Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 18 lip 2018, 17:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2

PostNapisane: 3 paź 2010, 12:19 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
Gdzie zakupiłeś UCC'ki ? w TME ?
Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 3 paź 2010, 12:31 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
W TME posiadają, tylko mylący może być u nich oprazek ponieważ do obudowy DIP-8 dale zdjęcie z SMD wersji.


Góra
   
 

PostNapisane: 2 lis 2010, 22:32 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Szlag by to... nawinąłem ponownie rozsypane uzwojenie i zalakierowałem ... teraz dla odmiany lakier się zważył :/ Wygląda bardzo brzydko ale póki co tak zostanie. jakieś pechowe to DR pewnie dlatego ze trzecie :/


Góra
   
 

PostNapisane: 11 lis 2010, 20:58 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Wreszcie zabrałem się za poskładanie do kupy półmostka zeszedł na to w sumie cały dzisiejszy dzień. Zostało dołożyć TVSy i okablować.



Góra
   
 

PostNapisane: 13 lis 2010, 19:19 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Jako ze moje uzwojenie wtórne i tak jest do wywalenia .... postanowiłem po eksperymentować. Wziąłem lakier domalux do parkietów ten sam co zwykle - zepsucie się lakieru wynikało z położenia za grubej warstwy naraz. Do lakieru dodałem zieleni brylantowej. Barwnik ten jest stosowany jako dodatek do żywności (E142) występuje w handlu także pod nazwami: zieleń brylantowa BS, zieleń S, zieleń diamentowa albo zieleń malachitowa G i wygląda tak:
270px-Green_S.png

Barwnik całkiem dobrze rozpuszcza się w domaluxe robi to jednak wolno ze względu na dużą lepkość lakieru. należałoby rozpuścić barwnik w rozcieńczalniku odpowiednim do lakieru a następnie otrzymany roztwór wlać i wymieszać nie mam jednak rozcieńczalnika wiec u mnie rozpuszczanie trwało tydzień. Efekt przedstawia poniższe zdjęcie. naniosłem 5 warstw zielonego lakieru na zepsutą warstwę bezbarwną i szczerze mówiąc efekt przerósł moje oczekiwania wygląda całkiem jak zielony drut nawojowy !!



Góra
   
 

PostNapisane: 14 lis 2010, 21:11 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.04.2010
Posty: 78
No no gratulacje nie wiem jak z prawami tego patentu ale można o jakiś przepis...
Jestem pod wrażeniem ja bym nie odróżnił oryginalnego lakieru od tego bynajmniej na obrazku.


Góra
   
 

PostNapisane: 15 lis 2010, 08:14 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Kombinuj :D barwnika sypałem na oko żadnego konkretnego przepisu nie mam. radze go jednak dobrze utrzeć w moździerzu będzie sie szybciej rozpuszczać.


Góra
   
 

PostNapisane: 19 lis 2010, 21:39 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Z wolna zaczyna przypominać teslę. SSTC obok dla porównania wymiarów.


Góra
   
 

PostNapisane: 20 lis 2010, 09:00 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Hm aha czyli mostek będzie leżący :) Jestem ciekawy jak tym razem zrobisz pierwotne. Czym ciąłeś tą miedź na połączenia w mostku ? Przewody pierwotne-mostek często się przekłada itp. więc czemu np. nie przylutowałeś od spodu nakrętki i nie użyłeś śruby imbusowej ?

Uf przypomniała mi się rozciągalność temperaturowa miedzi i zdjęcie starego mostka rozwalonego mechanicznie, właśnie dzięki temu zjawisku :D



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 20 lis 2010, 16:57 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Miedź to był płaskownik który po prostu pociąłem gilotyną a krawędzie oszlifowałem an szlifierce. Co do zagrożeń związanych z rozszerzalnością cieplną fakt potrafi to rozwalić półprzewodniki ale zauważ że jedynym miejscem gdzie przy rozszerzaniu się miedzi na półprzewodniki działają siły łamiące jest mały kawałek płaskownika spinający środek mostka w każdym innym miejscu konstrukcja jest wystarczająco elastyczna. Druga sprawa bardzo wielu ludzi robi mostki w podobny sposób i jakoś nie pękają. Indukcyjność płaskowników jest dużo mniejsza niż przewodów. Co do pierwotnego to pewnie będzie miało taką samą konstrukcję jak w dużej DR ponieważ żeby zrobić dobrze wyglądające z pleksi to trzeba mieć gdzie wyciąć a do tego sama pleksi będzie kosztować tyle co rurka.


Góra
   
 

PostNapisane: 20 lis 2010, 21:51 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Jeżeli dobrze byś do mnie zagadał to poczta przysłała by Ci taką plekse mleczną o szerokości 80mm grubości 3mm i długości jaka Ci potrzebna :) Taka sama jak u mnie w DRSSTC. Ja bym walną pierwotne z rurki o mniejszym przekroju coś koło 4-3mm ale by się fajnie formowało ! :D Z wierceniem to nie problem, duże obroty i wiertło do drewna :D



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 20 lis 2010, 23:57 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Tylko ze pleksi która sie nadaje na pierwotne to jest najmniej 10mm a nie 3 :D i bezbarwna 3mm to ja mam cały arkusz a twoja konstrukcja pierwotnego mi się łagodnie rzecz ujmując nie podoba. Sensowna jest w projekcie minibrute.


Góra
   
 

PostNapisane: 22 lis 2010, 02:23 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
MMC gotowe. ostatecznie padło na 6CDEków co daje 100n/6kV


Góra
   
 

PostNapisane: 10 gru 2010, 05:40 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Dziś około godziny 4:50 odpaliła ;) bez większych problemów. Zdjęcia zamieszczę po dokładnym zestrojeniu.


Góra
   
 

PostNapisane: 14 gru 2010, 17:59 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
No i pojawił się problem. Mianowicie okazało się że rezonansowa to nie 128 a 170kHz - kolejny dowód na to ze nie należy za bardzo ufać obliczeniom. Przy tak dużej rezonansowej standardowy zestaw elementów w predikterze tj cewka 1uH rezystor równoległy 15ohm rezystor szeregowy 0.5ohm nie daje prawie przesunięcia i nie pozwala na kompensację szpilek. Trzeba pokombinować z wartościami elementów RL. Niemniej jednak GA200 nie mają problemów z pracą na tak wysokiej częstotliwości. Przebiegi są ładne i czyste zarówno na bramkach jak i na wyjściu mostka. Załączam kilka zdjęć - w związku z złą kalkulacją rezonansowej pierwotne jest za duże będę je przerabiał na mniejsze - można skrócić o połowę i zmniejszyć średnicę.




Góra
   
 

PostNapisane: 14 gru 2010, 20:04 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
A może większy toroid ?



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 21 gru 2010, 17:04 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Kolejne testy tym razem przy większym napięciu zasilania zakończyły się sukcesem. Był problem z układem predykcji gdyż nie dawał przesunięcia do przodu ale po zmianie elementów RL wszystko działa jak powinno. Zastosowałem cewkę o indukcyjności 2.2uH równolegle z nią opornik 47ohm i szeregowo z całością 1ohm. Załączam filmik. Całość wymaga jeszcze strojenia więc iskry nie są jeszcze zbyt imponujące.



Góra
   
 

PostNapisane: 7 lut 2011, 18:44 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Odrobina strojenia jeszcze nikomu nie zaszkodziła zasilanie to tylko 150V:


Góra
   
 

PostNapisane: 10 lut 2011, 18:49 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
No wreszcie coś zagrało z dość dobrym rezultatem:

teraz czas na testy grania na dwie tesle.


Góra
   
 

PostNapisane: 17 lut 2011, 17:26 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Zmieniłem w końcu diody na 600V mostek już nie wygląda tak fajnie jak z czterema SOT227 ale chyba wyszło nie najgorzej. Przekładki pod diodami ceramiczne bez otworów.



Wreszcie zrobiłem testy na pełnym napięciu sieci i efekt jest jak na mój gust dobry. Pokombinuje jeszcze ze strojeniem bo powinno się dać wycisnąć jeszcze więcej choć obecnie już jest bardzo dobrze około 60cm to norma da się zrobić prawie 70.


Przy okazji zrobiłem kilka zdjęć wyładowań w żarówkach umieszczonych na torusie wyszły ciekawie więc załączam.




Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO