Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 24 sty 2018, 00:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ] 

PostNapisane: 3 mar 2013, 09:35 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Postanowiłem zbudować DRSSTC mniejszych wymiarów, aby wysokość jej nie przekroczyła 1 metra co ułatwia transport :)
f0 wtórnego będzie wynosiła około 90kHz, tranzystory spokojnie sobie poradzą :), OCD najprawdopodobniej będzie ustawione na 500A, wyjdzie w praniu. MMC według noty producenta powinno wytrzymać 1kA i około 50A RMS co powinno wystarczyć, a napięcie według kalkulatora na nim będzie wynosiło około 2,5kV. Rurę, drut i częściowo złożony predikter posiadam.

Parametry:

Wtórne:
16x40cm drutem 0,25mm

Pierwotne:
leżące 8 zwojów (na zapasu) z rurki Cu 6mm

Toroid:
16x50cm

MMC:
4xPMB 0,47uF 2kV co daje 470nF 4kV

Półmostek na SKM100GB125D wraz z dwoma elektrolitami 2200uF sterowany mostkiem pośrednim wraz z predikterem.





Góra
   
 

PostNapisane: 31 maja 2013, 18:45 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Kolejne postępy w pracy. Konstrukcja liczy 90cm wysokości :D




Góra
   
 

PostNapisane: 8 cze 2013, 23:36 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Do finału już nie daleko :D, brakuje drutu na GDT( który ma przyjść po niedzieli) oraz drobnych połączeń.




Góra
   
 

PostNapisane: 22 cze 2013, 21:53 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
DRka odpaliła, nowy driver zamiast UCCków działa bardzo dobrze :)



Góra
   
 

PostNapisane: 23 cze 2013, 12:43 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 10.08.2010
Posty: 123
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 1
Co to za nowy driver dałeś zamiast UCCków?
Mhm, jak widzę coraz więcej ludzi używa kondów PMB:)


Góra
   
 

PostNapisane: 23 cze 2013, 14:50 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Driver powstał z pomocą d3211 wzorowany driverem Warda. Ogólnie ideą było, aby moduł był wsadzany na miejscu UCCków, co się udało i wszystko działa bez problemów :D


Kondy bardzo fajnie pracują oraz zaletą jest ich dostępność u nas plus parametry. Na 4 sztukach mam MMC, na jakie musiałbym wykorzystać 12CDE.



Góra
   
 

PostNapisane: 24 cze 2013, 20:58 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 10.08.2010
Posty: 123
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 1
Słyszałem o tych ciekawych mosfecikach właśnie od d3211, z których właśnie można zrobić świetny 40A driver i to o jakich czasach tr, tf :!:
Na pierwszy rzut oka wydawało mi się, że wrzucenie takiego mocnego drivera do SKM100 to trochę przerost formy nad treścią ale jednak NIE, to na prawdę bardzo szybkie IGBT gdzie przy tych czasach tf i ładunku bramki taki driver jest jak najbardziej na miejscu.


Góra
   
 

PostNapisane: 24 cze 2013, 22:01 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
określił bym mianem normalności niemniej jednak dobrze iż są łączone 2 kanałowo. Ja dotychczas korzystałem z NDS9952 gdzie za 2,5zł można było cuda wyciskać, po paru zbudowanych driverach dyskretnych doszedłem do wniosku ze nie tędy droga. Ja jestem ciekawy jak SKMy sobie poradzą z tą częstotliwością wtórnego.

Edit 1

A nom rzeczywiście ma ładne czasy o dziwo jak prawie nie igbit.


Ostatnio edytowano 24 cze 2013, 22:14 przez Mania-C, łącznie edytowano 1 raz

Góra
   
 

PostNapisane: 24 cze 2013, 22:08 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
ten SKM ma katalogowo 100kHz w rezonansie, wiec problemów bym się nie spodziewał :D


Góra
   
 

PostNapisane: 25 cze 2013, 09:07 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Po wczorajszych testach problemów nie było z przełączaniem kluczy, natomiast stwierdziłem, że należy dodać jeszcze po jednym rezystorze 0,5R ponieważ wzbudza się w bardzo wąskim punkcie potencjometru. W dużej DR takiego problemu nie było. Aby wykasować całkowicie zakłócenia na wyjściu, z uzwojenie pierwotnym GDT wpiąłem równolegle rezystor 22R. Strojeniem całości zajmę się po niedzieli z wiadomego powodu, braku czasu spowodowanego sesją.


Góra
   
 

PostNapisane: 25 cze 2013, 09:21 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
piglet11 napisał(a):
... należy dodać jeszcze po jednym rezystorze 0,5R ponieważ wzbudza się w bardzo wąskim punkcie potencjometru. .

hmm Możesz to przetłumaczyć bo nie za bardzo rozumiem gdzie rezystor co się wzbudza ? :|


Góra
   
 

PostNapisane: 25 cze 2013, 10:59 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 10.08.2010
Posty: 123
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 1
Czyżby chodziło o rezystor całkujący przekładnika prądowego?


Góra
   
 

PostNapisane: 25 cze 2013, 12:11 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Haz napisał(a):
Czyżby chodziło o rezystor całkujący przekładnika prądowego?


Dokładnie ten, najprawdopodobniej sygnał jest zbyt słaby i nie pracuje jak powinna. Dżejwor miał podobny problem w swojej DRSSTC3. Będę musiał pokombinować jeszcze z wyprzedzaczem, bo również kompresja szpilek zbytnio nie działa jak należy.


Góra
   
 

PostNapisane: 25 cze 2013, 14:05 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
mi cały czas po głowie chodzi by zrobić tak w funkcji wyprzedzania jak to się robi w sprzęgaczach Wcz.


Góra
   
 

PostNapisane: 15 lip 2013, 22:21 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Z tego co ja wiem podobnie zrobił Ward w UD2. Pytanie moje zasadnicze jest jak chcesz uzyskać niezależną regulacje dla zbocza narastającego i opadającego takim układem? Dla mnie jej brak to jest największa wada i niedoróbka UD2.


Góra
   
 

PostNapisane: 18 lip 2013, 16:49 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
dzej to tylko regulacja wyprzedzenia, za nim byłby komparator przejść przez zero i dopiero regulator zboczy.
Zgadzam sie brak regulacji zboczy minie się z celem tym co dobrego wniósł w swojej konstrukcji predicter.
A w ud2.5 goldchilda jest ta sama wada czy poprawił ją ?


Góra
   
 

PostNapisane: 8 mar 2014, 21:05 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Po wyrzuceniu kondensatorów z FDD drivera (zgodnie z zaleceniami Haza) DRka wzbudza się w szerokim paśmie :)
Jeszcze wymaga ostatecznego dostrojenia.



Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO