Witam
Po dłuższej lekturze, przeglądaniu kilku projektów i tematów na forum, czuję się na siłach aby rozpocząć budowę średniej DR'ki. Jeżeli chodzi o parametry to wzorowałem sie tym projektem:
http://kaizerpowerelectronics.dk/tesla- ... -drsstc-i/Natomiast ja to widzę tak:
Standardowo czyli Predikter + pełny mostek Zasilanie z sieci więc 325V DC przewiduję też Audio modulację
MMC: 0.45 μF
Pierwotne: 9 uzwojeń z miedzianej rurki ∅ 10 spirala (i tu mam pytanie które rozwiązanie
jest lepsze standardowo nawinięta cewka czy spirala?)
Wtórne : 2880 uzwojeń drut nawojowy ∅ 0.25 (Wystarczy taki czy większy?) nawinięte na
rurze kanalizacyjnej ∅ 160
Torus zrobię z elastycznej rury aluminiowej ∅ 130, średnica zewnętrzna torusa D=750mm
zamierzam go potem gipsować i obkleić taśmą aluminiową co sądzicie o takim rozwiązaniu ?
Poniżej wyniki z kalkulatora :
A teraz kilka dodatkowych pytań:
1) Czy ten odczep na 4 uzwojeniu pierwotnego jest w porządku? czy jednak zmienić parametry
2) Jest jakiś kalkulator do prądu w DRSSTC czy samemu liczyć ?
3) Wiem że do doboru tranzystorów potrzebny jest prąd ale może już macie coś do polecenia?
Za wszelką pomoc z góry dziękuję i przepraszam za tylu razową zmianę koncepcji bo już kilka razy pisałem na forum za każdym razem o czymś innym ale teraz już jestem pewny ale przed rozpoczęciem budowy wole zapytać was o zdanie żeby jeszcze coś pozmieniać