Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 24 sty 2018, 00:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 

PostNapisane: 12 kwi 2011, 16:04 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.04.2010
Posty: 78
Mam kilak pytań do konstrukcji DRSSTC
1.Czy snubbery się jakoś dobiera do modułu IGBT?
2.Jakie moduły są lepsze do DRSSTC pojedyncze czy podwójne?
3.Czy kondensator rezonansowy liczy się tak samo jak w klasyczne TC
4.Jakie części można wysamplować do DRki


Góra
   
 

PostNapisane: 12 kwi 2011, 19:54 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
1. Im większe tym lepsze, raczej nie liczy się :) 2x 5uF przy pełnym mostku, a 5uF przy półmostku wsytarczy ci raczej na każde IGBT przy DR :D
2. Bez różnicy
3. Dobierasz pojemność do częstotliwości rezonansowej
4. Najwyżej drobne elementy typu oporników itp.


Góra
   
 

PostNapisane: 14 kwi 2011, 09:04 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
5uF troszkę mało jeśli bez preditkera ma latać...
Jeśli robisz pełny mostek to oczywiście lepsze w montażu byly by moduły podwójne.
wysamplować można diody zwrotne, nie wiem może mają kondensatory i IGBT teraz. Nie widzę jakoś tego że byś zaczął robić tą DRSSTC a jeśli już tak to proponuje jakąś małą.



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 14 kwi 2011, 15:53 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.04.2010
Posty: 78
Mam zamiar popełnić pełny mostek. I będzie śmigać na predikterze, PCB już zamówiłem.
slu_1982 napisał(a):
Nie widzę jakoś tego że byś zaczął robić tą DRSSTC a jeśli już tak to proponuje jakąś małą.

A to czemu?


Góra
   
 

PostNapisane: 15 kwi 2011, 13:01 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
U kogo zamówiłeś i które PCB ? :D ale generalnie to powodzenia życzę :) 5uF na predikterze styknie.


Góra
   
 

PostNapisane: 15 kwi 2011, 21:01 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.04.2010
Posty: 78
PCB zamówiłem w merkarze 3 sztuki i tą twoją wersje gdzie na UCCki idzie 15V.
Mogę jeszcze dodać, że mam fundusze bo dostałem miernik lamp P508 który ostatnio na allegro poszedł za ponad 2 tys i wygrałem konkurs na najlepsza prace modelowo konstrukcją i wpadło 1000zł.
Ale i tak będę potrzebował pomocy bo sam sobie na pewno nie poradzę. Będzie to moja pierwsza DRSSTC a szkoda by mi było klocków igbt poprzebijać. Jak by co to będę pisał.


Góra
   
 

PostNapisane: 16 kwi 2011, 10:46 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Hyhy ciekawe skad Ci wpadl miernik lamp, tez bym chcial Æd'

Moge jedynie zyczyc powodzenia, moesz liczyc tez na pomoc z naszej strony jesli zaczniesz budowac.''

Hyhy pozdrowienia z Danii, nie ma tu polskich znakow æP !!



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 16 kwi 2011, 12:22 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.04.2010
Posty: 78
Miernik dostałem z szkoły jak i bardzo dużo innych przyrządów pomiarowych. Jest to miernik lamp P508 może uda się drugi wyczaić tylko one mają ceche. I co myslicie na temat tych klocków CM600HA-24H maja one maksymalną f=25kHz to nie za mało?


Góra
   
 

PostNapisane: 16 kwi 2011, 19:55 
Dołączył(a): 15.11.2010
Posty: 50
Bardzo nisko musiał byś zejść z częstotliwością rezonansową, ale chyba dla odpowiednich efektów TC musiało by mieć ładne rozmiary, co wymusiło by samo spore zejście.
Nie wiem czy nie stawiasz sobie poprzeczki od razu za wysoko, ale jeżeli masz ambicje to czemu nie.
Ps: fajnie wygląda forum jak admin spamuje :p
Masz może już jakieś pomysły na MMC, bo chyba faktycznie na to idą największe koszta (o ile sie nie robi fuszerki).


Góra
   
 

PostNapisane: 16 kwi 2011, 20:43 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
CM600 poleci w rezonansie na 45kHz i wyżej ale to i tak bardzo mała rezonansowa. Wytrzyma spokojnie 5kA i więcej. Z tymi igbt jest inny problem - mają gigantyczną bramkę co pociąga za sobą problemy ze sterowaniem potrzeba 30-40A w impulsie. Paradoksalnie wydaje mi się że dużą dr łatwiej uruchomić niż małą ale z drugiej strony każdy błąd odbija się na stanie konta budującego i to zwykle istotnie. Jak się zrobi fuszerkę w MMC to się od razu zrozumie że chytry/oszczędny/mistrz polactwa płaci 2 razy.


Góra
   
 

PostNapisane: 16 kwi 2011, 23:16 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.04.2010
Posty: 78
Na tycj klockach jest zbudowana ta DRSSTC
http://4hv.org/e107_plugins/forum/forum ... hp?97087.0


Góra
   
 

PostNapisane: 17 kwi 2011, 00:53 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
I jeszcze kilka innych byś tam znalazł na CM600.


Góra
   
 

PostNapisane: 17 kwi 2011, 13:25 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.04.2010
Posty: 78
Tutaj ten sam autor zbudował drke na podobnych klockach tylko usuwał z struktury jakiś limit prądowy. Mam nadzieje że w tych nie będzie trzeba tak robić. http://4hv.org/e107_plugins/forum/forum ... .php?89729


Góra
   
 

PostNapisane: 11 maja 2011, 17:15 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Jak tam idą postępy?


Góra
   
 

PostNapisane: 18 cze 2011, 19:10 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 178
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Siemka,
jak tam idą prace nad DRką? :D


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO