Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 18 lip 2018, 17:05

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

PostNapisane: 4 maja 2013, 15:03 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 179
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Witam, ten projekt ze schematem jest przecież w którymś temacie na forum, tylko ściągnąć, odpalić eagle i wydrukować :)

Co do MMC, to jak na razie testowałem na 100v tylko :)
PS. przekładniki 1:150

first run.BMP

first run ringup.BMP


Góra
   
 

PostNapisane: 4 maja 2013, 19:41 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
mało opisu d3211 ale jak widzę całość działa i wygląda pro :D dzielna dla przekładnika =150 a rezystor bocznikujący jakiej wartości ?
a sparki gdzie :D ??


Góra
   
 

PostNapisane: 4 maja 2013, 20:18 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 179
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
To co napisałem tj. 1:150 uwzględnia już rezystor bocznikujący ,a sparki już nie długo :D


Góra
   
 

PostNapisane: 7 maja 2013, 21:45 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 179
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2


Góra
   
 

PostNapisane: 19 maja 2013, 21:33 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 179
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2


Góra
   
 

PostNapisane: 19 maja 2013, 22:19 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Super :D Czekam na większą moc i MIDI. No i może zdjęcia?

Ale torus koniecznie do poprawki.


Góra
   
 

PostNapisane: 21 maja 2013, 21:41 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 179
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
: )


Góra
   
 

PostNapisane: 17 mar 2014, 21:28 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 179
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Drobne poprawki: predikter i płytkę z trafami umieściłem w alu obudowie :)




Góra
   
 

PostNapisane: 18 mar 2014, 12:52 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 15.06.2013
Posty: 9
Very cleen! ;)


Góra
   
 

PostNapisane: 19 mar 2014, 07:13 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
A gdzie mostek pośredni ? Do czego używasz złącza BNC ?



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 24 mar 2014, 09:07 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 179
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Mostek pośredni jest z drugiej strony bazy. Na złącze BNC wyprowadziłem sobie sygnał z rezystora pomiarowego od OCD.


Góra
   
 

PostNapisane: 4 kwi 2014, 19:47 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 179
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Witam, postanowiłem trochę dopracować jeszcze moją DR. Narysowałem nowe wsporniki do rurek torusa.. będą aluminiowe z blachy 6mm. Całość będzie zespawana TIGiem :)
Przetwornicę Boost postanowiłem umieścić w obudowie Rack 5U. Panele będą wykonane z blachy stalowej nierdzewnej 1,5mm.

Na panelu frontowym znajdą się: 3 diody LED sygnalizujące napięcie na każdej fazie, woltomierz oraz amperomierz na każdą fazę, potencjometr do regulacji napięcia+dioda sygnalizująca poprawność pracy całej przetwornicy, włącznik podświetlenia panelu, włącznik zasilania elektroniki Tesli +dioda sygnalizacyjna, stacyjka do włączenia zasilania mocy +dioda sygnalizacyjna oraz tzw. grzybek do awaryjnego wyłączenia całości. Nie zabraknie również woltomierza oraz amperomierza DC na wyjściu przetwornicy :) .

Na panelu z tyłu obudowy będą się znajdować: 4 złącza POWERCON -dwa do doprowadzenia zasilania z sieci oraz dwa do podłączenia Tesli, bezpiecznik 3 fazowy 25A, dwa gniazdka sieciowe 230v oraz otwory wentylacyjne.
Jako że zostało mi jeszcze trochę blachy aluminiowej postanowiłem wykonać jeszcze kilka elementów: nowe mocowanie do gniazd POWERCON w Tesli, nowe podstawki pod MMC, mocowanie terminali do podłączenia uziomu etc.

Wszystko wycinane laserem, całość będzie gotowa w przyszłym tygodniu :)

Pozdrawiam.





Góra
   
 

PostNapisane: 11 kwi 2014, 18:55 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 179
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
No i jest:




Góra
   
 

PostNapisane: 11 kwi 2014, 23:49 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 298
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Ja na twoim miejscu zastosowalbym zabezpieczenie nadpradowe o charakterystyce. “C“ czyli: C 25A



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 16 kwi 2014, 11:31 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
Ja jestem ciekaw wagi i wyglądu Toploadu :D czy stalowy będzie ładniejszy od poprzedniego.
W starym Toploadzie można było by jeszcze przemalować białą plekse na srebrno (połysk) i było by już całkiem odlotowo

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 17 kwi 2014, 10:59 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 179
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
To jest aluminium a nie stal :). Można było przemalować ale dalej całość była by mało sztywna i musiał bym łączyć drutami rurki ze sobą... tutaj będzie już załatwione połączenie elektryczne... całość będzie spawana TIGiem. :D


Góra
   
 

PostNapisane: 3 mar 2015, 00:01 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 179
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Jeszcze trochę fotek z przed roku:







I jakiś tam filmik:


Boosta jeszcze nie skończyłem, była mała awaria i się spalił :) Zastanawiam się czy w ogóle jest on potrzebny, bo przy zasilaniu 3f już czuć moc :D


Góra
   
 

PostNapisane: 3 mar 2015, 11:08 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Filmik z nocy muzeum w PGE?

Awaria była :D dobrze, że nas nie poparzyło :D


Góra
   
 

PostNapisane: 3 mar 2015, 13:18 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 179
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Tak, efekt podobny do fajerwerków odpalonych w pokoju + pełno tego papieru z elektrolita ;/


Góra
   
 

PostNapisane: 19 maja 2015, 19:22 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 179
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO