Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 19 sty 2018, 08:27

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

PostNapisane: 17 sie 2013, 22:58 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Pamieta ktos moze link do strony ktura pokazywala jak dobrac rezystory bramkowe? Byly tam zdjecia przebiegow i opisane jak nalezy postapic.


Góra
   
 

PostNapisane: 17 sie 2013, 23:35 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
http://www.richieburnett.co.uk/temp/gdt/gdt2.html


Góra
   
 

PostNapisane: 20 sie 2013, 18:25 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Powalczyłem więc z urządzeniem i wychodzi na to że moje IGBT za szybko się włączają. Na forum czytam o rezystorach żedu 50 ohm na bramce a ja mam 10 ohm. Wykonałem więc prosty eksperyment dorzuciłem w szereg rezystor 44ohmy. Czyli całości wygląda tak:



No i teraz ( oczywiście generator zamiast sprzężenia ) przebieg na pramce IGBT wygląda tak:



Czy problemem szpilek są te rezystory? Czy szukać dalej.

PS. Na predikterze wlutowane są rezysotry R6 i R5 służą one do "zaokrąglania" zboczy przebiegów. I teraz kiedy je reguluje to mogę sobie ładny równy prostokąt na wyjściu prediego podczas pracy cewki uzyskać. Niestety iskra wtedy znacząco maleje. Kiedy ustawie je tak że iskra jest największa przebieg jest brzydki i posiada szpilki napięcia przy narastaniu zbocza. Co więc należy osiągnąć? I czym się kierować?


Góra
   
 

PostNapisane: 21 sie 2013, 23:25 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
drsstc/thunder-drsstc-by-d3211-t320-60.html oscylogramy Dominika ;)



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 22 sie 2013, 15:46 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
No więc puściłem wszystko na spokojnie z generatora 40kHz. Mierząc co się dzieje. Na wyjściu prediktera, obciążonego GDT obserwuję następujący przebieg ( oczywiście włączony interupter ) :



Na bramce w minimostku jest tak:



Na wyjściu minimostka obciążonego głównym GDT tak:



No i na bramce IGBT tak:



Martwią mnie te malutkie szpileczki na wyjściu prediego czy przebieg tam nie powinien być idealnie prostokątny?

Co sądzicie o oscylogramach czy są właściwe? Przez omyłkę zamówiłem transile dwukierunkowe czy nadadzą się one do zabezpieczenia? Według mnie drugi kierunek zablokuje dioda w strukturze IGBT, ale mogę się mylić.


Góra
   
 

PostNapisane: 22 sie 2013, 16:03 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Przebieg jaki powinien być każdy widzi. Bramkowy na IGBT może se być jak jest. Wcześniejsze nie są tak krytyczne - ma być prostokąt bez dzwonów. Nic nie jesteś w stanie powiedzieć o szpilkach na igbtku patrząc na przebieg na jego bramce innymi słowy nie ma nawet cienia szansy aby ci to w tym stanie poprawnie działało.


Góra
   
 

PostNapisane: 22 sie 2013, 16:42 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
No to gdzie mam mierzyc aby sprawdzic szpile? No i czym konkretnie regulowac aby je zniwelowac gdyby byly?


Góra
   
 

PostNapisane: 22 sie 2013, 18:46 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
A gdzie są groźne dla igbtków szpile? Na bramkach? Bo jeśli tak myślisz to gratuluję.


Góra
   
 

PostNapisane: 22 sie 2013, 19:07 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Nie nie spokojnie tak nie myślę, groźne szpilki będą między kolektorem a emiterem. Myślałem jednak że obserwując przebieg bramkowy można wyciągnąć pewne wnioski dotyczące przebiegów właśnie tam. Widzę jednak że nie. Problem jest u mnie jednak z masą oscyloskopu. Kiedy wpinam się masą sondy w emiter dolnego IGBT a "główką" w kolektor, sonda robi mi zwarcie. Nie dysponuję niestety transformatorem separującym i nie wiem jak to bezpiecznie zrobić aby nie usmażyć oscyloskopu. Kombinowałem dorzucać w szereg z sondą jakiś rezystor ( zwarcie co prawda ustępuje ) ale mam wrażenie że zniekształca on mi obraz przebiegu. Bo na ekranie mam jakąś zniekształconą ala piłę.
No chyba że mam tak piekielnie potworne szpile napięcia.


PS. Przebieg między kolektorem a emiterem powinien być prostokątem? Ponawiam pytanie również z diodami zabezpieczającymi transil. Czy mogą być dwukierunkowe?


Góra
   
 

PostNapisane: 22 sie 2013, 19:11 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Szpilki Generalnie występują na WYJŚCIU mostka i tam należy mierzyć. Nie jest do tego potrzebny ani transformator separacyjny ani żadne dziwne oporniki.


Góra
   
 

PostNapisane: 24 sie 2013, 12:37 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
No wiec uruchomiłem dzisiaj tesle na 180V i na tym napięciu przebieg na wyjściu mostka wygląda tak:



Martwi mnie jednak przebieg na bramce który wygląda tak:



Na bramce IGDT siedzą zenerki 18V i rezystor 22ohmy.


Góra
   
 

PostNapisane: 24 sie 2013, 22:16 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 296
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Może ten typ już tak ma jeśli chodzi o przebieg na bramkach.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 26 wrz 2013, 16:39 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
No więc miałem trochę smutnych przygód upaliłem kilka elementów. Aktualnie złożone mam wszystko na nowo z minimalną ilością kabli połączeniowych szczególnie jeśli chodzi o mostek główny. Zastanawiam się jednak jeszcze nad jedną rzeczą. Otóż na wyjściu sprzężenia ( jako obciążenie dla transformatora doprowadzającego sygnał do komparatora ) mam taki układ:



i to niby działa cewka pracuje. Dzisiaj jednak podłączyłem testowo sam rezystor 3.3 ohma i efekty są znacznie lepsze. Iska jest znacznie dłuższa i lepiej reaguje na zmianę częstotliwości. Zastanawiam się więc czy ten dławik ( który tworzyć ma układ wyprzedzenia jest potrzebny ). Może szeregowo ten rezystor 10 ohm jest za duży?

Czy mogę zostawić tam sam ten rezystor bez dławika? Czy to nie wpłynie na powstawanie szpilek i zabicie IGBT?


Ostatnio edytowano 27 wrz 2013, 07:54 przez prociomen007, łącznie edytowano 2 razy

Góra
   
 

PostNapisane: 28 wrz 2013, 22:23 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
Dziwie sie że coś samo może się przestawić ale generalnie jak nie zrobiłeś korekty szpilek w predim to moze być taki efekt ze trany pompują coś nierówno z rezonansem. Dla mnie najlepszym wyzwaniem był ten komparator przy wejściu FB dużo cudowania z strojeniem i podejrzewam ze dalej kwestia leży w strojeniu bądź ustawieniu prediego jeśli usuwasz układ wyprzedzeń i jest "lepiej".
Tylko w tym wypadku lepiej nie znaczy lepiej a gorzej.

Edit 1 w złym miejscu jest odczep sygnału do komparatora FB powinien być na górze lini nie pomiędzy 10uH i 10R


Góra
   
 

PostNapisane: 14 paź 2013, 19:51 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
No wiedz doczekałem się porządnego MMC które pozawala rozwinąć skrzydła na pełnej mocy. Kondensatory PMB złożone w baterie 350nF i 10kV. Niestety ostatnio przez pewnie moją zachłanność wyleciały w powietrze IGBT'ki. Postanowiłem więc założyć tam coś lepszego ( aktualnie mam SKM100GB125D wytrzymują w piku 100A ) co wytrzymało by więcej i dawało większą granicę błędu. Piękne tranzysotry zastosował w swojej cewce Pan piglet11 ( CM400DY-24A ). Wytrzymują one w piku aż 400A. Co jeszcze ciekawsze są one dostępne na allegro w całkiem okazyjnej cenie http://allegro.pl/igbt-cm400dy-24a-i3603340083.html. Niestety nie mogę wykombinować czy udźwigną one moją rezonansową która wynosi około 55kHz. Nie chciał bym pieniążków rzucić w błoto dlatego czy ktoś doświadczony mógłby się wypowiedzieć czy te IGB'teki dadzą radę z taką częstotliwością?


Góra
   
 

PostNapisane: 15 paź 2013, 19:08 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
d3211 ma w swojej cewie CM400 ;) ja mam SKM300. Na ile ogranicznik miałeś ustawiony?


Góra
   
 

PostNapisane: 28 gru 2013, 21:56 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Po wielu bojach i tu ( ogromne podziękowania dla 'd3211' jest po prostu królem prądu ;-) ) cewka nabrała nowego wiatru w żagle.
Ogranicznik ustawiony jest na około 400A ( i tak też działa ). Tranzystory SKM100GB125DN.

Przebieg prądu:



Bramki IGBT:



Wyjście idealnego prostownika:



No i run testowy ( zapalany łuk ma długość około 1.5 metra ) :-D



PS. Aktualnie pracuję nad interupterem wykonanym na mikro-kontrolerze.


Góra
   
 

PostNapisane: 9 mar 2014, 09:09 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
No i prosze nowy interupter ukonczony. Prad w pierwotnym 400A.



Góra
   
 

PostNapisane: 24 kwi 2014, 21:19 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Projekt pomału zbliża się do końca. Wszystko działa, nic się nie grzeje i ogólnie jest spoko. Ogranicznik ustawiony na około 400A zasilanie 230 AC z sieci. Cewka łyka przy maxymalnej pracy około 20A ( średnio 6 do 9 amper ). Prąd w pierwotnym wygląda tak:



Napięcie tak:



Natomiast efekty po uruchomieniu prezentują się następująco:





Chciałbym zaznaczyć że jest to moja pierwsza DRSSTC i ogólnie teraz wiele rzeczy zrobił bym inaczej. Ale i tak jestem mega dumny :-D


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO