Witam!
Dawno dawno temu, w zamierzchłych czasach, kiedy to w Polsce o SSTC mało kto słyszał, a Steve Ward pracował nad swoimi DRkami popełniłem jeden z jego projektów. Była to SSTC-1, niestety w moim wykonaniu nieudana konstrukcja. Cewkę udało się uruchomić, ale efekty były znikome, spaliłem trochę IRFów i nic poza tym

. W tamtych czasach kiepsko stałem z angielskim, a translatory nie radziły sobie wtedy z tekstami Stev'a

więc temat tylko z grubsza ogarnąłem i dałem sobie spokój.
Po doooobrych kilku latach przyszła wreszcie okazja aby kontunuować temat

Tym razem zajmuje się DRSSTC, która jest częścią projektu realizowanego na AGH przez koło naukowe "Piorun".
Wstępnie mam zamiar pobawić się w małej skali. Zaprojektowałem więc prototypową (i maksymalnie budżetową) Small DRSSTC, na której będę testował sterownik, modulację audio itd, co będzie z kolei wykorzystane w Big DRSSTC:
Sterownik: predicter + GDT.
Interrupter: tutaj jeszcze pomyślimy, w każdym razie trzeba wykonać modulację audio (tutaj chyba ATmega wkroczy do akcji).
Uzwojenie pierwotne: najprawdopodobniej rurka 5/1 miedź M1E, 7,5 zwoja +2 na zapas, płaskie, ostęp pomiędzy zwojami: 5 mm, odstęp pomiędzy wtórnym a pierwotnym 15 mm, indukcyjność około 17 uH.
Uzwojenie wtórne: średnica: 12,8 cm, wysokość 41 cm, DN2E 0,15 mm, 2300 zwoi, indukcyjność około 185 uH. Częstotliwość rezonansowa z torusem to około 80 kHz (dlatego taka wartość, ponieważ na podobnej częstotliwości będzie działać Big DRSSTC).
Torus: 12 x 40 cm pojedynczy, 2 cm pomiędzy uzwojeniem wtórnym a dolną powierzchnią toroidu.
Kondensator: pojedynczy MKP, 220 nF, 3 kVDC, 3,5 kVDC peak, 352 A peak, 18 A RMS (100 kHz), ESR (100 kHz) 4,3 mOhm więc wypada lepiej od znanych CDE a kosztuje jedynie 25 zł
IGBT: Jakieś tanie i w miarę szybkie TO-247 na min 200 A peak (bo to i tak tylko do testów)
Zasilanie: standard 325 VDC, do tego jakaś filtracja, mam sporo (chyba z 8 szt.) kondensatorów 6000 uF 350 VDC więc coś z tego się się nada, docelowo będą impulsowe RIFY
No i na koniec screen z javaTC:
To na razie tyle, czekam na wasze sugestie