No wiesz, jakie Hammer robi drki.. chodzi mi o bazę jak w thumperze... i zastanawiam się też czy nie zrobić jakiegoś prostego tappera i regulacji sprzężenia.. co mi zależy
:D Mogę to zrobić na dwa sposoby... albo tradycyjnie jak Hammer, albo do obwodu rezonansowego włączyć dodatkową małą regulowaną cewkę, i zmieniać jej odczep za pomocą silniczka. Wadą takiego rozwiązania jest zapewne duża stratność pola em które ma przeniknąć do wtórnego...
.
.
.
Dodano 11.07.2012
Hmm, kiedyś wpadł mi taki pomysł do głowy. Mianowicie pomiar prądu Pk i RMS w czasie rzeczywistym.
Miało by to wyglądać tak: dodatkowy przekładnik prądowy o dużej przekładni obciążony jak zwykle rezystorem pomiarowym.. potem jakieś przetworniki które analizowały by przebieg i wysyłał do małego procesora który wysyła dane do interruptera. Przesyłanie danych można zrobić na dwa sposoby: albo dodatkową linię zwrotną na światłowodzie, albo jak sugerował kolega Krokus przez tor RC5, bez konieczności kupowania drogich akcesoriów do światłowodu.. Tania dioda IR jak w pilocie do telewizora, albo nawet większej mocy to nie jest jakiś straszny koszt, a zasięg takiego układu jest bardzo doby.. W interrupterze oczywiście odbiornik i procesor, który prócz sterowania intkiem odbierał by i wyświetlał na lcd wartość prądu.. Proszę o jakieś sugestie, propozycje jak to zrobić
Pzdr