostNapisane: 5 paź 2015, 17:08 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 161
Lokalizacja: Warszawa
W sumie racja, jednak jednorazowy duży koszt to wykonanie chociażby z drewna formy aby odpowiednio uformować torusa. Ile to może kosztować niewiem ale potem jak mówię można taśmowo robić torusy.


Góra
   
 

 Tytuł: Re: Torus
PostNapisane: 17 paź 2015, 11:05 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Formę zrobił bym z drewna. Posklejał bym kilka arkuszy, do uzyskania odpowiedniej grubości i zlecił bym komuś frezowanie na CNC tego. Wtedy całkiem fajnie by to wyszło.


Góra
   
 

 Tytuł: Re: Torus
PostNapisane: 22 paź 2015, 16:21 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 161
Lokalizacja: Warszawa
Myślę, że forma wykonana na tokarce będzie dużo bardziej dokładniejsza. Zastanawia mnie jeszcze jakiej grubości powinna być blacha na torusa i czy jako materiał najlepsze jest aluminium czy kwasówka nierdzewna czy może miedź?


Góra
   
 

 Tytuł: Re: Torus
PostNapisane: 22 paź 2015, 21:00 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 296
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Powodzenia w formowaniu kwasowki:-). Oczywiście, że blacha aluminiowa nadaje się do tego celu. Aluminium jest elastycznym metalem. A slyszal ktos o ulepszaniu aluminium?



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

 Tytuł: Re: Torus
PostNapisane: 23 paź 2015, 16:11 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 161
Lokalizacja: Warszawa
Stąd pytam...
A czy grubość użytej blachy bardzo przekłada się na wzrost pojemności elektrycznej torusa?


Góra
   
 

 Tytuł: Re: Torus
PostNapisane: 23 paź 2015, 16:40 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
Nie przekłada się. Liczy się tylko powierzchnia. :)

Tu ciekawostka, torusy wykonane z rurek (jak w dużej DRSSTC by d3211), spirali drutu itd. zachowują się w przybliżeniu jakby miały litą powierzchnię.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

 Tytuł: Re: Torus
PostNapisane: 24 paź 2015, 20:55 
Dołączył(a): 15.07.2014
Posty: 213
lodzik1990 napisał(a):
Powodzenia w formowaniu kwasowki:-). Oczywiście, że blacha aluminiowa nadaje się do tego celu. Aluminium jest elastycznym metalem. A slyszal ktos o ulepszaniu aluminium?


Gdzie widzisz problem przy formowaniu kwasówki?

Żywica jest o tyle lepsza od drewna, że jest bardziej wytrzymała i nie jest taka wrażliwa na różne "warsztatowe" czynniki. Jeśli dać wypełniacz z drewna jak mówi d3211 to formowanie będzie łatwe i bardzo dokładne.


Góra
   
 

 Tytuł: Re: Torus
PostNapisane: 25 paź 2015, 00:13 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 296
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
stal nierdzewna posiada inne właściwości niż jak stal zwykła. Po pierwsze kwasówka nie ma takiej zdolnośći przewodzenia ciepła jak w przypadku zwykłej stali. (Przykład: podczas skrawania, wiertło dostaje przebarwień co świadczy o tym że metal ten na bieżąco nie odprowadza ciepła). Pewnie że nie widzę problemu przy formowaniu kwasówki, najwiekszym problemem jest jej wysoka cena:-). Dlatego bez dwóch zdań brałbym blachę aluminiową.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

 Tytuł: Re: Torus
PostNapisane: 25 paź 2015, 11:02 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 161
Lokalizacja: Warszawa
A jak wygląda sprawa obliczenia pojemności takiego torusa?
Tutaj dochodzi powierzchnia nad rurą czyli całego toroidu i jak przeliczyć każdy cm kw na pikofarad pojemności?
Rozumiem, że pojemność zależna od grubości blachy jest tak mała, że można pominąć.


Góra
   
 

 Tytuł: Re: Torus
PostNapisane: 25 paź 2015, 11:11 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Jest trochę obliczeń ;) Musisz zaprzyjaźnić się z Teorią Pola Elektromagnetycznego, potem ładne równanie rozwiązać. Mam gdzieś rozwiązane zadanie tego typu, tylko dla kuli, ale to sobie przekształciłbyś.


Góra
   
 

 Tytuł: Re: Torus
PostNapisane: 25 paź 2015, 11:19 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
Albo użyć gotowego kalkulatora. Chociażby takiego: http://www.extremeelectronics.co.uk/calculators/2465-2

Co do grubości blachy - już pisałem, znaczenie ma tylko zewnętrzna powierzchnia "elektrody". Grubość nie ma znaczenia.

PS
Piglet, można i robić doktorat z fizyki, ale po co, jak wzory na pojemność elektryczną są znane i nie wymagają niczego prócz umiejętności ich wykorzystania... :)



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

 Tytuł: Re: Torus
PostNapisane: 25 paź 2015, 11:30 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Yuri napisał(a):
Piglet, można i robić doktorat z fizyki, ale po co, jak wzory na pojemność elektryczną są znane i nie wymagają niczego prócz umiejętności ich wykorzystania... :)


Kalkulator dobra rzecz, bardzo ułatwia :), a tu dużej dokładności nie potrzebujemy.
Czemu od razu doktorat? To zadania na poziomie lepszego ogólniaka z dobrą fizyką lub pierwszego roku studiów :). Kilka zależności, wyprowadzić wzór, matlab (czy scilab) i gotowe :)


Góra
   
 

 Tytuł: Re: Torus
PostNapisane: 25 paź 2015, 11:46 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
Bardziej chodziło mi o kwestię zgłębiania teorii stojącej za zjawiskiem jakim jest pojemność elektryczna, co (przynajmniej tak to odebrałem) sugerowałeś. ;)



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

 Tytuł: Re: Torus
PostNapisane: 25 paź 2015, 13:16 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Zawsze warto jest znać przeciwnika na tyle ile to potrzebne, ale chodziło mi o obliczenia :)


Góra
   
 

 Tytuł: Re: Torus
PostNapisane: 25 paź 2015, 14:01 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 161
Lokalizacja: Warszawa
Jeśli już ktoś mądry stworzył kalkulator by ułatwić innym życie i zaoszczędzić czas, to pozwolę sobie z niego korzystać. Do końca nie wiem jak z niego korzystać, gdyż są do wyboru 2 opcje:
-Sphere
- Toroid
Gdy wybieram opcję Toroid to poniżej otwiera się ,,Cross Section Diameter''.

Czy to oznacza średnicę przekroju torusa czy średnicę dodatkowej powierzchni płaskiej w wewnątrz pierścienia jaki tworzy torus gdy patrzy się z niego z góry? (Bo w przypadku wytoczenia właśnie ona będzie).


Góra
   
 

 Tytuł: Re: Torus
PostNapisane: 25 paź 2015, 20:36 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
Rysunek jest dość wymowny. Cross section diameter to po prostu średnica "rury" z której jest "zwinięty" torus, outside diameter to średnica zewnętrznego obwodu toroidu.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO