Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 18 lip 2018, 17:24

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna strona

PostNapisane: 4 wrz 2010, 12:04 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Witam. postanowiłem niniejszym stworzyć kolejną cewkę tesli. Tym razem dla odmiany małą ;) taką żeby było co w zimie odpalać w pokoju ;) Tak więc parametry mojej cewki prezentują się następująco:

Wtórne:
Wysokość 44cm
Średnica 11cm

Toroidy:
główny 5x30cm
mały 2,5x17cm

Pierwotne:
średnica 16cm
3-5zwoi rurki Cu 6mm bądź linka 10mm^2 - wyjdzie w praktyce ;)

MMC:
2xCDE 942C20p15k co daje 75n/4kV

Sterownik:
predikter + półmostek na IGBT GA200SA60UP

Rezonansowa uzwojenia wtórnego wraz z toroidami to około 128kHz tranzystory powinny sobie bez problemu poradzić katalogowo maja max 200kHz w rezonansie. Ogólnie ma to być coś pomiędzy minibrute a microbrute. oczywiście jest to DRSSTC ale nie powinna być wiele większa od przeciętnej SSTC ;) Jaki prąd w pierwotnym to pokaże praktyka teoretycznie na tych igbt można cisnąć nawet 1kA ;) Dziś planuję nawinąć uzwojenie pierwotne i o ile czas pozwoli przygotować materiały na podstawę. Sam jeszcze nie wiem czy zrobić okrągłą czy kwadratową czy może jakąś ciekawszą np sześciokątną.


Góra
   
 

PostNapisane: 4 wrz 2010, 12:08 
Zrób okrągłą podstawę. ja przymierzam do mojej SGTC taką robić.


Góra
  
 

PostNapisane: 4 wrz 2010, 12:39 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Okrągłe mam już w dużych DR :D i w małej chyba też taką zrobię.


Góra
   
 

PostNapisane: 4 wrz 2010, 12:43 
Tylko ,że w okrągłej podstawie więcej materiału zmarnuje się.
Jaka to będzie podstawa: piętrowa?


Góra
  
 

PostNapisane: 4 wrz 2010, 12:56 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Niech sie marnuje :D Wszystko powinno się zmieścić na jednym poziomie czyli 2 kółka będą potrzebne. W sumie wszystko zależy od tego ile zajmą elektrolity i radiator.


Góra
   
 

PostNapisane: 4 wrz 2010, 20:21 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Też myślę czasem nad małą DRSSTC tylko największym problemem są dla mnie IGBT-ki. Ciężko zdobyć odpowiednie, a bardzo chętnie bym zbudował sobie taką. Sterowanie zrobisz nowe czy przełożysz z jednej z dużych DRSSTC na początku?


Góra
   
 

PostNapisane: 4 wrz 2010, 20:27 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Zrobię osobne sterowanie rzecz jasna :D Nie lubię wyciągać niczego z gotowych projektów :P Oczywiście mam jeszcze jedną płytkę i praktycznie komplet elementów - ta cewka była w planach od dość dawna :D


Góra
   
 

PostNapisane: 4 wrz 2010, 20:28 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Co do tranzystorów to gdzie i po ile dostałeś za sztukę jeśli można wiedzieć?


Góra
   
 

PostNapisane: 4 wrz 2010, 21:12 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
:D a jak myślisz :D Samples :D Odpowiednie do DR masz np tu: http://allegro.pl/skm300gb124d-semikron ... 35638.html Jak bym miał pieniądze sam bym wziął z 10szt :D lecą spokojnie do 100kHz/2kA przy zasilaniu 800V DC


Góra
   
 

PostNapisane: 4 wrz 2010, 21:22 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Tranzystory już konkretne świetnie nadające się do dużej DRSSTC. Jeśli udało by mi się zdobyć pieniądze w najbliższym czasie to chyba bym wziął dwie sztuki:D


Góra
   
 

PostNapisane: 4 wrz 2010, 21:45 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Ja sie nie dziwię, że Vishay przestał samplować IGBT skoro tyle na głowę dawał :) A tak to ceny zaporowe.


Góra
   
 

PostNapisane: 5 wrz 2010, 19:13 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Gdyby nie te sample to w ogóle by chyba moje DRSSTC nie powstały :P I tak okazało się że nawet z darmowymi IGBT wydatki idą w tysiące jeśli chce się zrobić do porządku a nie żeby tylko działało przez chwilę :D

Uzwojenie do małej DRSSTC nawinięte pozostało polakierować.



Jak widać dekle wytoczyłem ciut za małe ale w niczym to nie przeszkadza. Próbowałem nawijać na tokarce niestety nie jest to najlepszy pomysł - dopóki idzie to idzie ale jak drut przeskoczy albo coś to niema czasu na korektę a zatrzymać szybko nie idzie ostatecznie uzwojenie zostało nawinięte ręcznie. Po przemyśleniach stwierdziłem że podstawa mojej cewki będzie jednak kwadratowa gdyż zapewnia więcej miejsca na elementy i pozwala na korzystniejsze ich rozmieszczenie - obawiam się że okrągła musiała by mieć dość dużą średnicę żeby się zmieścić z predikterem, radiatorem, mmc i kondensatorami dla dzielnika napięcia. Zdecydowałem się zastosować 8szt CDE - 2 sznury po 4 szeregowo złączone równolegle - 75n/8kV


Góra
   
 

PostNapisane: 5 wrz 2010, 19:21 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Ładnie wygląda :D jakim drutem nawijałeś? Ja chyba zdecyduje się na dwie sztuki tych IGBT co podałeś :) bo przy takich na pół-mostku raczej nie opłaca się robić. Wtedy już duża wersja by była. Jedno małe pytanie na jakie sterowanie się zdecydować Warda czy Prediktera? Wybaczcie, że wchodzę ze swoimi pytaniami w wątek, ale chciałbym wiedzieć.


Góra
   
 

PostNapisane: 5 wrz 2010, 19:43 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Ja ci powiem że wg mnie nie ma sensu budowa sterownika warda mimo tego ze jest DUŻO tańszy od prediktera. Co oszczędzisz robiąc ward'odriver wydasz z nawiązką na IGBTki :P Wystarczy porównać przebiegi na mostku i wszystko staje się jasne. Przestrzegam jednak że uruchomienie prediktera nie jest sprawą trywialną. Dodatkowo przy dużych igbt potrzebny jest dodatkowy mostek na mosfetach który robi za booster prądowy do sterowania dużych bramek. Nie stanowi to większego problemu ale jednak jest to dodatkowy koszt. Drut na moim wtórnym to 0.255mm (AWG30) tak jak pisałem w pierwszym poście planuję rezonansową około 128kHz.


Góra
   
 

PostNapisane: 5 wrz 2010, 20:17 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Co do PCB to samemu można ładnie je wykonać czy lepiej oddać firmie do wykonania, jakiej i jaki koszt może być takiej usługi? Dużym problemem są drivery UCC, pozostałe części w TME już powinny być dostępne. Na MMC poradziły by sobie kondensatory 220nF 1000V od Vishay takie jak zastosowałem w SSTC?


Góra
   
 

PostNapisane: 5 wrz 2010, 22:07 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
UCCki można kupić w TME - do prediktera potrzeba 2 jednakowe. Problemem jest LM7171 niema w TME trzeba szukać po allegro. Czy te kondy wytrzymają nie mam pojęcia. Nadają się wimy typu FKP1 są w tme nawet nie tak strasznie drogie ale tylko 22n więc trzeba ich sporo. Co do PCBków predikterowych możesz próbować robić w domu. Autorowi tego sterownika się udało :D Ja po trzech nieudanych próbach dałem sobie spokój a płytki robię już kilka lat ;) Problemem w tym pcb jest fakt że zostało zaprojektowane w eaglu co powoduje że ma patologicznie małe pady bez możliwości ich powiększenia a co za tym idzie nawet minimalne przesunięcie warstw po obu stronach płytki kończy sie trafieniem otworów poza pady dodatkowo na górnej warstwie jest pole masy więc rozjazd powoduje że otwory trafiają w to pole.


Góra
   
 

PostNapisane: 6 wrz 2010, 06:16 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Tranzysotry juz zamowione, lm7171 rowniez. Ucc na tme sa w wersji smd i tylko 21


Góra
   
 

PostNapisane: 6 wrz 2010, 14:50 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Trzeci predikter poskładany.


Góra
   
 

PostNapisane: 3 paź 2010, 00:12 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Niestety dzisiaj moje uzwojenie wtórne uległo rozsypaniu :/ za długo stało niepolakierowane i drut się uleżał/naciągnął jak je wziąłem żeby polakierować to się osypało. Najpierw trochę na początku potem w środku :/ wniosek ? Nie przechowywać niepolakierowanych uzwojeń.


Góra
   
 

PostNapisane: 3 paź 2010, 04:09 
Mnie również to się przydażyło w uzwojeniu do vttc. Ktoś mi doradził abym wziął i podgrzał wtórne w celu wpłynięcia lakieru między zwoje. Ja się patrzę a tu na połowie rurki drut zwissa luźny, a cieszyłem się przedtem ,że to wtórne należy do moich najlepiej nawiniętych. Musiałem odwinąć te luźne zwoje i od nowa nawijać.Tak to już bywa z tym ,że pies się topi a łańcuch pływa.


Góra
  
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO