Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 20 wrz 2018, 01:44

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 

PostNapisane: 8 lut 2018, 21:24 
Dołączył(a): 09.01.2018
Posty: 9
Witam wszystkich jestem tutaj nowy więc powiem kilka słów o sobie :-)

Elektroniką zajmuję się od kilku lat jednak około rok temu natchnęło mnie na budowę tesli. Jako pierwszą konstrukcję chciałem zbudować jakieś SGTC ale jak to zwykle ja zacząłem od wrzucenia się na głęboką wodę. Kilka miesięcy temu zacząłem budowę DRSSTC. Wszystko ładnie pięknie do czasu aż w miarę dokładnie dobrałem kondensatory od rezonansu po stronie pierwotnej. Wcześniej roboczo było wrzucone 1u a teraz jest 23.5n i nonstop palę tranzystory. Tesla pracuje na około 375kHz. Zauważyłem że z feedbackiem jest problem i zastanawiam się czy nie jest to problem ze rdzeniem. Do nawinięcia trafa feedbackowego użyłem rdzenia 3E25 tak jak do GDT i zastanawiam się czy był to dobry wybór. Może ktoś kto budował teslę ma jakieś złote rady odnośnie rdzenia do feedbacku.
Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 9 lut 2018, 00:19 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
Jest dużo porad na forum wystarczy przeczytać dowolny wątek o DRSSTC i z każdego tematu można deko wiedzy wyciągnąć. Złotych rad niema i powiem szczerze że DRSSTC wcale nie jest dobre na start.
Musisz podać dużo więcej danych może jakieś zdjęcia z konstrukcji itd. aby można było dobrze ocenić co jest nie tak.
Jeśli palą się klucze to dlaczego myślisz że chodzi o feedback ?
Ja bym patrzył na prąd w obwodzie oraz na długość czasu włączenia i tu najpierw był pewien że jest wszystko ok.
jakie klucze dobrałeś do konstrukcji ?

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 10 lut 2018, 20:43 
Dołączył(a): 09.01.2018
Posty: 9
Tranzystory to IRFP460 całość jest zbudowana w pełnym mostku.
Tesla pracuje na 340kHz. Wszystkie oscylogramy zostały zrobione przy podaniu 1kHz na interrupter i podaniu z autotransformatora ok 50VAC.
Obudowa pochodzi z czasów gdy zaczynałem się zajmować elektroniką i nadużywałem ciepłego kleju. :D Proszę o wyrozumiałość.
Przy podaniu około 140VAC z autotransformatora mosfety się poddają. :(
Po rozwiązaniu problemu z dymiącymi mosfetami mam zamiar przerobić płytkę, usunąć kostki i dać o wiele grubsze kable.
Przerobiłem feedback, teraz działa o niebo lepiej tzn przewinąłem ze 10:100 na 1:100. Myślę że do mosfetów trzeba jakieś snubbery dorzucić bo jak jest pomiędzy D i S widać gołym okiem. Wie ktoś jak wyliczyć pojemność snubberów jeśli chodzi o teslę ?


Komentarz: Tesla


Komentarz: Środek tesli


Komentarz: GDT


Komentarz: pierwotne GDT


Komentarz: Przebieg na jednym z mosfetów podczas pracy pomiędzy D a S


Komentarz: Przebieg na jednym z mosfetów podczas pracy pomiędzy D a S (przybliżone)


Komentarz: Sonda oscyloskopu luźno w powietrzu Sonda oscyloskopu luźno w powietrzu V1


Komentarz: Sonda oscyloskopu luźno w powietrzu Sonda oscyloskopu luźno w powietrzu V2


Komentarz: Sonda oscyloskopu luźno w powietrzu Sonda oscyloskopu luźno w powietrzu V3


Komentarz: Wyjście GDT (przy obciążeniu mosfetami)


Komentarz: Wyjście GDT (przy obciążeniu mosfetami)


Komentarz: Wyjście GDT (przy obciążeniu mosfetami)

Góra
   
 

PostNapisane: 11 lut 2018, 00:46 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
No wiec od początku teraz zupełnie inaczej można porozmawiać :)
Co do konstrukcji eee nie przyczepiam sie sam nieraz spinam coś od niechcenia.
Pierwsza z rzeczy DRSSTC na mosfetach ona niema prawa działać. Nawet jeśli założę że tesla operować będzie na prądzie 40A (bez szału) to wychodzi mi że moc strat odłożona na mosfecie wyniesie 432W. Gwarantuje że wyleci w powietrze gdyż nota katalogowa mówi o tym że maksymalne straty jakie uniesie to 280W. Oczywiście nie doliczam że DRSSTC pracuje w bursie gdzie jeszcze bardziej klucz się nagrzewa gdyż nie jest w stanie oddać tak szybko ciepła z struktury.
Druga z rzeczy kondensatory odprzęgające lepiej dobrać eksperymentalnie , liczenie ich wcale w takich konstrukcjach troszkę niema sensu. Założył bym 1uF na każdą gałąź pół mostka i po problemie.
Trzecia rzecz Dlaczego sygnał z transforma Bramek jest taki dziwny , jakby miał ogromy czas martwy ? co tam jest grane w samym sterowaniu kluczami ?
Przebieg na kluczach chyba ma 50% wypełnienia a na żadnym plocie z oscyloskopu nie widzę sygnału z GDT który ma % wypełniane.
Może to sygnał z interruptora a nie z GDT ?

Czwarta rzecz to co pokazuje zdjęcie " Przebieg na jednym z mosfetów podczas pracy pomiędzy D a S " jest tragiczne w zasadzie wcale bym się nie zdziwił jeśli były by tam duże zwarcia skośne. Jak bardzo gorący jest radiator po pracy przy 30V przez minute ?

DRSSTC powinna pracować na więcej jak 1:100 bo dla 100A(primary) masz ciągle na wyjściu 1A to jest dużo.

Może to nie jest DRSSTC ? tylko SSTC ?

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 11 lut 2018, 15:51 
Dołączył(a): 09.01.2018
Posty: 9
Konstrukcja działa na takiej zasadzie jak OneTesla. Zastanawiam się nad zmianą MOSFET-ów na IGBT-y. Jak tylko znajdę chwilę to zacznę eksperymentować ze snubberami. Radiator nawet po dłuższej pracy (przy podaniu 100V) nagrzewa się najwyżej o kilkanaście stopni. Bardzo mnie to zdziwiło ale mógłbym użyć znacznie mniejszych radiatorów a przy krótszej pracy mogły by być nawet chłodzone pasywnie. Zdjęcia które dodałem to rzeczywiście oscylogramy z GDT. Postaram się w najbliższym czasie dodać jakiś filmik na którym widać jak moja tesla pracuje.
Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 13 lut 2018, 23:43 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
No tak tylko "ŁAN-TESLA" nie jest oparta o MOSFETy :). Jej punt pracy to bodajże około 200Ap-p.
Aaaa z tym ciepłem to głupie pytanie napisałem, zapytałem o ciepło równocześnie mając w pamięci że nie nadąża go oddawać. Wiec co ma się nagrzać :P
To ciepło jest gigantyczne tylko w bardzo krótkim czasie mimo to na tylko długo że uszkadza strukturę mosfeta.


Góra
   
 

PostNapisane: 15 lut 2018, 08:04 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 172
Lokalizacja: Warszawa
Konstrukcja One Tesla nie zapewnia niestety przełączenia w zerze prądowym, tam tylko przerzutnik D pilnuje tego by zawsze były pełne paczki. Część mocy to półmostek, zaś cewka u nich jest małych wymiarów, stąd dlatego to chodzi. Do tego tylko IGBT się nadaje no i musiałbyś przerobić konstrukcję na półmostek, albo zmienić sterowanie...


Góra
   
 

PostNapisane: 15 lut 2018, 12:23 
Dołączył(a): 09.01.2018
Posty: 9
Thor napisał(a):
Konstrukcja One Tesla nie zapewnia niestety przełączenia w zerze prądowym, tam tylko przerzutnik D pilnuje tego by zawsze były pełne paczki. Część mocy to półmostek, zaś cewka u nich jest małych wymiarów, stąd dlatego to chodzi. Do tego tylko IGBT się nadaje no i musiałbyś przerobić konstrukcję na półmostek, albo zmienić sterowanie...


Przez zmianę konstrukcji masz na myśli wpakowanie do tesli prediktera lub UDriver ?

PS: Tak przy okazji to gdzie znajdę linki do pobrania plików od UD ?


Góra
   
 

PostNapisane: 15 lut 2018, 18:39 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 172
Lokalizacja: Warszawa
Tak, bo innej opcji nie ma... chyba, że sam coś wymyślisz :)

http://www.loneoceans.com/labs/ud27/


Góra
   
 

PostNapisane: 22 lut 2018, 13:43 
Dołączył(a): 09.01.2018
Posty: 9
Wracając do pytania z tematu: Czy te rdzenie: https://www.tme.eu/pl/details/tx42_26-3 ... 2613-3e25/ będą nadawały sie na OCD i feedback do prediktera ?


Góra
   
 

PostNapisane: 22 lut 2018, 18:23 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
oczywiście że tak, niemal wszyscy z forum je stosują.


Góra
   
 

PostNapisane: 26 lut 2018, 23:06 
Dołączył(a): 09.01.2018
Posty: 9
Mam takie pytanie. Jako że buduję małą DRSSTC więc przekładnik prądowy zrobiłem 10mV/1A (100zw na 3E25 i rezystor 1R). Czy przekładnik do detekcji przebiegu napięcia też ma zostać zbocznikowany rezystorem lub nawinięte tylko kilka zwojów czy po prostu podłączyć pod predikter(tzn: PAD15 i PAD13) ? Domyślnie chciałem nawinąć trafo do detekcji napięcia po prostu 100zw i podłączyć bezpośrednio pod predikter. Drugie pytanie to czy mam dać parę UCC37322 i 37321 czy 2 takie same ? na płytce od prediktera widzę że jeden jest osobno po przerzutniku schmitta więc chyba dwa takie same.
Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 6 mar 2018, 19:47 
Dołączył(a): 09.01.2018
Posty: 9
Cześć mam mały problem z predikterem. Po podłączeniu go do napięcia działa ok(może nie do końca) słychać na GDT częstotliwość którą ustawiłem w interrupterze. Po chwili tak jakby sygnał zaczyna się dusić, jakby coś się wzbudzało. Gdy ustawiam R1 wyżej niż masa to wtedy działą stabilniej. wyjścia od transformatora feedbackowego podłączałem w obydwie strony, dobierałem różne rezystory (od 0.5R DO 100R) i nic. Wydaje mi się że trafa nawinąłem prawidłowo ale umieszczę ich zdjęcie. Po obserwacji napięcia między E i C dowolnego tranzystora na mostku widać krótko mówiąc syf. Testowo zrobiłem mostek z IRGPC40 (tylko takie miałem i niedługo kupię inne) jednak wyładowania to około 1-2mm i to dopiero po zbliżeniu kabla od uziemienia. Zauważyłem też że na oryginalnym schemacie z forum nie ma połączenia 2 nóżki układu GD1 więc naniosłem u mnie poprawkę. Wydaje mi się że sygnał z gdt dziwnie wygląda(rdzeń 3E25). Chciałbym się też upewnić że dobrze rozumiem ten układ. Proszę potwierdzić/skorygować moje "obserwacje".
-Napięcie na potencjometrze R1 należy zrównać z napięciem masy
-Potencjometry R5 i R6 są od ustawienia zboczy opadających i narastających
-Potencjometry R7 i R8 są od ustawienia czasów martwych i jeżeli stosuję GDT to ustawić jak najniższą rezystancję.

Jak myślicie czy jest możliwe żeby była to wina mosfetów których użyłem do testu?



Komentarz: Trafa feedback


Komentarz: Całość


Komentarz: Sygnał GDT nieb-za kondensatorem żół-przed


Komentarz: Sygnał GDT przybliżenie

Góra
   
 

PostNapisane: 24 mar 2018, 21:37 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
gdzie są rezystory bocznikujące dla GDT ? jakiej są wartości ?


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO