Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 18 lip 2018, 17:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna strona

PostNapisane: 2 lis 2010, 20:00 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
Witam właśnie zacząłem konstruować małą dr'ke
jak na razie do końca daleko ale warto zacząć od planów.

Wtórne - stosunek 1/4 70mm średnica 280 cm wysokość DNE 0,11
Pierwotne - jeszcze brak koncepcji
MMC - 26,4nF 6kV (z kodów 10nF 2000V MKP)
Sterowanie - wciąż projektuje takowy wynalazek który jest oparty o sterowanie długoościści impulsu
Pełen Mostek - ? :)
Filtr zasilania- 2200uF


MMC
Obrazek


Mostek jeszcze nie skończony wymagający lekkiej reorganizacji i wlutowaniu pozostałych elementów
Obrazek


Całość mniej więcej tak będzie wyglądała.
Obrazek

Pozdrawiam HV'towców


Góra
   
 

PostNapisane: 2 lis 2010, 22:29 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Trochę cienki ten drut jak na DR. Co to za element w TO220 przy każdym miejscu na tranzystor ? Jakie tranzystory planujesz zastosować ? Do sterowania tradycyjnie proponuje predikter :P To GDT może przebić. jaki materiał rdzenia zastosowałeś ? Trochę cienkie masz ścieżki prądowe nawet w takiej małej z 200-300A popłynie w impulsie. No i strasznie długie połączenia prądowe.


Góra
   
 

PostNapisane: 3 lis 2010, 00:33 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
A widzi kolega :D no właśnie dlatego napisałem ze mostek wymaga reorganizacji :)
pod druk wlutuje miedziane blachy i będzie grało. Element TO220 to szybka dioda MUR obecnie będzie tam transil :)
GDT wymaga modernizacji (ilość zwoi , wielkość rdzenia i jak już kolega zauważył izolacyjność ) mam już kupione nowe wiec tym się nie martwię
Zapewne jak już wywnioskowałeś miał być to kolejny mostek do SSTC ale zdecydowałem ze przebuduje to i zrobię dr'ke
A co do połączeń prądowych, chyba w normie około 7cm no ale zawsze da się zrobić PCB w 2giej edycji :D wiec to tez nie problemik :)


Góra
   
 

PostNapisane: 3 lis 2010, 16:15 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Pod takie parametry radze nie schodzić z mocą transili poniżej 3KW, radze połączyć szeregowo cztery sztuki 1.5KE 110V unipolarne jako jeden transil na schemacie mostka, więc nowa pcb jednak jest konieczna. Żadne połączenia równoległe transilów w gre nie wchodzą. Każdy transil ma inny czas reakcji i zareagowania. ZAWSZE !
Więc jeden przyjmie całą szpile "na klate" i się posypie mostek :)



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 3 lis 2010, 19:23 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Przede wszystkim to nie stosować wardodrivera i problemu szpil nie będzie. Łączenie transili równolegle niema sensu.


Góra
   
 

PostNapisane: 3 lis 2010, 21:53 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
No wiec niebawem zaprojektuje nowe pcb pod mostek , aktualnie siedzę nad filterm sieciowym no i kończę projektować sterownik.
Tranzystorki jakie upatrzyłem na mój mostek to --- STGW40NC60V


Góra
   
 

PostNapisane: 3 lis 2010, 22:56 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Całkiem fajne tylko nie zapomnij ultraszybkich diod dodać równolegle bo niestety w obudowie niema takowych :/ W DRSSTC diody te powinny być na radiatorze razem z IGBT i daj dobre przekładki izolacyjne najlepiej ceramiczne bo znane mi są przypadki przebicia silikonów - potencjał tranzystora względem radiatora może być całkiem spory.


Góra
   
 

PostNapisane: 4 lis 2010, 19:36 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
Diody ostatnio kupiłem z myślą o klasie E ale nie będą się nadawały 8sztuk HFA08PB60
8A 600V 18ns .. chyba żeby do DRki po 2 szt. łączyć hmm
A co do radiatorów ostatnio rozebrałem 4ry upsy wiec zapas radiatorów małych i dużych całe multum , sadzę ze dałbym osobno na radiatory diody


Góra
   
 

PostNapisane: 23 lis 2010, 17:01 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
Obrazek

W międzyczasie skonstruowałem interruptor
funkcje:
- Standartowy interruptor
- Burst mode
- Audio mod z sterowaną długością impulsu (single shot) oraz gainem wejścia audio
- Sygnalizator niskiego i wysokiego poziom akumulatora (bo zamiar jest taki żeby wsadzić w pudło również mały akumulator żelowy)

Niema tu jeszcze odwracacza fazy i nadajnika światłowodu ale to wszystko znajdzie się na innej płytce :)

PS. najlepsze jest to z tego ze wszystkie części są z odzysku i nic nie kosztował mnie ten interruptor xD

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 23 lis 2010, 20:07 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Hm, płytka fajna, ale stabilizatory się kładzie po to by wstawić taki radiatorek:


O jakim odwracaniu fazy mówisz? Jestem ciekawy jak interruprER wygląda i jak zrealizowałeś audio modulacje. W DRSSTC jest taki wzór na prąd w pierwotnym:
3add0ab352a43691cf6576d58491261b.png


Odsyłam tutaj: http://wiki.4hv.org/index.php/Dual_Reso ... Tesla_Coil

Podając ten wzór chciałbym zaznaczyć że wypełnienie i częstotliwość przebiegu z interruptera nie może być obojętna i nie są to wartości z kosmosu. Ja proponuje nie przekraczać wypełnienia większego niż 10% choć i te 10% to jest za dużo :roll: Tak więc proponuje zwrócić uwagę na realizacje modulacji audio, sprawdzenia czy te 10% nie będzie przekraczane i stabilność takiego modulatora.

Pozdrawiam ;)



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 23 lis 2010, 20:21 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
a nie prościej jest użyć cd4538 który będzie sterował długością cyklu ? ja właśnie buduje taki kontroler tranzystorów mocy by sam regulował ilość cykli poprzez skrócenie czasu ONtime. powinien zmniejszyć też prąd (tak tez wynika z wzoru który podałeś) . no ale zawsze można było by tego patentu użyć do interruptora.

No a z tym odwracaniem fazy to mi się już wybrzdąkało chodziło mi o odwrócenie cyklu interruptora
http://uzzors2k.4hv.org/projectfiles/pl ... 20SSTC.GIF
Coś jak na tym schemacie

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 23 lis 2010, 20:38 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Przede wszystkim to typowej modulacji AUDIO nie da się zrobić na drsstc z kilku powodów. Po pierwsze najważniejsze 10% wypełnienia to jest bezpieczna górna granica a absolutne maksimum którego przekroczenie grozi wybuchem to zwykle około 15%. Po drugie DRSSTC to jest taki dziwny stwór którego nie można zatrzymać w dowolnym momencie można to zrobić TYLKO w zerach prądu w pierwotnym - spróbujesz w innym momencie - idziesz do sklepu po nowe IGBT. Co w zasadzie oznacza że przy 7 cyklach możesz regulować prąd od 0 do maksimum w 14 krokach. Druga sprawa zabawy z PLL w DRSSTC gorąco odradzam ale jak chcesz to kombinuj.


Góra
   
 

PostNapisane: 23 lis 2010, 20:56 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
To nie PLL sam zobacz co wymodziłem po prostu układ ma za zadanie wypluć sygnał z interruptora tylko o takiej długości jak mu ustawisz (tzw one shot)


Obrazek


Góra
   
 

PostNapisane: 23 lis 2010, 21:04 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
OK ale dalej nie widzę synchronizacji przełączania z prądem w pierwotnym która to jest niezbędna w DR (sławetny 74HC109)


Góra
   
 

PostNapisane: 24 lis 2010, 07:55 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
to w dalszej części schematu.
No ale wróćmy do tematu dlaczego niby podstawowa audio modulacja jaką używa CTC nie może być ?
reguluje długość pulsu przecież i według mnie powinno działać.
Pod spodem symulacja komputerowa na prymitywnym programie (później sprawdzę to na oscyloskopie)

Obrazek


Góra
   
 

PostNapisane: 24 lis 2010, 18:23 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Ok przeanalizuj sobie co należy zrobić żeby iskra zagrała pełnym pasmem - wytworzyć przebieg o stałej wysokiej częstotliwości najlepiej ponad akustycznej czyli więcej jak 22kHz w praktyce potrzeba co najmniej 40kHz. Wypełnienie tego przebiegu musi się zmieniać w takt amplitudy przebiegu audio - tak jak we wzmacniaczu pracującym w klasie D. Takim przebiegiem należy następnie zmodulować wyładowanie. Da się to pięknie zrobić na SSTC które można wyłączyć w dowolnej chwili. Efekt jest taki jak oczekujesz czyli głośnik palzmowy. To co ty proponujesz to zmiana kształtu przebiegu z analogowego na prostokątny. To nie zagra ani na SSTC ani na DRSSTC dlaczego ? a no dlatego że taka zamiana to nic innego jak ekstremalne przesterowanie sygnału - uzyskasz pierdzenie w takt basu a nie muzykę - w przypadku podania pełno pasmowego audio. Miało by to jakiś sens gdybyś podawał sygnał generowany przez jakiś instrument klawiszowy przy czym nie można wciskać więcej niż 1 klawisz naraz. Drugi powód czemu to nie zagra na drsstc jest opisany wyżej - wypełnienie będzie się zmieniać skokowo co pół cyklu. DR zwykle pracują na 7-8cyklach więc będziesz miał 14-16kroków zmiany przy czym długość a co za tym idzie głośność iskry zmienia sie dość nieliniowo ze wzrostem ilości cykli czyli np przez pierwsze 4cykle niema nic potem w 3 kolejnych iskra rośnie od 0 do max z bardzo dużym skokiem. No i wreszcie po ostatnie nie radzę podawać więcej jak 1kHz na interrupter ponieważ zauważ że ze wzrostem częstotliwości interruptera rośnie wartość skuteczna prądu która nie może przekroczyć wartości maksymalnej dla twoich IGBT bo będzie głośne BUM ;)


Góra
   
 

PostNapisane: 24 lis 2010, 20:23 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
teoretycznie tak twierdzenie shanona określa to żeby wygenerować dźwięk o częstotliwości f potrzebna jest częstotliwość próbkowania 2*f + (f) filtra z tąd te 1 dziesiętna khz w częstotliwości próbkowania 44,1khz :)
Co do schematu tak fakt akordów układ nie wygeneruje i puszczenie pełnego pasma da jakieś pierdzenie ale mi wystarcza pojedynczy dźwięk 1polifoni :) Pieknie bedzie brzmiało po podłożeniu takowej muzyki tak zwanych arepigratorów
http://www.vengeance-storage.com/www.vengeance-sound.de%20-%20Analog%20Meltdown%20-%20Pulse%20Soundset%20by%20Manuel%20Schleis.mp3

dlaczego wypełnienie ma sie zmienić co pół cyklu przy pojedynczej częstotliwości podanej na interruptor np 4khz ??
hmm jeśli dobrze rozumiem to wystarczyło by przez pierwsze 3 cykle pościć sygnał o częstotliwości rezonansu a kolejne 3 to modulacja audio by nie było różnicy w "głośności" ??

Interruptor działa na sstc, fakt ze drki nie da sie zatrzymać od tak ale wydaje mi sie ze ta synchronizacją by wyłączyć sygnał w odpowiednim momencie jest realizowane w układzie 74HC109

PS.
według mnie tak to będzie działało w mojej wersji (bynajmniej w sstc)

Obrazek

Ale jeśli sie mylę to proszę o poprawkę no i chciałbym wiedzieć w takim razie jak realizowane to jest w drce sam blok algorytmu co i w jakich kolejnościach sie odbywa.

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc


Góra
   
 

PostNapisane: 24 lis 2010, 21:28 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
W sstc owszem możesz zrobić efekt grania całym pasmem audio ale potrzebujesz płynnie zmieniać ilość energii dostarczanej do wyładowania i nie trzeba specjalnie kombinować wystarczy TL494 na dr nie wyjdzie bo nie masz możliwości płynnej zmiany mocy tylko skokową. Twoje rozumowanie nie jest dla mnie do końca zrozumiałe po co sobie zawracasz głowę sygnałem analogowym żeby odzyskać z niego informacje o nutach jeżeli możesz ją pozyskać bezpośrednio z pliku midi albo ze strumienia midi wychodzącego z kompa/dowolnego instrumentu posiadającego wyjście midi i uzyskać taki efekt:


Góra
   
 

PostNapisane: 24 lis 2010, 22:00 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
wszystko ładnie tylko nie mam ani jednego schematu ani pomysłu na taki interruptor , wiem ze kiedyś ludzie przerabiali commodore c64 na taki zabawki (syntezatory midi) ale to za bardzo rozbudowane było pozatym części trudno dostępne są...

kiedyś widziałem coś na attiny2313 ale tez nie jestem przekonany do samego działania tego interuptora.


Góra
   
 

PostNapisane: 24 lis 2010, 22:46 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Ja właśnie taki buduję ... a nawet dwa więcej szczegółów masz w dziale elektronika ogólna. Co do działania podstawowa wiedza z zakresu programowania i zrobisz. Planuję udostępnić ten interrupter tutaj jak go skończę. Bez mikrokontrolera wyjdzie ci xenosonic który łagodnie rzecz ujmując nie brzmi. Wszyscy robią na uC wystarczy go totalnie odseparować od środowiska zewnętrznego (zasilanie z baterii porządna aluminiowa pucha i światłowód do tesli) i można się bawić bez obawy o zwiechę.


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO