Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 18 lip 2018, 17:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2

PostNapisane: 1 gru 2015, 17:49 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 168
Lokalizacja: Warszawa
To co tak sobie można od tak czyjeś pomysły kopiować i jeszcze sprzedawać, jeśli to autorski projekt?
A ten U.D. 2.7 jest lepszy czy gorszy od prediktera?


Góra
   
 

PostNapisane: 1 gru 2015, 17:56 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 555
Pochwały: 2
Nie można, jednakże Chińczycy trochę inaczej niż my rozumieją prawa autorskie...

Ani lepszy, ani gorszy. Jest podobny a zarazem inny. Nie da się odpowiedzieć na tak zadane pytanie. :D To jednak w dużej mierze kwestia gustu.
W chwili gdy powstał Predikter, U.D. był maszynką do palenia IGBT. Obecnie nie ma jakiejś rażącej różnicy.

Osobiście wolę - i polecam - predi.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 7 gru 2015, 16:09 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 168
Lokalizacja: Warszawa
Zauważyłem, że niektórzy zasilają półmostek z podwajacza napięcia, żeby mieć 320V.
Czy to rozwiązanie może być alternatywą dla pełnego mostu?


Góra
   
 

PostNapisane: 19 gru 2015, 16:48 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 555
Pochwały: 2
Kiepski pomysł, niepotrzebne katowanie tranzystorów. Lepiej pobawić się szybkością narastania prądu i czasem trwania cyklu.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 20 gru 2015, 20:19 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 179
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
LM7171 w TME jako LM6171. Ten drugi scalak szukaj na allegro.


Góra
   
 

PostNapisane: 26 mar 2016, 07:05 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 168
Lokalizacja: Warszawa
Na TME ukazał się nowy układ tego typu, więc chyba nada się bez problemu?
http://www.tme.eu/pl/details/sn74hc109n ... struments/


Góra
   
 

PostNapisane: 26 mar 2016, 11:23 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 555
Pochwały: 2
To zwykły 74HC109, tyle że produkcji TI. Należy jednak pamiętać, że seria 74HC jest wolniejsza od użytych w predikterze 74AC.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 26 mar 2016, 14:17 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 168
Lokalizacja: Warszawa
Do 150 khz fres. chyba da radę?


Góra
   
 

PostNapisane: 30 mar 2016, 15:10 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 555
Pochwały: 2
Wersja HC powinna wystarczyć jako zamiennik. ;)



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 31 mar 2016, 19:31 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 179
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Ja mam u siebie chyba HCT.


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO