Witam i pozdrawiam wszystkich forowiczów!
Już od dłuższego czasu badam temat cewek tesli oraz ich rodzaje, gdyż niesamowicie mi zaimponowały. Od kąd je odkryłem, myślałem o zbudowaniu własnej

. Może DRSSTC nie wydaje się być dobrą jak na pierwszą w życiu (przynajmniej ja tak uważam), lecz budowa wersji z iskrownikiem nie za bardzo mi odpowiada. Przechodząc już do głównego wątku mam dla was kilka pytań i próśb.
1.Do czego służy predikter?
Przypuszczam, iż jest to układ, który jest odpowiedzialny za wysyłanie impulsów tu uzwojenia pierwotnego.
2.Jaka jest różnica między uzwojeniami zestrojonymi na np. 80kHz, a 300kHz? Czy zmienia to moc, rodzaj wyładowań lub różnica jest przy doborze komponentów (np. IGBT)
3.Czym różni się cewka na pół-mostku, a pełnym-mostku?
4.Czy moglibyście podać mi jakiś gotowy, sprawdzony schemat oraz może opis budowy? Interesuje mnie cewka o rozmiarze nie przekraczającym 1m.
I na koniec: czy macie dla mnie jakieś rady podczas budowy? Jakby ktoś pytał, jakie jest moje doświadczenie z elektroniką, to z góry odpowiadam: elektronika to moje hobby i nigdy nie uczyłem się w żadnej szkole związanej z elektronika. Znam podstawowe zasady i typowe elementy pojawiające się w wielu projektach. Od roku bawię się z arduino.
Z góry bardzo dziękuje wszystkim, którzy zechcą poświęcić czas i pomóc komuś tak zielonemu jak ja