Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 5 gru 2023, 00:35

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

PostNapisane: 27 gru 2015, 19:27 
Pochwały: 1
Z uwagi na to, że będę niedługo chciał uruchomić prediktera, jak i resztę swojego drsstc to chciałbym się zapytać o kilka rzeczy osób, które mają już doświadczenie praktyczne na tym polu:

- Czy przypadkiem tu gdzie jest zaznaczone nie ma błędu z tego pliku, gdzie można pobrać sobie schemat i pcb?

- Jakiej mocy (VA) powinien być transformator zasilający pod prediktera?

- Czy układ 74AC109 może być zamiast 74AC109N bo to ostatnia rzecz, której nie mam, a jedynie na ebayu jest ten piewszy.

- Czy pod półmost zasilany z sieci wystarczą IGBT pod 600V czy lepiej, bo takie mam, czy lepiej zainwestować w IGBT 1200V ?

- Czy te dwa drivery UCC37322/21 spokojnie sobie poradzą z wysterowaniem dwóch IGBT w obudowie TO247, a w dalszym horyzoncie z czterema w pełnym moście, czy będzie trzeba dorabiać jakiś mocniejszy gate driver?

- Czy dobrze zauważyłem, że pomiar prądów z przekładników do prediktera odbywa się tylko z obwodu pierwotnego? Zatem na obwodzie wtórnym jak mierzy się prąd, czy gdzieś wątek zgubiłem?

- Przy nawijaniu przekładników ile średnio zwojów zalecane jest przy półmostku na TO247, może ktoś przerabiał to i niewiem ile w takiej sytuacji można się spodziewać napięcia na wyjściu, a tak trochę boję się strzelać na oślep i upalić bramki komparatorów, które trochę kosztują.

- Ewentualnie inne uwagi na co szczególnie uważać przy uruchamianiu.

PostNapisane: 27 gru 2015, 19:59 
Administrator
Pochwały: 5
Thor napisał(a):
- Czy przypadkiem tu gdzie jest zaznaczone nie ma błędu z tego pliku, gdzie można pobrać sobie schemat i pcb?

Nie.

Thor napisał(a):
- Czy układ 74AC109 może być zamiast 74AC109N bo to ostatnia rzecz, której nie mam, a jedynie na ebayu jest ten piewszy.

To ten sam układ...

Thor napisał(a):
- Czy pod półmost zasilany z sieci wystarczą IGBT pod 600V czy lepiej, bo takie mam, czy lepiej zainwestować w IGBT 1200V ?

Przy zasilaniu z 325VDC klucze na 600V starczą spokojnie.

Thor napisał(a):
- Czy te dwa drivery UCC37322/21 spokojnie sobie poradzą z wysterowaniem dwóch IGBT w obudowie TO247, a w dalszym horyzoncie z czterema w pełnym moście, czy będzie trzeba dorabiać jakiś mocniejszy gate driver?

A to już zależy od ładunku bramek i częstotliwości. Powinny starczyć, ale przy dużych f mogą się grzać (obudowa DIP kiepsko odprowadza ciepło).
Thor napisał(a):
- Czy dobrze zauważyłem, że pomiar prądów z przekładników do prediktera odbywa się tylko z obwodu pierwotnego? Zatem na obwodzie wtórnym jak mierzy się prąd, czy gdzieś wątek zgubiłem?

Dla sterownika ma znaczenie jedynie przebieg pierwotnego obwodu rezonansowego, na wtórnym nic się nie mierzy.

W ogóle "półmostek na TO-247" nie mówi nic. Planowana częstotliwość, prąd pierwotnego, model kluczy i reszta?

Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w

PostNapisane: 27 gru 2015, 20:24 
Też domyślam się, że prąd tutaj gra istotną rolę by coś wyliczyć, ale jestem w czarnej D. pod tym względem, gdyż pierwszy raz się zabieram za ten projekt.
Co do cewki to będzie pracować na częstotliwości około 44 khz i bardzo mnie zaskoczyła taka niska częstotliwość dla cewki o wymiarach 10x45 cm nawijana drutem 0,18 mm bez torusa jeszcze.
Częstotliwość wyładowań max 300 bps z interuptera.
Moc pobierana od 50 - 150 W (średnio 70 wat)

PostNapisane: 31 sty 2016, 20:58 
Mam pytanie odnośnie diody 109 na samym dole. Dlaczego jest w odwrotnym kierunku niż w oryginale?

PostNapisane: 1 lut 2016, 17:06 
Jest na forum ktokolwiek chętny pomóc?

PostNapisane: 2 lut 2016, 17:48 
A też robisz prediktera? Na jakim etapie utknąłeś?

PostNapisane: 3 lut 2016, 22:26 
Moderator
Pochwały: 2
Schemat prediktera który jest zamieszczony na forum jest dobry. Oryginalny schemat na który trafiłeś jest nieaktualny.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]