Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 21 sty 2018, 21:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

PostNapisane: 20 lip 2012, 11:49 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Myślę że polakieruję parkietolakiem bo mam go trochę.


Góra
   
 

PostNapisane: 20 lip 2012, 13:26 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 568
Pochwały: 4
Na taki projekt warto jednak pomyśleć o żywicy, po dobrym utwardzeniu można ją potem wyszlifować i wypolerować co z lakierem może być problematyczne z racji tego, że daję cienką powłokę i bardzo długo się utwardza.


Góra
   
 

PostNapisane: 20 lip 2012, 15:53 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.11.2011
Posty: 69
Pochwały: 1
EPIDIAN 53 jest bezbarwny i dosyć płynny. Po nałożeniu wystarczy zostawić obracające się uzwojenie na kilkanaście godzin i mamy idealnie gładką lustrzaną powierzchnie (teoretycznie).


Góra
   
 

PostNapisane: 20 lip 2012, 15:55 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 568
Pochwały: 4
O ile atmosfera jest bez kurzu i pyłu ; )


Góra
   
 

PostNapisane: 21 lip 2012, 22:37 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
No i oczywiście trzeba mieć jakieś doświadczenie w nakładaniu takiego lakieru epoksydowego. Niestety doświadczenia nie posiadam, więc pomaluję parkietolakiem.
Problem w tym że kupiłem półmat który nie do końca się sprawdza i nie można go używać z połyskiem podobno..... pozostaje mi wymienić puszkę na połysk.


Góra
   
 

PostNapisane: 22 lip 2012, 20:17 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Skończone! :D Całość nawinięta ręcznie bo nie mogłem dopasować paska do nawijarki :)




Pzdr


Góra
   
 

PostNapisane: 22 lip 2012, 21:01 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.07.2012
Posty: 49
d3211 napisał(a):
Skończone! :D Całość nawinięta ręcznie bo nie mogłem dopasować paska do nawijarki :)

DSC08031.JPG

DSC08032.JPG


Pzdr


Ładne wtórne.
ps. Mam takie same papcie. :)


Góra
   
 

PostNapisane: 22 lip 2012, 21:34 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.11.2011
Posty: 69
Pochwały: 1
Ile czasu schnie ten lakier?
Ostatnio lakierowałem drewniany blat jakimś domaluxem do parkietów to druga warstwa utwardzała się przez 3 dni a ostateczne utwardzenie było po tygodniu.


Góra
   
 

PostNapisane: 22 lip 2012, 21:45 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 568
Pochwały: 4
Ile kg drutu poszło na wtórne?


Góra
   
 

PostNapisane: 22 lip 2012, 21:47 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Hmm... generalnie piszą żeby drugą warstwę nakładać po 12h.. u mnie bez rozcieńczania już jest suchutka ale jeszcze do końca nie utwardzona. Kiedy malowałem wtórne do mniejszych tesli nakładałem kolejne warstwy nawet wcześniej niż po upływie 12h i nic złego się nie działo z tym że zawsze nakładam bardzo cienkie warstwy.

Drutu zostało dużo, nie wiem dokładnie ile kg użyłem ale na pewno z 4kg.

*
*
*
Co myślicie o tym moim MMC? Najbardziej obawiam się o prąd RMS.... Macie jakieś pomysły na bazę? bo na razie jest koncepcja zamkniętego pudła z elektroniką i stolika na pierwotne.... jakieś pomysły,fotki,rysunki?


Pzdr


Góra
   
 

PostNapisane: 23 lip 2012, 12:05 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 568
Pochwały: 4
A masz datasheet do tych kondensatorów? Co do bazy - każdy lubi co innego ; ) Ale ja bym się trzymał pierwotnych założeń, czyli podobnie jak w rebuildzie DRSSTC 2 Warda. Ewentualnie obudowa otwarta ale wielokątna (6 bądź 8).


Góra
   
 

PostNapisane: 23 lip 2012, 12:11 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Witam,

http://www.zez-silko.com/CustomZone/prod/4/4J6087A.pdf

ostatnia pozycja w tabelce. Tutaj jeszcze ogólne info (18str):

http://www.zez-silko.com/customZone/fil ... lecnew.pdf

Pzdr


Góra
   
 

PostNapisane: 23 lip 2012, 19:32 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.11.2011
Posty: 69
Pochwały: 1
Wszystko zależy jaki planujesz max prąd w impulsie na pierwotnym. Dla kondensatorów podany jest prąd ciągły 60A natomiast przez ileś tam us wytrzymają znacznie więcej i to ile wytrzymają jest zależne głównie od nagrzewania się i odpowiednio grubych doprowadzeń żeby się nie upaliły. To tak jak 200A IGBT przez 100us wytrzyma 1,5KA oczywiście z przerwami kilkadziesiąt ms na odprowadzenie ciepła.
Podaj jeszcze jaka będzie częstotliwość rezonansowa .


Góra
   
 

PostNapisane: 23 lip 2012, 20:36 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Frez = 35-40kHz i OCD ustawione na 1,8kA. Dżejwor w swojej dużej cewce podaje z interruptera impulsy max 50us- prąd rośnie do 1,2kA w 3 cykle przy f=40kHz. Te moje kondy mają 2cm mosiężne pady do podłączenia, wiec nie powinno być problemu bo można je poskręcać mosiężnymi łącznikami.. Poza tym są budową podobne do CDE (metalizowana folia). Jak wszyscy wiedzą (chyba) Ward ma podobne kondy w dużej DR i problemu nie ma, a mają 80Arms podobnie jak kolega Goodchild który ma MMC na 75Arms i 3kApk.

Foto Warda:




Pzdr


Góra
   
 

PostNapisane: 31 lip 2012, 13:16 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Thunder otrzymał kondy na MMC ;D... pragnę zauważyć że ta tesla ma takie samo MMC jak Thumper, nawet o 3kV więcej. :) Kondensatory poskręcałem kawałkami uciętymi z pręta gwintowanego. Po bokach będą skręcone blachą miedzianą 3mm. W bazie będą ostawione pewnie jak na ostatnim zdjęciu.

PS. cały czas czekam na wskazówki/sugestie na temat budowy.






Góra
   
 

PostNapisane: 1 sie 2012, 17:27 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.11.2011
Posty: 69
Pochwały: 1
Zacnie wyglądają te kondensatory :) . Cena pewnie też fajna.

Myślę, że masz je ze sporym zapasem. Przy f=35KHz i Ipk 1800A reaktancja dla 1,5u wyniesie 3omy. Maksymalne napięcie na mmc- 5400V. Moc odłożona w impulsie 9,7KW ;)

Ten mostek prostowniczy jest raczej zbędny przy zasilaniu z przetwornicy.


Góra
   
 

PostNapisane: 1 sie 2012, 18:33 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Do podłączenia tesli będę używał dwóch przewodów tz dwóch osobnych kabli 3 żyłowych. W tesli będą dwa powercony niebieskie które posiadają 3 styki. Dolny styk jednego i drugiego powercona będzie doprowadzał 230VAC do zasilania elektroniki sterującej, natomiast pozostałe dwa styki jednego i drugiego złącza będą zmostkowane i nimi będzie doprowadzone napięcie z przetwornicy-jednym kablem + drugim -. Mostek jest po to żeby przy zamianie wtyczek nie zasilić mostka mocy odwrotnie.


Góra
   
 

PostNapisane: 1 sie 2012, 18:46 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.11.2011
Posty: 69
Pochwały: 1
Popatrzyłem sobie na sterownik Hammera-predikter i ma on pewną wadę. Polega ona na tym,że przy zadziałaniu OCD lub interruptera sterownik blokuje się tylko przy przechodzeniu sinusoidy przez zero z ujemnej połówki na dodatnią (narastające zbocze). Natomiast nie blokuje się gdy przebieg przechodzi z dodatniej na ujemną (opadające zbocze). Skutkuje to bardzo niedokładnym ustawianiem zadziałania OCD, szczególnie jeśli prąd przyrasta w kilku (3-5) cyklach. Można to poprawić dokładając jedną bramkę X-OR.


Może zamiast tych złącz zastosuj jedno radzieckie złącze wojskowe np 5-cio lub więcej pinowe. Są dosyć tanie 10-20zł i nie zachodzi obawa odwrotnego połączenia. Mostek to dodatkowe straty mocy.


Góra
   
 

PostNapisane: 6 sie 2012, 19:10 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Mostek prostowniczy przy samym mostku tranzystorowym ma jedną wadę - pewne starty mocy. Poza tym same zalety zwłaszcza na etapie uruchamiania można się wpiąć z zasilaniem z autotrafa w samą tesle nie trzeba podpinać przetwornicy, niema ryzyka ze coś się źle podepnie itp. Jak dla mnie nie ma co się rozczulać nad ~20W traconymi na nim.


Góra
   
 

PostNapisane: 7 sie 2012, 21:17 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Hmmm, dzwoniłem i dowiadywałem się na temat usługi wyginania rurek i rezultatu nie ma. Zastanawiam się nad zrobieniem giętarki trójkątnej albo wymyśleniem jakiegoś sprytnego pomysłu na torus. Może z płaskowników :D , gęstej siatki stalowej albo dętki od traktoru :)


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 103 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO