IRFP460 napisał(a):
5. Myślicie, że ten schemat jest "wystarczająco dobry" do replikacji?
Nie. Zadajesz pytania na które padła już odpowiedź.

To jedna z najgorszych możliwych implementacji, o takich układach było już mówione tutaj:
drsstc/male-drsstc-na-polmostach-t500.htmlAle przypomnę:
-Sprzężenie pobierane z rezonatora - w DRSSTC jest to niedopuszczalne. Gwarantuje nam, że sterownik będzie niedostrojony do pierwotnego obwodu rezonansowego, a to znów gwarantuje że klucze będą ostro obrywać.
-Brak ogranicznika prądowego - nie mamy kontroli do jakiej wartości może narosnąć prąd w obwodzie pierwotnym (a przy szeregowym obwodzie LC jak tutaj może bez problemu osiągnąć gigantyczne natężenia), nic nie zabezpiecza kluczy przed zniszczeniem w takim wypadku... Jedyne co ogranicza tutaj prąd to interrupter, a to nie jest żadne ograniczenie (raczej liczenie na farta)... Troszkę za daleko przekręcisz potencjometr interruptera lub prąd z nieprzewidzianych przyczyn zacznie narastać szybciej niż zwykle i... *bum*
-Brak jakiegokolwiek mechanizmu do kompensowania opóźnień na driverze i kluczach. Dalsze pogorszenie warunków pracy tranzystorów.
-Prymitywny interrupter bez zabezpieczeń, raczej nie polecam w DR.
Z resztą, popatrz na ten układ i pomyśl.
To w ogóle nie jest sterownik DRSSTC. To najzwyklejszy sterownik SSTC podczepiony do mostka z pierwotnym obwodem LC...
Cały pomysł to pomyłka, a działanie tego wynalazku opiera się na "farcie". Zero należytej kontroli nad pierwotnym obwodem rezonansowym, możesz tylko mieć nadzieję że prąd i szpile nie unicestwią mostka. Tranzystory są katowane i prędzej czy później padną, a efektywność całości jest kiepska.
IRFP460 napisał(a):
1. Jaką funkcję pełnią tu na półmostku D3 i D4 i czym w ogóle one są?
3. Rozumiem, że autor zastosował prostownik jednopołówkowy aby ograniczyć moc, ale dlaczego jest tam aż 5 1N5408?
1 Transile... Do czego służą masz w sieci.
3 Dioda jak dioda. Trochę słaba, ale od biedy ujdzie.
IRFP460 napisał(a):
Jak widać całość jest dość prosta, zwłaszcza jak na efekty jakie otrzymał autor. Schematy podobają mi się również dlatego, że większość elementów już mam...
Powtarzam nie wiem który raz... DRSSTC może być albo prosta i tania, albo działać stabilnie, efektywnie i nie palić kluczy. Albo albo, jedno z drugim wzajemnie się wyklucza.