Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 18 lip 2018, 17:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

PostNapisane: 8 sie 2012, 20:05 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.11.2011
Posty: 69
Pochwały: 1
Najmniej pracy będziesz miał przy toroidzie z opony od traktora pokrytej siatką ;) , jednak najlepiej wygląda taki z rurek. Giętarkę można zrobić z rolek do bram przesuwnych.


Góra
   
 

PostNapisane: 10 sie 2012, 17:13 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 179
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
MMC prawie gotowe... zostało jeszcze przymocować rezystory. :)




Góra
   
 

PostNapisane: 10 sie 2012, 18:10 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.11.2011
Posty: 69
Pochwały: 1
Przy tych kondensatorach oporniki można sobie raczej odpuścić :) .

Gdzie kupiłeś te dwie stopki do mocowania kondensatorów do podstawy?


Góra
   
 

PostNapisane: 10 sie 2012, 20:16 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 179
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Te stopki znalazłem w garażu.. są to raczej bakelitowe łączniki do konektorów oczkowych czy coś takiego..

DSC07716.JPG


Góra
   
 

PostNapisane: 16 sie 2012, 21:23 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 179
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Witam, zabrałem się za bazę.... generalnie będzie coś takiego jak na foto, tylko dystanse będą z rurek pvc i całość będzie troszkę niższa. Pierwotne jak widać będzie na 8 bocznej podstawie i rurkę będzie trzymało 8 wsporników. Pierwotne będzie stanowić 5-6 zwojów rurki miedzianej 15mm... cały obwód rezonansowy będzie połączony kablem 35mm^. Wypada jeszcze czymś tą baze pomalować.. jakieś pomysły?



Góra
   
 

PostNapisane: 17 sie 2012, 14:05 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Stolik zostanie jakos pomalowany czy lakierem bezbarwnym? Calosc bedzie siatka otoczona?


Góra
   
 

PostNapisane: 17 sie 2012, 14:08 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 179
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Stolik mam w planie pomalować czymś.. tylko właśnie nie wiem czym. Całość będzie otoczona siatką/łańcuchem.


Góra
   
 

PostNapisane: 17 sie 2012, 14:14 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Fajnie by wyglądało gdybyś lekko drobnym papierem ściernym przytarł i bezbarwnym lakierem pomalował lub na czarno dwa poziomy, a na biało nogi i pod pierwotne. Możesz też fornirem ładnie pokryć :)


Góra
   
 

PostNapisane: 17 sie 2012, 15:55 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 179
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
hmm, wymyśliłem sobie żeby zamiast rurki aluminiowej do torusa.. użyć stalowego ocynkowanego giętkiego peszla...

http://sklep.elmega.com.pl/index.php?in ... ikp=0&it=0

co sądzicie?


Góra
   
 

PostNapisane: 17 sie 2012, 20:12 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Jeżeli ten peszel jest odpowiednio sztywny to może być.


Góra
   
 

PostNapisane: 22 sie 2012, 10:28 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 179
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Wtórne mi się zepsuło.... najgorsze jest to ze na powierzchni lakieru to jest gładkie a pęknięcia są pod spodem. Myślę czy nie pomalować tego na jakiś kolor...:)

DSC08339.JPG


Góra
   
 

PostNapisane: 22 sie 2012, 11:15 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Ja bym to jeszcze raz maznoł nitro lakierem...



Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl


Góra
   
 

PostNapisane: 22 sie 2012, 11:30 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 179
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Malowałem to jeszcze kilka razy rozcieńczonym lakierem.. nic to nie daje..powierzchnia jest z zewnątrz gładka a pod lakierem są te pęknięcia. :( Pozostaje pewnie malowanie farbą żeby to zakryć albo lakierem z jakimś barwnikiem- coś w stylu zieleni spożywczej.


Góra
   
 

PostNapisane: 23 sie 2012, 19:17 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 179
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Nowe wcielenie:

DSC08350.JPG

DSC08352.JPG


Góra
   
 

PostNapisane: 25 sie 2012, 21:07 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 10.08.2010
Posty: 123
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 1
Jak dla mnie to lepiej wypadłby lakier z barwnikiem, teraz wg. mnie trochę pod taką farbą uzwojenie straciło swojego "uroku", choć zależy co komu się podoba...


Góra
   
 

PostNapisane: 28 sie 2012, 13:42 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 179
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Baza skończona :) Całość ma wysokość 67cm a kwadraty mają bok 50cm.




Proszę o koment.


Góra
   
 

PostNapisane: 28 sie 2012, 23:09 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Ladnie wyszla, dobre polaczenie kolorystyczne. Pokaz zdjecie z wtornym ;-)


Góra
   
 

PostNapisane: 1 wrz 2012, 09:18 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
No właśni9e dobre połączenie kolorystyczne.. Ciekawe jak to wyjdzie z wtórnym. Wtórne masz bardzo nowoczesne a drewno kojarzy mi się z starociami :D



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 1 wrz 2012, 10:41 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Niebieski kolor podobno oznacza duże możliwości :D wychodzi takie połączenie dwóch stylów :D


Góra
   
 

PostNapisane: 6 paź 2012, 23:00 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 179
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Mostek dokończony :D

DSC08428.JPG

DSC08437.JPG


i takie z nudów ;)

mostek xd.gif


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO