Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 18 lip 2018, 17:05

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę   1, 2, 3, 4  Następna strona

PostNapisane: 23 cze 2013, 11:41 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
No więc nareszcie zebrałem się i przystąpiłem do budowy DRSSTC. Jako że jest to moja pierwsza cewka tego typu chciałbym was zapytać czy wykonane prze zemnie obliczenia i sposób podejścia do rozwiązania problemu jest właściwy. Sterowanie to oczywiście predikter + mostek pośredni. ( i to aktualnie lutuję ). Przymierzam się teraz do nawinięcia uzwojenia i tutaj pierwsze pytania w sprawie uzwojeń. Całość polecieć ma na 60kHz i zasilana być z 220V AC. Moc w pierwotne pompować mają 4 IGBT SKM100GB125DN. Obliczenia dla wtórnego wyglądają więc następująco:



Teraz do tego dochodzi pierwotne ułożone w stożek i MMC. MMC to 6 kondensatorów PMB połączonych szeregowo, każdy o znamionowym napięciu 1200V i pojemności 2uF. Wypadkowo daje to 330nF i 7200V. Dla takiego kondensatora potrzeba pierwotne o indukcyjności 21uH. Z obliczeń wychodzi więc że będzie to:



Teraz pozostaje jeszcze sprawa toroidu. Znając indukcyjność wtórnego wychodzi mi że powinien on mieć pojemność ok 33pF aby wpaść w rezonans na 60kHz.

Proszę powiedzcie czy te obliczenia są prawidłowe bo zanim coś nawinę chciałbym mieć pewność.


Góra
   
 

PostNapisane: 27 cze 2013, 13:00 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Jest już płytka pod predikter.



Góra
   
 

PostNapisane: 10 lip 2013, 21:17 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Dotarły do mnie prawie wszystkie elementy do prediktera i mostka pośredniego. Od dwóch dni siedzę z lutownicą i wszystko sklejam do kupy. Nie rozumiem jednak w jaki sposób należy ustawić ograniczenie prądowe. Są tam dwa rezystory. Jeden dopasowuje wzocnienie LM'a a drugi steruje komparatorem. Jak ustawić ich wartości aby całość działała należycie ( ograniczała odpowiedni prąd ). Jaką metodą je dopasować. Rozumiem że na wejście ogranicznika i sprzężenia ( pierwszy blok z komparatorem na predikterze ) podawane są te same sygnały docierające z rdzeni na pierwotnym o przekładniku 1:100.


Góra
   
 

PostNapisane: 11 lip 2013, 20:08 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
No i pierwsze testy z predikterem wypadły pozytywnie. Ogranicznik prądu działa, działa też "korektor" szpilek i generator przebiegu. Martwi mnie jednak czemu po około 5 minutach pracy grzeje się stabilizator napięcia +15V. -15 jak i 5V są zimniuteńkie. Przykręciłem do niego radiator i jest w miarę dobrze chodź sam radiator również się nagrzewa. Czy to możliwe że układ pobiera dojść spory prąd przez co nagrzewa się ten stabilizator? Zastosowałem stabilizator 7815. Może UCC ciągną duży prąd?

Tutaj test ogranicznika prądowego:




I tutaj przebieg na wyjściu prediktera. ( na wejście podawany sztywna sinusoida z generatora )



Ostatnio edytowano 12 lip 2013, 06:01 przez prociomen007, łącznie edytowano 1 raz

Góra
   
 

PostNapisane: 11 lip 2013, 21:16 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Stabilizatorem się nie martw, u wszystkich wymaga dodatkowego chłodzenia.


Góra
   
 

PostNapisane: 11 lip 2013, 21:25 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 10.08.2010
Posty: 123
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 1
Prawie u wszystkich, moje nie mają żadnych radiatorów i mają się dobrze ;) Jak wszystko działa to powinno być OK.


Góra
   
 

PostNapisane: 11 lip 2013, 23:45 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Jakie napięcie ma twoje trafo zasilające?


Góra
   
 

PostNapisane: 12 lip 2013, 06:00 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Trafo ma 2 x 18V. Grzeje się jednak tak jak pisałem wyżej tylko ten +15. Wymieniłem go nawet na nowy stabilizator bo myślałem że jest trafiony i dalej to samo. Wychodzi więc na to że tam ma być ;-).


Góra
   
 

PostNapisane: 12 lip 2013, 07:44 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
Wzrost temperatury generalizując zależny jest od 3czynników:
1) Rodzaju podzespołu podłączonego na wyjściu (mostek główny lub mostek pośredni lub driver dyskretny)
2) Częstotliwości pracy pętli FB
3) Długości stanu wysokiego z interruptora

Pozdrawiam


Ostatnio edytowano 12 lip 2013, 07:45 przez Mania-C, łącznie edytowano 1 raz

Góra
   
 

PostNapisane: 12 lip 2013, 07:58 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Grzeje się na pusto. Czyli na wyjściu nic i na wejściu też nic. Kiedy podłączam sygnał wejściowy to praktycznie nic się nie zmienia ( dalej jest ciepły ). Moment ale zauważyłem jeszcze jedną rzecz. Podobnie grzeje mi się rezystor zasilający diodę LED. Sygnalizującą zasilanie. Mam tam wlutowany 470 ohmów 0.5 W i się nagrzewa. Czyli pewnie on doji taki duży prąd który grzeje ten stabilizator. Pytanie czemu tak się dzieje. Wlutowanego mam tam LED'a czerwonego. Może rezystor jest za mały?


Góra
   
 

PostNapisane: 12 lip 2013, 08:04 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
a interrutor podłączasz ? na zdjęciach go nie ma


Góra
   
 

PostNapisane: 12 lip 2013, 08:08 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Nie nie podłączam go jeszcze gdyż brakuje mi jeszcze tego przerzutnika. ( ma dominie dojść na dniach ). Dla mnie winny jest ten LED. Grzeje się tylko +15V a to on podłączony jest do LED'a. Grzeje się również rezystor dla tej diody ( a ma 0.5W ) co świadczy że goni tamtędy duży prąd. Używam takich diod
http://www.tme.eu/pl/details/led5f-r-lc ... snr5134b/#
i mam do nich dolutowane rezystory 470 ohmów. Może za małe ? Może zwiększyć je na 1kohm


Góra
   
 

PostNapisane: 12 lip 2013, 08:12 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
generalnie dla 15V ja bym dał 1k - BDW jak to wogole działa bez tego przerzutnika :|


Góra
   
 

PostNapisane: 12 lip 2013, 08:33 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
No całość nie działa. Sprawdzałem tylko zabezpieczenie prądowe które do uruchomienia nie potrzebuje przerzutnika oraz sygnały na wejściach UCC.


Góra
   
 

PostNapisane: 12 lip 2013, 08:58 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 10.08.2010
Posty: 123
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 1
Przy twojej diodzie i rezystorze 470R na stabilizatorze masz tylko około 0,2 W strat co podbija Ci temp. o 10 *C. Wyciągnij AD790, sprawdź jak bardzo się grzeje, jak dalej to wyciągnij LM, a jak nadal to UC. Tak dowiesz się co Ci najwięcej prądu zżera.
Wystarczy, że cały predi pobiera Ci 100 mA a temp. stabilizatora będzie podchodzić pod 60 *C co już daje wrażenie wysokiej temperatury. Zmierz sobie tą temp. jakąś termoparą i bedziesz wiedział czy martwić się tym czy nie.


Góra
   
 

PostNapisane: 12 lip 2013, 09:53 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Jasne ale to nie tłumaczy czemu rezystor na diodzie też się grzeje. Dziś po pracy pierwsze co zrobię to odlutuję led' a i zobaczę co z stabilizatorem. Jeśli będzie dobrze do zmienię diodę i dam większy rezystor. Jeśli zaś to nie pomoże to zgodnie z tym co mówi Haz po kolei trzeba będzie wszystko wyciągać.


Góra
   
 

PostNapisane: 12 lip 2013, 10:40 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 10.08.2010
Posty: 123
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 1
No jak to nie tłumaczy skoro odkłada się na nim 0,32 W (470R) no to musi się grzać, jak to rez. 0,5 W to patrząc na katalog pierwszego lepszego, dla takiego obciążenia nie spodziewaj się tam temp niższej niż 70 *C. Zamień go na 1k, bo taki spokojnie wystarczy.
Moce strat rzędu 1/2 czy 1/4 W to wcale nie tak mało dla tak małych elementów więc muszą się grzać.


Góra
   
 

PostNapisane: 12 lip 2013, 21:17 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
No wiec wymiana rezystorów led' ów przyniosła piekielną różnicę. ( co ciekawe led świeci ładne na rezystorze aż 2.2 kohma, a prąd jest dobrych kilka razy mniejszy ). Stabilizatory po 10 minutach pracy układu były ciepłe szczególnie +15V ale wszystko w granicach rozsądku. Pod ręką czuć że jest ciepły ale nic nadzwyczajnego ;-). Na tę chwilę uznaję że tak być powinno. Nawinąłem też pierwsze GDT które sterować będzie mini mostkiem. Oto przebiegi za nim:




Na razie bez żadnego obcążenia. " wolny bieg ". Zastanawia mnie też to małe przesunięcie/ uskok. Może to kwestia regulacji. No i GDT mam połączone przez kondensator polipropylenowy 2 uF. Może z niego zrezygnować?

PS. Przygotowałem dzisiaj też kurę pod pierwotne. Jutro będę nawijać. Średnica 16 cm wysokość 90 cm. Przewidziane na rezonansową 60kHz.


Góra
   
 

PostNapisane: 13 lip 2013, 00:34 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Te małe przesunięcia to deadtime. Kondensator ma być.

PS. Biedna kura ; (


Góra
   
 

PostNapisane: 13 lip 2013, 08:33 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 10.08.2010
Posty: 123
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 1
I jeszcze taka 90 cm kura na pierwotne :lol:
Deadtime regulujesz sobie za pomocą R8 i R7 i najlepiej zjedź nimi do zera.


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę   1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO