Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 19 sty 2018, 08:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna strona

 Tytuł: Igbt do Drsstc
PostNapisane: 25 gru 2010, 19:29 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Witam, jakie tranzystory mogę zastosować w swojej DRSSC? Mogą być np. vishay GA200SA60SP?? Czekam na inne propozycje.


Góra
   
 

PostNapisane: 25 gru 2010, 19:43 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Dla wygody ja bym zastosował tranzystory mające diody w swej strukturze dla wygody. mógłbyś uchylić rąbka tajemnicy co do parametrów? :D


Góra
   
 

PostNapisane: 25 gru 2010, 20:05 
d3211 napisał(a):
Witam, jakie tranzystory mogę zastosować w swojej DRSSC? Mogą być np. vishay GA200SA60SP?? Czekam na inne propozycje.

Miał kolega w ogóle jakąś styczność z cewkami Tesli? jeśli nie to radzę zacząć brać się pierw za budowę SSTC w celu poznania zasady działania.


Góra
  
 

PostNapisane: 25 gru 2010, 20:54 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
GA200SA60UP nadają się wręcz idealnie. co do SP to nie wiem czy nie będą za wolne.


Góra
   
 

PostNapisane: 25 gru 2010, 22:13 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
szkielet-s1 napisał(a):
Miał kolega w ogóle jakąś styczność z cewkami Tesli?

W sumie zrobilem SSTC na półmostku,dwie SGTC z tego jedna jest niedokończona i VTTC narazie testuję ;) Co do GA200SA60UP napisałem do firmy vishay o ewentualne sample, miły pan odpisał mi aby zapytanie kierować do lokalnego dystrybutora.Napisałem i czekam na odpowiedź.


Góra
   
 

PostNapisane: 25 gru 2010, 23:50 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
GA200SA60SP jak dla mnie to one sie nie nadają , strasznie wolne są


Góra
   
 

PostNapisane: 26 gru 2010, 07:48 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Co do tego że SP wolne to jeszcze zależy jaka duża ta DR. Bo jak rezonansowa niska to pewnie dają radę.


Góra
   
 

PostNapisane: 26 gru 2010, 08:59 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Przecież oni nie samplują teraz IGBT-ów. Więc jeśli piszesz prywatnie to napisz o UP-ki
http://www.aztronic.cn/docs/94364/ga200sa6.pdf



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 26 gru 2010, 10:44 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Pewnie wezmę UP-ki, napisałem do jednego z dystrybutorów w sprawie tych sampli (http://www.dacpol.com.pl), mają też snubbery.


Góra
   
 

PostNapisane: 26 gru 2010, 11:00 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Ja snubbery brałem brałem w rs components, tam można zamówić.


Góra
   
 

PostNapisane: 26 gru 2010, 11:34 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
A Wima wysyła sample?


Góra
   
 

PostNapisane: 26 gru 2010, 12:03 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Nie wysyła. W tme masz 5u/1kV snubbery


Góra
   
 

PostNapisane: 27 gru 2010, 15:55 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
W odpowiedzi dostałem :
Niestety nie możemy zaoferować bezpłatnych próbek tego modułu.
Cena:240zł/szt.+VAT - termin dostawy około 16 tygodni.
Z magazynu możemy mieć jedynie półmostek Mitsubishi CM100DY-12H -
Cena:235zł/szt.+VAT lub CM300DY-12NF - Cena:340zł/szt.+VAT :(

Może próbować pisać do innej firmy.:(


Góra
   
 

PostNapisane: 27 gru 2010, 16:22 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Na allegro facet sprzedaje używane moduły semikor 300A 1200V za 150zł więc jest jakaś opcja też.


Góra
   
 

PostNapisane: 27 gru 2010, 18:11 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
A może by tak MG150J2YS40 też są na allegro za 180 zł(nowe) ale tylko na 150A


Góra
   
 

PostNapisane: 27 gru 2010, 19:30 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Jaka ma być rezonansowa tej DR ? bo to w zasadzie determinuje jaki IGBT się nada a jaki nie. Im wyższy rezonans tym większy problem. Że 150A max to nie problem. GB100 mają 100A max mimo to radzą sobie z 800A w DR.


Góra
   
 

PostNapisane: 27 gru 2010, 19:49 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Nie mam jeszcze koncepcji na uzw. wiec nie wiem jaka będzie częstotliwość rezonansowa :/ Na razie wiem tyle ze mam 1kg DNE0,2 i 3kg DNE0,3 zobaczę co da się zrobić


Góra
   
 

PostNapisane: 27 gru 2010, 20:43 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Wszystko głównie zależy od tego ile masz pieniędzy na całą DR, bo same IGBT nie są w cale najdroższe jak się sam przekonałem, a wiele innych części dodaje kosztów. Więc musisz rozważyć wszystko.


Góra
   
 

PostNapisane: 28 gru 2010, 20:47 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Co to tych MG150J2YS40 to myślicie że jaką max częstotliwość zniosą bez zniekształceń na wyjściu?
Chyba że jeszcze coś z tu znajdę: http://allegro.pl/modul-mocy-igbt-i-inn ... 88713.html , widzę tutaj takie IGBT jak w twojej DR piglet11 tylko że bez D na końcu.


Góra
   
 

PostNapisane: 30 maja 2011, 22:23 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Mam Igbtki IXGN60N60C2D1, myślicie ze pociągną w małej DR takiej jak Krokusa albo Dżejwora ?


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO