Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 19 sty 2018, 08:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

PostNapisane: 12 wrz 2012, 15:06 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 10.08.2010
Posty: 123
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 1
Radiatora nie uziemiałem, i tak mam podkładki pod IGBT, które mi jeszcze nigdy nie przebiły, a predikter sprawdzałem z uziemieniem i bez, różnic nie zauważyłem. Tak w ogóle zaleca się uziemianie prediktera?


Góra
   
 

PostNapisane: 12 wrz 2012, 15:14 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Myślę że się zaleca. Ja uziemiam,Krokus,Dżejwor tak samo minimostek i wszystkie części metalowe :) Radiator powinieneś uziemić albo dać konde 100n do masy i do radiatora- tak robią w usa. http://www.stevehv.4hv.org/DR_plexi/gen ... scheme.pdf


Góra
   
 

PostNapisane: 12 wrz 2012, 15:18 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Twoja teoria jest błędna. Bo różnica w prądzie owszem będzie ale nie więcej niż 1 - 2 cykle między z wtórnym i bez ;) Nie masz możliwości odseparowania galwanicznego mostka i oscyloskopu ? hmmm ja też nie a nie przeszkadzało mi to dokonywać regulacji prediktera przy zasilaniu mostka 750!!V. Potrzebny jest 2 kanałowy albo lepiej 4 kanałowy oscyloskop i dwie sondy 1:10 albo lepiej 1:100. Gorące przewody podpinasz do biegunów mostka a krokodylki łączysz razem. Oscyloskop ustawiasz tak żeby pokazywał różnicę między kanałami ;) i możesz sobie nawet 700V wpuścić ale wtedy już obowiązkowo dobrej jakości sondy 1:100 ja mam testec-a do 2.5kV ale do 320DC spokojnie starczą zwykłe 1:10 należy tylko uważać bo potencjał obudowy oscyloskopu może się okazać dziwny. Przebieg na GDT i przebieg na wyjściu mostka to 2 różne światy które nie mają ze sobą praktycznie nic wspólnego. Jeśli chodzi o wyładowania miedzy pinami tranzystorów - owszem nie jest możliwe żeby 300V przebiło taki dystans w powietrzu ale nie jest niemożliwe żeby pojawiło się tam kilka kV ;) Policz sobie przy czasie spadek napięcia na MMC przy twoim prądzie pojemności i częstotliwości ;) i nie dziw się że wyszło w kV :) Wszystkie elementy metalowe i wszystkie masy TRZEBA uziemić. Czemu ? a no temu że są kondensatorami i potrafią się naładować do nastu kV w skutek wiszenia w powietrzu które jest silnie zjonizowane przez iskry. Nie wiem czy zauważyłeś że wszystkie metalowe przedmioty potrafią w pobliżu pracującej tesli kopać.


Góra
   
 

PostNapisane: 12 wrz 2012, 15:49 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 10.08.2010
Posty: 123
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 1
No i właśnie brakuje mi tego trzeciego kanału w oscyloskopie, żeby móc obserwować mostek przez pomiar różnicowy i jednocześnie sygnał z CT. Dlatego pisałem, że bez separacji ani rusz albo jest jeszcze drugie wyjście takie jak specjalna aktywna sonda wysokonapięciowa (mamy takie na 30 kV) ale to już tylko do dyspozycji w lab na uczelni. SKMy jeszcze w drodze więc do tego czasu coś się wykombinuje.


Góra
   
 

PostNapisane: 12 wrz 2012, 16:51 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Nie musisz widzieć prądu wystarczy że widzisz napięcie. Ja tak na początku regulowałem - niema szpili znaczy że jest dobrze :)


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO