Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 21 sty 2018, 21:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę   1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

PostNapisane: 8 lip 2012, 23:49 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Witam,
po zrobieniu małej oraz średniej DRSSTC nadszedł czas na coś naprawdę dużego... Pomysł na nią narodził się na wakacjach rok temu i od tamtego czasu zbieram części.

Parametry:
  • IGBT: CM400DY24A
  • Filtracja: 6200u/5u snubber
  • MMC: 1,5uF/15kV/180Arms/7,5kApk
  • Sec: ∅ 320mm ; 1,2m ; DNE 0,5mm
  • Torus: ∅ 1,2m ; 7 rurek alu ∅ 25mm
  • Pri: rurka Cu ∅ 15mm ; płaskie
  • Zasilanie: Boost Converter 750VDC
  • Driver: Predikter + Gbridge 80V ; 36Apk
  • Baza: 50x50x40 + piętro na pierwotne..














Pozdro


Ostatnio edytowano 18 maja 2013, 22:20 przez d3211, łącznie edytowano 2 razy

Góra
   
 

PostNapisane: 9 lip 2012, 18:50 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 568
Pochwały: 4
No super! :D Mam nadzieję tylko, że będziesz tu dokumentował dalszy postęp i zadawał co konkretniejsze pytania ; ) Powodzenia!

Rura na wtórne czymś malowana?


Góra
   
 

PostNapisane: 9 lip 2012, 18:52 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Rurę na wtórne pomalowałem pistoletem, ciemno zieloną farbą ponieważ była strasznie poobijana.. Macie jakieś pomysły jak lub gdzie mogę wygiąć rurki na torus?? Oraz czekam na sugestie dotyczące obudowy, chcę żeby wyglądało to nieziemsko. :D


Góra
   
 

PostNapisane: 9 lip 2012, 19:51 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
Masakra :D kosmiczne tesle w polsce wreszcie powstają co mnie niezmiernie cieszy ... :D A niewidzie tu MMC które opisane na początku tematu , rozumiem ze to założenie :)


Góra
   
 

PostNapisane: 9 lip 2012, 20:46 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Musimy w końcu się zebrać i nawinąć to wtórne, kup drut :D


Góra
   
 

PostNapisane: 9 lip 2012, 20:47 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Kondy na MMC właśnie dzisiaj zamówiłem.. z czeskiej firmy ZEZ Silko 9szt.... 1,5uF/5kv/60Arms/2,5kApk sztuka....



Pozdro


Góra
   
 

PostNapisane: 9 lip 2012, 20:50 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 568
Pochwały: 4
Jaki koszt?


Góra
   
 

PostNapisane: 9 lip 2012, 20:53 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Duuuuuży.. porównywalny do CDE..szkoda gadać :)


Góra
   
 

PostNapisane: 9 lip 2012, 21:14 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Tyle, że mniej miejsca zajmują i lepsze parametry uzyskasz :)


Góra
   
 

PostNapisane: 10 lip 2012, 21:20 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Ma ktoś może jakiś pomysł jak fajnie zrobić bazę w stylu Hammerowym? :D


Góra
   
 

PostNapisane: 10 lip 2012, 21:24 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 568
Pochwały: 4
To znaczy co przez to rozumiesz?


Góra
   
 

PostNapisane: 10 lip 2012, 21:26 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
No wiesz, jakie Hammer robi drki.. chodzi mi o bazę jak w thumperze... i zastanawiam się też czy nie zrobić jakiegoś prostego tappera i regulacji sprzężenia.. co mi zależy :D:D Mogę to zrobić na dwa sposoby... albo tradycyjnie jak Hammer, albo do obwodu rezonansowego włączyć dodatkową małą regulowaną cewkę, i zmieniać jej odczep za pomocą silniczka. Wadą takiego rozwiązania jest zapewne duża stratność pola em które ma przeniknąć do wtórnego...

.
.
.
Dodano 11.07.2012

Hmm, kiedyś wpadł mi taki pomysł do głowy. Mianowicie pomiar prądu Pk i RMS w czasie rzeczywistym.
Miało by to wyglądać tak: dodatkowy przekładnik prądowy o dużej przekładni obciążony jak zwykle rezystorem pomiarowym.. potem jakieś przetworniki które analizowały by przebieg i wysyłał do małego procesora który wysyła dane do interruptera. Przesyłanie danych można zrobić na dwa sposoby: albo dodatkową linię zwrotną na światłowodzie, albo jak sugerował kolega Krokus przez tor RC5, bez konieczności kupowania drogich akcesoriów do światłowodu.. Tania dioda IR jak w pilocie do telewizora, albo nawet większej mocy to nie jest jakiś straszny koszt, a zasięg takiego układu jest bardzo doby.. W interrupterze oczywiście odbiornik i procesor, który prócz sterowania intkiem odbierał by i wyświetlał na lcd wartość prądu.. Proszę o jakieś sugestie, propozycje jak to zrobić :)

Pzdr


Góra
   
 

PostNapisane: 12 lip 2012, 21:59 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 568
Pochwały: 4
Zrób jak Hammer. Co do strojenia automatycznego w czasie rzeczywistym można by zrobić analogowy regulator PID, dodać zabezpieczenie przed nadmiernym przesunięciem odczepu (krańcówki?).


Góra
   
 

PostNapisane: 13 lip 2012, 18:28 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Witam,
nie wiem czy nie zrezygnuję z tego pomysłu auto-strojenia, ponieważ są z tym same problemy a korzyści niewielkie. Macie jakieś propozycje co do obudowy?


Góra
   
 

PostNapisane: 14 lip 2012, 12:56 
Dołączył(a): 24.06.2012
Posty: 2
Lokalizacja: Szczecin
Witam!
Skąd wytrzasnąłeś taką rurę na wtórne? Największe średnice jakie ja widziałem to były po 20cm, no chyba że uwzględnię ceramiczne do kominków :D
Pozdr.


Góra
   
 

PostNapisane: 14 lip 2012, 20:52 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Rurę na wtórne załatwił ojciec, ale kupisz taką w większych składach budowlanych.

Pzdr


Góra
   
 

PostNapisane: 16 lip 2012, 17:44 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 568
Pochwały: 4
Będziesz planował wrzucić dokumentację przetwornicy?


Góra
   
 

PostNapisane: 16 lip 2012, 20:38 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Przetworka to nie mój projekt, więc o tym decydują Lechoo oraz Dżejwor. Nie chcę mieć nikogo na sumieniu.


Góra
   
 

PostNapisane: 19 lip 2012, 22:18 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Przygotowania do nawijania :) Piszcie,pytajcie bo temat umiera :(



Góra
   
 

PostNapisane: 20 lip 2012, 00:04 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.11.2011
Posty: 69
Pochwały: 1
Będziesz lakierował po nawinięciu czy położysz warstwę epoxydową np.EPIDIAN 53 lub 6011.


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę   1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO